Çekya’da yürüyüş yapan bir kadın, Orta Çağ’dan kalma 2 binden fazla gümüş sikke buldu. Seramik bir kapta bulunan hazinenin, savaş ganimeti veya o döneme ait maaş ödemesi olduğu tahmin edilirken Çekyalı yetkililer, sikkeleri koruma altına aldı.
Kutna Hora bölgesinde bulunan hazine arkeologlar ve tarihçiler arasında büyük heyecan yarattı. Prag’daki Çek Cumhuriyeti Bilimler Akademisi’nden arkeolog Filip Velimsky, “Bu keşif, milyonluk bir ikramiyeyi kazanmaya benzetilebilir” dedi. Hazinedeki 2 bin 150’den fazla gümüş sikke, 11'inci ve 12'nci yüzyıllardan kalma önemli bir miras niteliğinde.
Uzmanlar, 900 yıllık sikkelerin Prag’daki darphanede basıldığını ve Bohemya Krallığı’na ithal edilen gümüşten üretildiğini düşünüyor. Sikkelerin üzerindeki işaretler ve tasvirler, o dönemin hanedanlarına ve ekonomik faaliyetlerine ışık tutuyor. Böylece uzun yıllar önce yaşamış insanların günlük yaşamlarına dair ipuçları elde edilmiş oluyor.
Kayıp Rıhtım'ın IFL Science'tan aktardığı habere göre arkeologlar, hazineyi saklayan kişinin kimliğini ve nedenlerini de araştırıyor. Velimsky’ye göre sikkeler “iç politik istikrarsızlık” döneminde, Premysl Hanedanlığı üyeleri arasındaki taht kavgaları sırasında gizlenmiş olabilir. Başka bir teori ise sikkelerin asker maaşları veya savaş ganimetleri için ayrılmış olabileceği yönünde.
900 YILLIK HAZİNE ANALİZLERİN ARDINDAN SERGİLENECEK
Buluntu yerinin keşfedilmemiş bir yerleşim yerine yakın olması da bu iddiaları destekliyor. Kazılar ve incelemeler devam ettikçe, bölgenin geçmişine dair daha fazla ayrıntı ortaya çıkacağı tahmin ediliyor.
İşlem yalnızca bununla sınırlı değil. Araştırmacılar, sikkeler üzerinde daha detaylı bir analiz yaparak sadece kim tarafından basıldıklarını değil, aynı zamanda nerede basıldıklarını da tespit etmeyi umuyor. Şu anda sikkeler temizleme, onarım ve X-ışını taraması gibi işlemlerden geçiriliyor. Hedefte ise 2025 yazında bu nadide hazineyi halka sergilemek var. Böylece bölge insanları atalarının geçmişine dair somut bir kanıt görebilecekler.