Nefes kredisi nedir? Nefes kredisi başvuruları nasıl yapılır | KOBİ nefes kredisi ile hayat bulacak

Nefes kredisi nedir? Nefes kredisi başvuruları nasıl yapılır | KOBİ nefes kredisi ile hayat bulacak

Nefes kredisi nedir? sorusu ve Nefes kredisi başvuruları nasıl yapılır ayrıntıları bu gün Başbakan Yıldırım'ın açıklamalarından sonra merak edilmeye başlandı. Zor durumda olan KOBİ nefes kredisi ile hayat bulacak. İşte nefes kredisinin detayları haberimizde.

Nefes Kredisi nedir sorusunun yanıtı ve nefes kredisi başvuruları nasıl yapılır sorusunun ayrıntıları Başbakan Yıldırm'ın açıklamalarında var. KOBİ nefes kredisi detayları Yıldırım'ın  İzmir'deki bir otelde düzenlenen Nefes Kredisi İmza ve Tanıtım Toplantısı'nda yaptığı konuşmada belli oldu. 

Başbakan Binali Yıldırım KOBİ nefes kredisi başvuruları ile ilgili açıklama yaptı. Bu açıklamadan sonra ekonomi gündemine nefes kredisi nedir ve nefes kredisi başvuruları nasıl olur gibi sorular düştü. Başbakan Yıldırım açıklamasında "İzmir'de Nefes kredisi ve KGF kredilerinden, yani geçen sene verdiğimiz bu desteklerden 29 bin işletmemiz yararlandı. Bu da ne anlama geliyor, yaklaşık 18 milyarlık KGF ve nefes kredisinin miktarının bu kadarı İzmir'de kullanıldı. İzmir'deki 12 oda ve borsa üyeleri de nefes kredisinden 215 milyon lira kullandı. Yeter mi elbette yetmez. İzmir'imizi, Türkiye'mizi büyütmeye, zenginleştirme devam edeceğiz." dedi. 

NEFES KREDİSİ NEDİR? NEFES KREDİSİ BAŞVURU AYRINTILARI...

Başbakan Binali Yıldırım Nefes Kredisi Projesi'nin tanıtımında 2. Nefes Kredisi için açıklamalarda bulundu. Nefes Kredisi nedir? ve nefes kredisi başvuruları ne zaman nereye yapılacaktır? İşte Yıldırım'ın açıklamalarının detayı...

Başbakan Yıldırım, "Kredi hacmini 7,5 milyona çıkarıyoruz. Vadesi 12 ay olacak. 6 ay ödemesiz. İşletmelerimiz pazartesi gününden itibaren Nefes kredi başvurularını yapıp kredilerini alabilirler" dedi.

Başbakan Binali Yıldırım'ın konuşmalarından satır başları;

İstihdamın da üretimin de yükü KOBİ'lerin üzerinde. Yatırımların yarısından fazlasını KOBİ'ler yapıyor.

Küçük ve orta ölçekli işletmeler için ne yapsak azdır. Fazlasıyla hak ediyorlar.

Nefes Kredisi için milyar TL'lik bir hacim planlandı.

NEFES KREDİSİ NASIL ALINIR?

12 AY VADELİ, 6 AY ERTELEMELİ NEFES KREDİSİ

Binali Yıldırım nefes kredisi açıklamalarının devamında "Aylık 0,99 faiz. Bu bir başlangıç. Bu özel şartlarda verilen krediyle bankalarımız diyor ki, "Biz öncülük ediyoruz" diyorlar.

Müjdeyi veriyorum. Kredi hacmini 7,5 milyona çıkarıyoruz. Vadesi 12 ay olacak. 6 ay ödemesiz. 6 ay ödemesiz derken, faizini ödeyeceksiniz. Ana para ödeme 6 ay sonra başlayacak. Türkiye'de kredi dönüşündeki sıkıntı yüzde 2,9; burada binde bir. Yani hiç batak yok. Sağlam para çünkü KOBİ'ler sağlam. KOBİ'ler sözüne sadık işletmelerdir.

200 bin lira kredi kullanılabilecek. Faiz oranı cari günlük uygulanan faizin önemli ölçüde altında. Yarıya yakın bir iyileştirme var. Bu da işletmelerimiz açısından büyük bir imkan.

EKONOMİYE 243 MİLYAR LİRA GİRDİ

Geçen sene bu büyüme oldu da nasıl oldu? 7,4 büyüme sağladık da durup dururken piyango vurmadı. 2017 başında birçok tedbir aldık. KGF sistemini devreye soktuk. Yani Hazine alınan kredilerin bir kısmına garanti veriyor ve bu şekilde 221 milyar 400 bin ayrı kalemde 221 milyar KGF marifetiyle kredi kullanılmış. İşletmeler büyüme planlarını ayarladı. TOBB'un yarıdan fazlasına kredi sağlamışız. Destek vermişiz. Parasal olarak KOBİ'leri dahil ettiğimizde 250 milyara yakın kredi vermişiz. Ekonomiye 250 milyarın girmesi çarkların daha fazla dönmesi, üretimin artması demek. Daha çok vatandaşımızın iş bulması demek.

PAZARTESİ'DEN İTİBAREN NEFES KREDİSİ KULLANILABİLİR

Cazibe merkezleri programının uygulamasını başlatacağız yakında. Nefes kredisinin bugün bu noktaya gelmesinde 8 kuruluşumuzun emeği oldu. Bugün bunu esnaflarımızla, işletmelerimizle paylaşıyoruz. İşletmelerimiz Pazartesi'den itibaren gidip başvurularını yapabilir ve kredilerini alabilir. Hayırlı uğurlu olsun. Değerli banka genel müdürleri KGF burada devrede. Vatandaşın öz kaynağı da var. Teminatlarda ölçülü olalım. 1'e 2 teminat alma yoluna gitmeyelim. Eksiğiniz varsa onu da alın. Fazla teminat, sizin için cazip değil. Önemli olan yaşatmayı esas almaktır. Yaşatacaksınız. Yaşatırsanız siz de yaşarsınız. Yarın bir gün riske girince siz de zincirleme aynı şekilde olursunuz. Teminatlarda makul ölçüler içinde kalmalıyız.

İlk defa Türkiye'de hayata geçiriyoruz. Su da doğum. Ödemişte hayata geçiyor. 300 yataklı çoğu tek yataklı güzel modern bir hastaneyi Ödemiş'e kazandırıyoruz. İzmir'e söz verdiğimiz gibi 20 Nisan'da izmir'de Alaçatı Havaalanı ihalesini yapıyoruz.

KOBİ NEDİR VE KİMLER KOBİ SAYILIR? 

KOBİ kelimesi aslında Küçük ve Orta Boy İşletmeler cümlesinin kısaltmasıdır. Bu işletmeler günlük hayatta ekonomiyi canlı tutan en önemli birimlerdir. KOBİ’ler kanunda ise şu şekilde geçmektedir; 250 kişiden daha az yıllık çalışanı bünyesinde barındıran ve yıllık olarak net satış rakamları ya da mali bilançolarından herhangi bir tanesinin 40 milyon Türk Lirasını aşmadığı işletmeler.

KOBİ tanımlaması ve KOBİ’lerin niteliklerinin belirlendiği yönetmelik 4 Kasım 2012 tarihinde günün şartlarına göre yenilenmiştir. KOBİ’lerin tanımlamasında ayrıca mikro işletme, küçük işletme ya da orta ölçekte işletme olarak tanımlanabilecekleri belirtilmektedir.

Kısıtlı olanaklarla hizmet sunan bu işletmeler, ekonomide yaşanan herhangi bir buhran durumundan en fazla etkilenen kurumlardır. Ekonomik krizlerin olduğu dönemlerde KOBİ’ler az sermaye ile iş döndürdüğü için büyük işletmelerden daha fazla etki alırlar. Ekonomik gelişmenin ve büyümenin olduğu dönemlerde de en büyük başarı hikayeleri yine KOBİ’lerden çıkmaktadır. Ekonomiye büyük işletmelere göre daha fazla katma değer yaratma imkanı bulunan KOBİ’lerin bu etkisi fazla sayıda olmalarından ve çeşitlilik sunmalarından kaynaklanmaktadır. KOBİ tanımı çeşitli kriterlere sahiptir. Bu kriterler ölçüsünde KOBİ sınıflandırması yapılmaktadır.

KOBİ’LERİN ÖZELLİKLERİ

KOBİ’ler teknolojik yeniliklere yatkındır.

Düşük yatırım maliyetleriyle istihdam yaratırlar.

Az yatırım olanaklarıyla çok üretim yaparlar ve çeşitlilik sağlarlar.

Taleplerde meydana gelen değişikliğe ve çeşitliliğe daha hızlı uyum sağlayabilirler.

Yapısı sebebiyle ekonomik dalgalanmaları absorbe edebilir ve daha az etkilenebilir.

Bölgeler arasında dengeli bir kalkınma sağlarlar.

Politik ve sosyal bir sistemde istikrar unsurudurlar.

Gelir dağılımında yaşanan eşitsizliği minimuma indirebilirler.

Demokratik toplumlar ile liberal ekonomilerin ana sigortalarıdır.

Kişisel tasarrufu teşvik ederek, hareket sağlarlar.

Büyük işletmeleri desteklerler ve onların tamamlayıcısı konumundadırlar.

Kimler KOBİ Olarak Kabul Edilir?

KOBİ tanımı içerisinde bulunan orta, küçük ve mikro işletmeler KOBİ’leri oluşturmaktadır. Bunlar şu şekilde tanımlanır;

Orta Büyüklükte İşletmeler

Yıllık olarak 250 kişiden daha az çalışana sahip olan ve yıllık satış rakamları ya da mali bilançoları 40 milyon TL’yi aşmayan işletmeler.

Küçük İşletmeler

Yıllık olarak 50 kişiden daha az çalışana sahip olan ve yıllık satış rakamları ya da mali bilançoları 8 milyon TL’yi aşmayan işletmeler.

Mikro İşletmeler

Yıllık olarak 10 kişiden daha az çalışana sahip olan ve yıllık satış rakamları ya da mali bilançoları 1 milyon TL’yi aşmayan işletmeler.

Bu tanımlamalarda belirtilen unsurları karşılayan işletmeler KOBİ ismiyle anılırlar. Ayrıca bir işletmenin KOBİ olabilmesi için bir kamu kurumunun veya kuruluşunun, işletmenin %25’inden fazlasına sahip olması gerekmektedir.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN