Memur maaşları 2020 zammı ne kadar? Memur maaş zam oranı | SSK Bağkur emekli maaş hesaplama

Memur maaşları 2020 zammı ne kadar? Memur maaş zam oranı | SSK Bağkur emekli maaş hesaplama

Enflasyon oranlarının açıklanmasıyla birlikte memur ve memur emeklilerinin temmuz ayı maaş zam oranı da belli oldu. SGK ve Bağkur emeklilerinin maaşına yansıyacak zam oranı, TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamlarıyla belirlendi. Memur maaşları hesaplama sistemi üzerinen ne kadar emekli maaşı alabileceğinizi görebilirsiniz.

2020 yılı temmuz ayı için emekli maaş zam oranı açıklandı. Yılın ilk 6 aylık enflasyon oranına göre emekli ve memurların alacağı maaş zam oranı netleşti. Temmuz ayı itibarıyla açıklanan enflasyon oranıyla beraber memur, emekli, yetim ve dul aylıklarına yapılacak zam oranı da kesinlik kazandı.

MEMUR VE EMEKLİ MAAŞ ORANI NE KADAR?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan enflasyon oranının arkasından memur ve emekli maaşlarına ilk 6 ayda gerçekleşen enflasyon olan yüzde 5,75 oranında artış yansıyacak. Bu şekilde Memur ve emeklilerin maaşlarında yüzde 1,75 enflasyon farkı oluşmuş oldu. Buna göre, memur ve memur emeklisi 1,75 enflasyon farkı almış olacak. SSK ve Bağ-Kur emeklileri de yüzde 5,75 maaş zammı alacak.

2020 MEMUR MAAŞ HESAPLAMASI İÇİN TIKLAYIN

ZAMLI MAAŞLAR NE ZAMAN HESAPLARA YATACAK?

Sözleşmeliler, sevlet memurları, memur emeklileri ve geçici personeller, zamlı maaşlarını ve enflasyon farkını 15 Temmuz 2020 tarihinde alacak.

ENFLASYON RAKAMLARI AÇIKLANDI

Toplu sözleşmeye göre görevdeki memurlar ve emeklileri, bu seneki ilk zammını ocak ayı itibarıyla almış, senenin ikinci zammını da temmuz ayında açıklanacak enflasyon rakamlarıyla alacaktı.

Ocak ayı itibarıyla yüzde 6,49 olan zam, haziran ayı enflasyon oranının yüzde 1,13 gerçekleşip, senelik olarak yüzde 12,62 olmasıyla, enflasyonun haziranda yüzde 1,13 arttığı ve yıllık olarak yüzde 12,62’li rakamlara ulaştığı görüldü.

TÜFE'de (2003=100) 2020’nin haziran ayı içerisinde bir önceki aya nazaran yüzde 1,13, bir önceki yılın Aralık ayına nazaran da yüzde 5,75, bir önceki senenin aynı ayına nazaran da yüzde 12,62 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 11,88 artış gerçekleşti.

YILIN EN DÜŞÜK ARTIŞI YÜZDE 4,84 İLE HABERLEŞME GRUBUNDA

Bir önceki senenin aynı ayına kıyasla yükselişin düşük olduğu diğer ana gruplar, yüzde 9,74 ile ev eşyası, yüzde 6,32 ile eğlence ve kültü ve yüzde 10,66 ile giyim ve ayakkabı oldu. Buna karşın, bir önceki senenin aynı ayına nazaran yükselişin fazla olduğu ana gruplar ise, yüzde 19,80 ile çeşitli mal ve hizmetler, yüzde 22,41 ile alkollü içecekler ve tütün ve yüzde 14,95 ile konut oldu.

AYLIK DÜŞÜŞ GÖSTEREN TEK GRUP GIDA VE ALKOLSÜZ İÇECEKLER

Ana harcama grupları itibarıyla 2020 yılı Haziran ayında azalış gösteren tek ana grup yüzde 1,60 ile gıda ve alkolsüz içecekler olurken, en az artış gösteren gruplar ise yüzde 0,87 ile alkollü içecekler ve tütün, yüzde 0,70 ile konut ve yüzde 0,97 ile çeşitli mal ve hizmetler oldu. Buna nazaran, ana harcama grupları itibarıyla 2020 yılı Haziran ayında artışın yüksek olduğu gruplar ise, yüzde 2,83 ile lokanta ve oteller, yüzde 4,49 ile ulaştırma ve yüzde 2,45 ile eğlence ve kültür oldu.

EN DÜŞÜK MAAŞ NE KADAR?

Zamla beraber yılın ikinci yarısında en düşük SSK emeklisinin aylığı 2 bin 214 TL’ye, en düşük Bağ-Kur emeklisinin aylığı bin 985 TL’ye yükselecek. En düşük tarım emeklisinin aylığı ise bin 490 TL olacak, ancak nisan ayında çıkan yeni yasa ile en düşük emekli aylığı bin 500 TL’nin altında olmayacak. Bu sebeple de bin 500 TL’nin altında emekli aylığı alan SSK, Bağ-Kur ve tarım emeklileri temmuz ayı itibarıyla bin 500 TL olarak emekli maaşlarını alacaklar. Temmuz zammından ise faydalanamayacaklar. Bu senenin başında ise SSK ve Bağ-Kur emeklileri maaşlarını yüzde 6.50 zamlı almıştı. Temmuz zamlı maaşlarla beraber ek ödemeler de artacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN