Muhalifler son kozunu 3 gün sonra oynayacak

Muhalifler son kozunu 3 gün sonra oynayacak

Halep’te son iki haftada düzenlenen saldırılar sonucu elindeki alanların 3’te birini kaybeden muhalifler harekete geçti. Esad güçlerine karşı büyük bir operasyon hazırlığında olan muhalifler, 3 gün sonra düğmeye basacak.

KENAN BUTAKIN

Muhalif gruplar, Halep’in doğusunda saldırı altında olan ve kaçmalarına da izin verilmeyen siviller için harekete geçti. Karar’ın edindiği bilgilere göre Ahrar uş-Şam grubu savunma konumuna geçerken, diğer muhaliflerin de büyük bir taarruz için 3 günlük hazırlık aşamasına geçtiği öğrenildi.

Rusya ve Esad rejiminin kana doymadığı Halep’te, 30 kilometrekareye sıkışan 300 bin Suriyeli yardım çığlığı atıyor. Son 3 günden bu yana 50 binden fazla Haleplinin kentte muhaliflerin kontrolünde bulunan güvenli semtlere göç etmeye çalıştığı öğrenilirken muhalif güçlerin de sivillere koridor açmak için harekete geçtiği belirtildi.

Halep’in işgal altındaki kuzey ve doğu bölgelerinde sivillerin tahliyesi için Ahrar uş-Şam grubu savunma konumuna geçtiği, diğer muhaliflerin de büyük bir taarruz için hazırlığa başladığı kaydedildi. Halep ve civarındaki bölgelerden yapılacak büyük çaptaki operasyon için hazırlık aşamasının da 3 gün süreceği öğrenildi. Öte yandan rejim güçlerinin kontrol altına aldığı bölgelerdeki öldürülme korkusu nedeniyle dışarı çıkamayan ailelerin evlerinin de rejim güçleri tarafından basıldığı ifade edildi.

Yapılan baskınlarda ise evlerdeki 16 yaş ve üzeri erkek çocukların öldürüldüğü iddia edildi. Ayrıca kentten çıkmalarına izin verilmeyen Haleplilerin açlıkla boğuşuyor. Kentte un stoğunun tamamen tükendiği ve sadece bazı bakliyat türlerinin kaldığı bildirildi. Çeşitli yardım derneklerinin de giriş ve çıkışlarına kapatılan kente yardım malzemesi ulaştıramadıkları için farklı bir yönteme başvurduğu öğrenildi. Buna göre yardım dernekleri elinde fazla bakliyat olan bazı Haleplilerden bu malzemelerin bir kısmını satın alarak ihtiyacı olan muhtaç ailelere dağıttığı kaydedildi.

‘HALEP DEVASA BİR MEZARLIK OLMASIN DİYE YALVARIYORUZ’

Hastanelerin ve okulların yıkıldığı, yaralıların depolarda tedavi edilmeye çalışıldığı ve 5 gündür insanların ekmeğe ulaşamadığı Halep’te 21. yüzyıldaki en büyük insanlık dramlarından biri yaşanıyor. Esad güçleri ve Rus savaş uçaklarının 15 Kasım’dan bu yana ağır şekilde bombaladığı Halep’in doğu mahallerinden şu ana dek 400 bin kişi kaçtı. 

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura evinden kaçanların Avrupa’nın tamamındaki Suriyeli sığınmacı sayısına eşit olduğuna dikkat çekti. BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Durumlar Koordinatörü Stephen O’Brien da bölgede yaşanan insani kriz hakkında şöyle konuştu: “Halep’in doğusunun devasa bir mezara dönüşmemesi, insanlık adına sivillerin korunması ve kuşatma altındaki kente erişim sağlanması için yalvarıyoruz.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN