Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri: Kayyum rektör istemiyoruz

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, Prof. Dr. Melih Bulu'nun rektör olarak atanmasını protesto etti. Protestoda sık sık "Kayyum rektör istemiyoruz" sloganları atıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Boğaziçi Üniversitesi'ne rektör olarak Prof. Dr. Melih Bulu'nun atanmasına tepkiler sürüyor.

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri Güney Kampüs'te buluşarak Prof. Dr. Melih Bulu'nun rektör olarak atanmasını protesto etti. Protestoda sık sık "Kayyum rektör istemiyoruz" sloganları atıldı.

Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da Boğaziçi Üniversitesi'ndeki protestolara destek için öğrencilerin yanındaydı.

Polis, öğrencilerin protesto gösterisine müdahale etti. Gözaltıların olduğu söyleniyor.

 

NE OLMUŞTU?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan kararlara göre, 5 üniversiteye rektör ataması gerçekleşmişti. Atama kararlarına göre, Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Melih Bulu, Pamukkale Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, Antalya Bilim Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Osman Yüksek, Beykoz Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Mehmet Durman, Çağ Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Ünal Ay atanmıştı.

BOĞAZİÇİ DAYANIŞMASI: MELİH BULU BİZİM REKTÖRÜMÜZ DEĞİLDİR

Atamanın duyulmasının ardından Boğaziçililer atamaya tepki göstererek, "Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle okulumuza Melih Bulu'nun kayyum olarak atandığını öğrendik. Boğaziçi öğrencileri olarak demokratik süreçleri tanımadan atanan yandaş rektörleri kabul etmiyoruz. Melih Bulu bizim rektörümüz değildir!" demişti.

 

BABACAN: ÖZGÜR BİR AKADEMİ İSTİYORUZ

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan da karara tepki göstermiş ve şu ifadeleri kullanmıştı: "Üniversiteler özerk olmalıdır. Ülkemizin özgür akademiye, özgür bilim insanlarına ve üretken öğrencilere ihtiyacı var. Bu özgürlük ve üretkenlik, kayyum atamalarıyla sağlanamaz. #KayyumRektörİstemiyoruz. Özgür bir akademi istiyoruz.

Bu ülkenin insanlarını kalıplara sokmaya çalışan, fikrine, kıyafetine, diline, yaşam tarzına bakıp yargılayan köhne zihniyetli tüm siyasetçileri kınıyoruz. Kimse kimsenin siyasi malzemesi değildir, ülkemiz insanlarının haysiyetini hedef almak kimsenin haddi değildir."

 

GÖKÇEN: YÖK'Ü KALDIRACAĞIZ

CHP Gençlik Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, "Sözümüz olsun AKP Genel Başkanı, bu şımarık güç gösterilerinizi tarihe gömeceğiz. YÖK’ü kaldıracağız. Rektörlük seçimlerini geri getireceğiz" açıklamalarında bulunmuştu.

"BU UYGULAMAYI KABUL ETMİYORUZ"

Siyasilerin açıklamalarının ardından Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Görevlileri de açıklama yayınlayarak karara karşı çıkmıştı. Açıklamada, "1 ocak 2021 gece yarısı, 1980'lerin askeri vesayet rejiminden sonra ilk kez kurum dışından bir rektör atanmıştır. Bu durum 2016'dan bu yana ağırlaşarak sürmekte olan, rektör seçimlerini ortadan kaldıran antidemokratik uygulamaların bir devamıdır. Üniversitemizin akademik özerkliğini, bilimsel özgürlüğünü ve demokratik değerlerini açıkça ihlal eden bu uygulamayı kabul etmiyoruz" denilmişti.

BULU'DAN CEVAP

Tartışmaların odağındaki Prof. Dr. Melih Bulu'dan ise tepkilere yanıt şöyle gelmişti: "Hayatımın en güzel 8 yılını geçirdiğim Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanmam vesilesi ile hepinizi sevgiyle selamlıyorum."

 

PROF. DR. MELİH BULU KİMDİR?

 

Prof. Dr. Melih Bulu, lisans eğitimini 1992 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü'nde, Yüksek Lisans ve Doktora eğitimlerini ise Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü'nde tamamladı.

 

Prof. Dr. Bulu, özel sektörde TUSAŞ'da proje mühendisi olarak CASA, Atak Helikopter ve F-16 Programlarında çalıştı. P&G'de Fabrika Müdür Yardımcılığı görevinde özellikle verimlilik ve maliyet tasarrufu alanlarında görevler aldı.

 

Benzeri şekilde çalışma hayatında gerek profesyonel gerekse girişimci olarak birçok üretim ve servis sektöründeki firmada strateji ve yönetim konularında danışmanlıklar yaptı.

 

Prof. Bulu, 2009'da başlayan tam zamanlı akademik kariyeri boyunca bölüm başkanlığı, dekanlık, MBA koordinatörlüğü, uluslararası işbirliği koordinatörlüğü görevlerinde bulundu.

 

2017 tarihi itibarıyla Uluslararası Rekabet Araştırmaları Kurumu'nun Yönetim Kurulu Başkanlığını yürüten Bulu, 2011'den bu yana İstanbul Elektrik Elektronik Makine ve Bilişim İhracatçıları Birliği Ar-Ge Pazarın Yönetim Kurulu üyesi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (18)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
18 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN