Dikkat çeken rapor: Türkiye'de akademik özgürlük tehlike altında

Dikkat çeken rapor: Türkiye'de akademik özgürlük tehlike altında

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü görevine, 2015'te AK Parti milletvekili aday adayı olan Prof. Dr. Melih Bulu'yu atamasına tepkiler sürerken, Akademik Özgürlük Endeksi'nin raporuna göre ise bu ve benzeri atamalar nedeniyle Türkiye'de akademik özgürlük tehlike altında.

2015 yılında AK Parti'den milletvekili aday adayı olan Prof. Dr. Melih Bulu'nun Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Boğaziçi Üniversitesi'ne rektör olarak atanmasının yankıları sürüyor. Üniversiteliler, "Kayyum rektör istemiyoruz" sloganıyla kararı protesto ederken, birçok akademisyen de atamanın bilimsel özerkliği hiçe saydığını savunuyor.

'TÜRKİYE'DE AKADEMİK ÖZGÜRLÜK GARANTİ EDİLEMEZ'

Akademik Özgürlük Endeksi'nin (AFi) raporuna göre, bu ve benzeri atamalar neticesinde kaliteli yüksek öğrenim ve bilimsel ilerleme için temel teşkil eden akademik özgürlük, Türkiye'de tehlike altında.

2000 ile 2019 yıllarını kapsayan ve dünyanın dört bir yanından bin 810 akademisyenin değerlendirmelerine dayanan endekste, Türkiye, "Akademik özgürlüğün garanti edilmediği" C, D veya E statüsündeki ülkeler arasında gösteriliyor.

resim1-17025901.jpg
(Boğaziçi Üniversitesi'nde düzenlenen protesto)

SON BEŞ YILDA AKADEMİK ÖZGÜRLÜKTE DÜŞÜŞ

Ayrıca AFİ'nin Mart 2020 raporunda Türkiye, "Akademik özgürlükte yakın zamanda gerileme görülen ülkeler" içinde.

Raporda, Türkiye'de söz konusu gerilemenin özellikle son beş yılda gerçekleştiği aktarılıyor. Türkiye'nin bulunduğu grupta ayrıca Pakistan, Hindistan, Hong Kong, Libya ve Yemen de var.

Aynı zamanda yüksek öğretim yetkilileri için bir tavsiye niteliğinde olduğu belirtilen raporda, akademik özgürlüğün, ulusal rekabet için gerekli olan kaliteli öğretim ve araştırma açısından önemine de vurgu yapılıyor.

resim1-17025909.jpg

'GÜVENLİK VE ÖZERKLİK OLMADAN...'

"Güvenlik ve özerklik olmadan, yüksek öğretim kurumlarının kaliteli araştırma, öğretime rehberlik etme ve destekleme becerisi tehlikeye girer" denilen raporda, AFİ verileri sayesinde ayrıca ülkelerin akademik özgürlükler konusunda mevcut durumunu değerlendirmesi ve reform için bir çerçeve sağlaması açısından da yardımcı olacağı bildiriliyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN