Melih Bulu kimdir, kaç yaşında, nereli? İşte biyografisi

Melih Bulu kimdir, kaç yaşında, nereli? İşte biyografisi

Liberal Demokrat Parti'de 2 yıl Gençlik Teşkilatı Başkanlığı yapan Melih Bulu, AK Parti Sarıyer İlçe Başkanlığı kurucu başkanı oldu. 2009 yerel seçimlerinde AK Parti'de Ataşehir Belediye Başkan adayı oldu fakat seçilemedi. 2015 genel seçimlerinde AK Parti'den İstanbul 1. bölge milletvekilli aday adayı oldu ancak partisi tarafından aday gösterilmedi. İşte, Melih Bulu'nun hayatı...

Strateji alanında akademik çalışmaları bulunan Melih Bulu, İstanbul Şehir Üniversitesi'nde İşletme Bölüm Başkanı (2010-2016), İstinye Üniversitesi Kurucu Rektörü (2016-2019), Haliç Üniversitesi Rektörü (2020-2021) olarak görev yaptı.

2 Ocak 2021 tarihinde Boğaziçi Üniversitesi'ne rektör olarak atanması tartışmalara neden oldu. 15 Temmuz 2021 günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından görevden alındı. Yerine vekalet Mehmet Naci İnci getirildi.

Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğü sadece 194 gün süren Melih Bulu'nun, Mehmet Cengiz'in sahibi olduğu Cengiz Holding'de CEO olarak işe başladığı ileri sürüldü. İddialar üzerine açıklama yapan şirket, Melih Bulu'nun CEO'luk görevine getirildiği haberlerinin doğru olmadığı belirtildi.

MELİH BULU'NUN HAYATI

15 Ağustos 1970 tarihinde Kırıkkale'de dünyaya geldi. Melih Bulu 2021 yılı itibarıyla 51 yaşındadır.

Lisans eğitimini 1992 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünde tamamladı. Boğaziçi Üniversitesi İşletme bölümünde finans alanında yüksek lisans, yönetim ve organizasyon alanında doktora eğitimi aldı.

Eğitimini tamamladıktan sonra Ankara'da savunma sanayinde zırhlı personel taşıyıcı üretimi yapan FMC-Nurol ve F-16 uçaklarının üretimini yapan Türk Uzay ve Havacılık Sanayi Şirketi (TUSAŞ) firmalarında çalıştı. P&G firmasında fabrika müdürü olarak verimlilik ve maliyet tasarrufu alanlarında görev yaptı. Ayrıca üretim ve hizmet sektöründe çeşitli firmalara strateji ve yönetim konusunda danışmanlık yaptı.

15551ce486cf33.jpg

AK PARTİ'DEN MİLLETVEKİLİ VE BELEDİYE BAŞKANI ADAYI OLDU

Melih Bulu, 2002 yılında AK Parti'nin İstanbul ili Sarıyer ilçe başkanlığını kurdu. AK Parti İl yönetiminde ekonomiden Sorumlu İstanbul İl Başkan Yardımcılığı yaptı. 2009 yılında yapılan yerel seçimlerde Ataşehir Belediye Başkanlığı için Ak Parti'den aday adayı oldu. 2015 yılı genel seçimlerinde ise AK Parti’den İstanbul 1. bölgeden milletvekili aday adayı oldu.

2003-2010 yılları arasında Boğaziçi ve İstanbul Ticaret üniversitelerinde yarı zamanlı olarak İş Stratejisi ve Oyun Teorisi dersleri veren Bulu, 2009 yılından itibaren tam zamanlı akademisyen olarak çalışmaya başladı. 2008 yılında doçent, 2016 yılında profesör unvanı aldı. 2010-2014 yılları arasında İstanbul Şehir Üniversitesi İşletme Bölüm Başkanlığını yürüttü.

eqrdiqbxyai9zfn.jpg

BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ'NE REKTÖR OLARAK ATANDI

2016-2019 yılları arasında İstinye Üniversitesi'nin kurucu rektörü, 2020-2021 yıllarında Haliç Üniversitesi'nin rektörü olarak göreve yaptı. 2 Ocak-15 Temmuz 2021 tarihleri arasında Boğaziçi Üniversitesi'nde rektörlük yaptı.

2004 yılında kurucularından olduğu Uluslararası Rekabet Araştırmaları Kurumu (URAK) adlı sivil toplum kuruluşunun önce genel koordinatörlüğünü, 2017-2019 yılları arasında yönetim kurulu başkanlığını yaptı ve URAK çatısı altında Türkiye'nin sektörel ve şehir bazında rekabetçilik analizlerini yaptı.

2011 yılında yazdığı 'Measuring Competitiveness of Cities: Turkish Experience' adlı çalışmanın, 'The Environment and The Entrepreneurial City: Searching For The Urban Sustainability Fix adlı eserden kopyaladığı, ayrıca doktora tezinde intihal yaptığı iddia edildi.

melih-bulu-scaled.jpg

BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ PROTESTOLARI

Melih Bulu'nun rektör olarak atanmasının ardından Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, rektörün atanması yerine seçilmesi gerektiğini belirterek, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra yapılan düzenlemeyle rektörlük seçimlerini ortadan kaldıran ve anti-demokratik olduğunu düşündükleri uygulamaların bir parçası olan bu eylemi eleştirdiler.

Öğretim üyeleri, 1980 darbesinden bu yana Türkiye'de bir üniversite dışında atanan ilk rektör olduğunu belirtti. Rektör, AKP'nin siyasi bir hareketi olarak gördükleri atamaya öfkelenen öğrenciler tarafından protesto edildi. "Melih Bulu bizim rektörümüz değil" sloganlarıyla birlikte "Bunu akademik özgürlüğü, bilimsel özerkliği ve üniversitemizin demokratik değerlerini açıkça ihlal ettiği için kabul etmiyoruz" dediler.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN