Mersin'deki Paralel Yapı davasında gerginlik

Mersin'deki Paralel Yapı davasında gerginlik

Mersin 2. Ağır Ceza Mahkemesinde 16'sı meslekten ihraç edilen 25 emniyet mensubunun yargılanmasında müşteki polis ve sanıklar arasında gerginlik oldu. Sanıklar 5 bin kişiyi usülsüz dinlemekle suçlanıyor.

Mersin'de yasa dışı dinlemelerle ilgili Mersin Emniyet Müdürlüğündeki Paralel Devlet Yapılanması iddialarına yönelik soruşturma kapsamında 16'sı meslekten ihraç edilen 25 emniyet mensubunun yargılanmasına devam edildi.

Mersin 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki davanın ikinci duruşması basına kapalı gerçekleştirildi.

Duruşmaya haklarında 3 ile 10 yıl arasında ağır hapis cezası istemiyle dava açılan ve tutuksuz yargılanan eski istihbarat şube müdürleri Ali Ç, ile Ali İhsan K, eski polis memurları İlyas A, Ahmet Y, Akın Y, Ali Y, Ali T, Aziz Y, Barış Y, Faruk Y, Gökhan K, Hakan I, İbrahim D, İlyas I, İsmail A, Koray G, Mehmet A, Murat D, Mustafa K, Mustafa C, Ökkeş Serdar D, Sedat Y, Yavuz E, Yunus S. ve Ziya A'nın yanı sıra müşteki polisler ve tarafların avukatları katıldı.


Gizlilik ve yayın yasağı kararı alınan duruşma, mahkeme heyetince 23 Ekim'e ertelendi.

Polislerle müşteki polisler arasında gerginlik

Duruşmanın ardından meslekten ihraç edilen polislerle müşteki polisler arasında gerginlik yaşandı. Davada gizlilik olduğunu belirten müşteki polisler, davayla ilgili bilgi paylaşıldığı gerekçesiyle eski emniyet mensuplarına itiraz etti.

Öte yandan dinlemelerde adı olduğu öğrenilen bir gazeteci de eski istihbarat şube müdürü Ali Ç'ye kendisinin terör örgütleriyle ilişkilendirilerek neden dinlendiğini sordu. Ali Ç. de gazeteciye kamerasını kapattıktan sonra konuşacağını söyledi.

5 bin kişiyi dinlemişler

123 kişiyi yasa dışı yollarla dinledikleri iddiasıyla haklarında 300 sayfalık iddianame hazırlanan sanıkların 2011-2012 yıllarında yaptıkları dinleme kayıtları klasörler halinde dava dosyasında yer alıyor.

O dönem yetkili olan Özel Yetkili Adana Ağır Ceza mahkemelerinden verilen kararlarla dinlenen kişilerin yaklaşık 5 bin kişi olduğu anlaşıldı. Dosyada, şüphelilerin 2011 ve 2012 yıllarında Mersin'deki tüm işadamlarını, emniyet mensuplarını, avukatları, gazetecileri, oda ve borsa başkanları ile önemli görevdeki herkesi dinledikleri anlaşıldı.

Ortaya çıkan belgelere göre, birçok ulusal haber ajansı ve gazete temsilcileri ile yerel gazetecilerin de aralarında bulunduğu çok sayıda gazetecinin, çeşitli örgütsel suçlarla ilişkilendirilerek dinlendikleri belirlendi. Elde edilen kayıtlara göre Dev-Yol, PKK/KCK, uyuşturucu ticareti ve organize suç örgütü gibi çeşitli örgütlerle ilişkilendirilen gazetecilerin yaklaşık 2 yıl süreyle dinlendiği kaydedildi.

Duruşma savcısının tutuklu yargılanmalarını talep ettiği 25 sanık polis duruşmada iddialarla ilgili savunmalarını yaptı.

Sanıklar hakkında, "özel hayatın gizliliğini ihlal etmek, kişiler arasındaki aleni olmayan konuşmaları kaydetmek, iftira, kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği, suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak, hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek" suçlarından 3 ile 10 yıl hapis cezası isteniyor.

MERSİN/AA

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN