NATO: Türkiye'ye Acil Eylem Gücü gönderebiliriz

NATO: Türkiye'ye Acil Eylem Gücü gönderebiliriz

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Savunma Bakanları toplantısı sonrası bulunduğu açıklamalarda Mukabele Kuvvetleri'nin 40 bin kişiye çıkarılacağını, ayrıca ihtiyaç olması halinde Türkiye'ye Acil Müdahale Gücü'nün gönderebileceğini kaydetti.

Brüksel'de gerçekleştirilen NATO Savunma Bakanları toplantısı sonrası konuşan Jens Stoltenberg, NATO ittifakının doğusundaki varlığını artırma hazırlığında olduklarını ve Türkiye dahil bütün müttefiklerini korumaya hazır olduklarını belirtti.

NATO'nun "sahada ve hazır" olduğu ifadesini kullanan Stoltenberg, "Türkiye güçlü ve kapasiteli bir ülke. İhtiyaç olursa Türkiye'yi korumak için Acil Eylem Gücü'nü sevk edebiliriz" diye konuştu.

Macaristan ve Slovakya'da yeni genel merkezler

Rusya'nın Ukrayna'daki agresif politikaları karşısında nasıl önlemler alınacağına ilişkin bir soruya yanıt veren Stoltenberg, NATO'nun Macaristan ve Slovakya'da yeni bir genel merkez inşa edeceğini ve Mukabele Kuvvetleri'ni 40 bin kişiye çıkaracağını açıkladı.

Stoltenberg, bunun Soğuk Savaş döneminden bu yana gerçekleştirilen en büyük güç artırımı olduğunu belirtti.

Rusya kaygısı

Rusya'ya yapıcı bir rol oynama çağrısında bulunan Genel Sekreter, Esad rejimine yardım etmenin sorunların çözümü için doğru bir adım olmadığını dile getirdi. Stoltenberg, "NATO, Rusya'nın Suriye'de yalnızca IŞİD'i hedeflemiyor olmasından kaygı duyuyor" diye konuştu.

Türkiye'yi koruyoruz açıklamasına tepki

Stoltenberg, Rusya'dan gelen "Suriye'nin korunmasına destek olmak için yaptığımız eylemler, Türkiye'nin sınırlarını da kapsayan bölgede güvenlik ve istikrarın sağlanmasına katkıda bulunuyor" yönündeki açıklamaya ilişkin bir soru üzerine şu yanıtı verdi:

"Türkiye'nin böyle bir yardıma ihtiyacı olduğunu hiç zannetmiyorum. Türkiye NATO içinde güçlü bir müttefik. İkinci en büyük orduya sahip ülke. Türkiye kendini koruyacak güçte bir ülke. Ama biz desteğe her zaman hazırız. İhtiyaç olursa (Türkiye'yi korumak için) Acil Eylem Gücümüzü sevk edebiliriz. 48 saat içinde konuşlanma kapasitemiz var."

Açık mesaj: Türkiye sizi koruyacak

NATO Genel Sekreteri, birliğin şu anki kapasitesinin iki katına tekabül eden 40 bin kişilik müdahale gücü ve Macaristan ve Slovakya'da yeni karargâhlarla ilgili planların tamamlandığını söyledi. Stoltenberg, "Bunlar tüm NATO üyesi ülkelere açık bir mesaj içeriyor. NATO sizi koruyacak. NATO sahada. NATO hazır" şeklinde konuştu.

Patriotların çekilmesi...

ABD ve Almanya'nın Türkiye'deki Patriot füze savunma sistemlerini geri çektiğinin hatırlatılması ve bunun için doğru zaman olup olmadığının sorulması üzerine Stoltenberg, hem Türkiye hem de diğer müttefiklerle füze tehdidine karşı sağlanan korumanın nasıl devam ettirileceğiyle ilgili müzakerelerin sürdüğünü belirtti.

Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkiler, Rusya'ya ait savaş uçaklarının hafta sonunda Türk hava sahasını ihlal etmesi nedeniyle gerilmişti.

Rusya Savunma Bakanlığı, ihlallerin, "olumsuz hava koşulları" nedeniyle gerçekleştiğini öne sürmüştü. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, daha önceki açıklamasında, Rusya'nın hava sahası ihlallerinin "kaza" olmadığını söylemişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN