Esad'ın kara güçleri ve Rus uçaklarından Gab Ovası'na operasyon

Esad'ın kara güçleri ve Rus uçaklarından Gab Ovası'na operasyon

Esad güçlerinin, Rus Hava Kuvvetleri'ne bağlı savaş uçaklarının hava desteğiyle Lazkiye ve Hama arasındaki stratejik Gab Ovası'nda operasyona başladığı bildirildi.

IŞİD'le mücadele kapsamında Suriye'ye giren, fakat IŞİD'in yanısıra muhalif gruplara da Esad güçleriyle koordineli olarak saldırı düzenleyen Rusya'nın, Gab Ovası'na saldırılara başladığı bildirildi.

Esad rejimine yakın Lübnanlı el-Masdar'ın haberine göre, Esad güçleri ve Rus uçakları, Gab Ovası'nı muhaliflerden temizlemek için ortak operasyon başlattı. Rus Sputnik ajansı, Hama kentine 70 kilometre kadar yaklaşan Esad güçlerinin Kefr Nabuda, el Muğır, Maarkaba ve Atşan köylerini ele geçirirken Sakik ve el Havir tepelerini kontrol ettiğini bildirdi. 

Gab'ın stratejik önemi

Gab Ovası, muhaliflerin Lazkiye'ye yönelik saldırıları için stratejik bir noktada bulunuyor. Muhalifler, özellikle Mart ayında İdlib'in Esad rejiminden alınmasından sonra Lazkiye'ye ilerleme planları çerçevesinde Gab'a yönelik pek çok saldırı düzenlemişti. Muhalifler, Akdeniz kıyısına ulaşabilmek için Lazkiye'ye büyük önem veriyor.

15-10/08/lazkiyeharita-1444293493.jpg
Operasyonun yapıldığı Gab Ovası, Lazkiye'ye giriş kapısı konumunda.

Lazkiye, aynı zamanda Rusya ve Esad güçleri için de büyük bir önemi haiz bulunuyor. Esad, Lazkiye ve Tartus'ta tututunup savaşın sonunda "en kötü ihtimalle" Suriye'nin batısında bir kıyı devletine sahip olmayı amaçlarken, Rusya da hava operasyonlarını Esad rejiminin güvenliğini sağlama stratejisi çerçevesinde belirliyor. 

Ayrıca Rusya'nın Suriye'de konuşlandırdığı askeri gücü Lazkiye'deki hava üssünde bulunuyor. 

Esad ve Rus uçaklarının ikinci ortak operasyonu

Rusya, 30 Eylül'de başladığı hava operasyonlarının ardından 6 Ekim günü İdlib ve Hama'da Esad'ın kara ordusuyla birlikte düzenlemeye başlamıştı. Gab'a yapılan operasyon, Rus uçaklarının Esad rejiminin hava kuvvetleri gibi çalıştığı ikinci operasyon oldu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN