Yunanistan, 2025 Eurovision temsilcisi olarak "Asteromata" adlı şarkısıyla Klavdia'yı seçti. Pontus Rum kökenli müzisyenin şarkıda "Pontus soykırımı" göndermeleri yaptığı iddiaları üzerine TRT'nin inceleme başlatacağı aktarıldı.
Eurovision Şarkı Yarışması bu yıl İsviçre'de gerçekleştirilecek. 69'uncusu düzenlenen yarışmada ülkelerin temsilcileri belli olmaya başladı. Yunanistan'ı, "Yıldızlı Gözler" anlamına gelen "Asteromáta" isimli şarkısıyla Klavdia temsil edecek. Ancak şarkının sözleri Türkiye ile Yunanistan arasında olası bir krizin habercisi oldu. TRT'nin parçayla ilgili inceleme yapacağı kaydedildi.
X sosyal medya platformunda "Eurovision Türkiye" isimli hesap; Yunan basınında ve sosyal medyada, şarkının Pontus soykırımı iddiasından ve Pontus mültecilerinden ilham alınarak yazıldığı haberleri çıkması üzerine TRT ile iletişime geçtiklerini duyurdu.
Klavdia'nın devlet kanalı ERT'de yaptığı açıklamayı hatırlatan hesap, inceleme sonucuna göre TRT'nin "rahatsızlığını en üst seviyeden ileteceği" bilgisine yer verdi.
Yunanistan'ın Eurovision şarkısı hakkında duyurumuz. pic.twitter.com/tUDdBWyldK
— Eurovision Türkiye (@Eurovisn_Turkey) February 4, 2025
22 yaşındaki Klavdia, ERT'de şu ifadeleri kullandı:
"Benim ailem Pontus kökenli, onlar mülteci ve bu yüzden şarkıyla bağ kuruyorum. Büyükannem bana hikayelerini anlattı, ailesinden bahsetti, o dönem nasıl sürgün edilip Sovyetler Birliği'ne gittiklerini aktardı. Ailem orada doğdu, belirli bir yaşa kadar orada büyüdü ve 1991'de Yunanistan'a dönerek burada yeni bir hayata başladı."
Şarkının sözleri ise şöyle:
“Tatlı annem, benim için ağlama
Siyah giyseler bile
bedenimi parçaladım
Alevler onu yenemez
Ateşin kırlangıçları
Denizler geçse de
Onun için kök salıyorum
Yıldız gözlü küçüğüm
Seni öpmek için dön
Kutsal gözyaşlarında
Silmek için dudaklarım
Yıldız gözlü küçüğüm
Seni yakalama sırası bende
Unutulmuş kanatlarım
zar zor dinlenebiliyorum
Ah yıldızım, hazinem
Tatlı annem, bana ağlama
Hayatım bir tekne
Kim geri dönüş arıyor
Elbisemi havalandır
Yıldız gözlü küçüğüm
Seni yakalama sırası bende
Unutulmuş kanatlarım
zar zor dinlenebiliyorum
Ah yıldızım, hazinem
Ah yıldızım, hazinem
yıldızım”
PONTUS SOYKIRIMI İDDİASI
Yunanistan'ın Rum Kırımı veya Pontus Rum Soykırımı olarak değerlendirdiği olaylarda, I. Dünya Savaşı sırasında ve savaşın ardından Osmanlı İmparatorluğu'nun uyguladığı politika çerçevesinde, "Pontus" olarak bilinen Karadeniz bölgesindeki Rumların bir kısmı sürüldü. Bazı Rumlar, Rusya'ya kaçtı.
Kurtuluş Savaşı sonunda, 1923'te, Türkiye ve Yunanistan arasında yapılan mübadeleyle Anadolu Rumları, Yunanistan'a gönderildi.