Normal şartlarda nasıl emekli olurum? 2019 SGK Bağ-Kur devlet memuru emeklilik yaşı öğrenme

Normal şartlarda nasıl emekli olurum? 2019 SGK Bağ-Kur devlet memuru emeklilik yaşı öğrenme

Aktif olarak çalışmaya devam vatandaşlar, ne zaman emekli olabileceğine yönelik araştırmalarına devam ediyor. Emeklilik yaşlarını sorgulamayı sürdürürken, bir yandan da normal şartlarda ne zaman emekli olacağını araştırıyor. İşte 2019 yılı emeklilik yaşı öğrenme ile ilgili bilgiler…

 

Çalışanların ilk defa işe başladıkları tarih ve bağlı oldukları SGK’ya göre değişen emeklilik yaşı, milyonlarca çalışan tarafında merak ediliyor. Emeklilik yaşı hesaplaması, çalışanların bağlı olduğu statülere göre değişebiliyor. Peki, emeklilik yaşı nasıl ve nereden öğrenilir? İşte konu ile ilgili detaylar…

EMEKLİLİK YAŞI HESAPLAMA ROBOTU

On binlerce emekçi, işçi, çalışan emeklilik gün sayısının dolmasını bekliyor. Emeklilik yaşı ve emeklilik gün sayıları da devletin zaman zaman yaptığı düzenlemelerle değişme gösterdi. 8.9.1999 yılına kadar primini dolduran erkeklerde emekli olma yaşı 43, primini doldurmuş kadınlarda ise 38 idi.

Devlet, dünya düzeni, ekonomik yapı, sosyal şartlar vs. gibi nedenlerle değişen şartların getirdiği yeniliklerle bu emeklilik prim sayılarını ve emeklilik yaşını değiştirme kararı aldı ve değiştirdi.

Halen çalışmakta olan yüz binlerce belki milyonları bulan sayıda işçi, çalışan emeklilik yaşını ve tarihini beklerken bir yandan da emekli olabilmek için hangi şartlar aranıyor bunları araştırıyorlar. Çalışan her vatandaşın emeklilik yaşı, prim sayısı ve bu gibi bilgiler Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından belirlenmiştir. Artık vatandaş SGK sistemine girerek veya internet üzerinden yapılan hesaplama araçlarıyla rahatlıkla ne zaman emekli olabileceğini öğrenebilir.

19-11/18/emeklilik-yasijpgg.jpg

EMEKLİLİK YAŞINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER

• Sigortaya giriş tarihi,
• İşçinin yaşı,
• Priminin ödenmesi.
Emekliliğin ne zaman olacağı bu üç kriterin değerlendirilmesiyle belirleniyor. Sigortaya giriş tarihiyle çalışanın aktif iş hayatının bitimine kadar olan dönemdeki ödenen prim sayıları, devletin belirlemiş olduğu ödenmesi gereken prim sayılarına eşit veya daha fazla olması gerekir. Bunun yanında devletin belirlemiş olduğu yaşı da doldurması gerekir.
Gerekli şartları sağladığını düşünen çalışan emekli olacağı tarihi e-devlet sistemi üzerinden ve internet üzerinden emeklilik hesaplama sistemleri ve araçları ile rahatlıkla öğrenebilirler.

EMEKLİLİK YAŞI HESAPLAMAK İÇİN TIKLAYIN

EMEKLİLİK YAŞI NASIL ÖĞRENİLİR? ( 4A, 4B, 4C )

E- Devlet üzerinden öğrenilmek istendiğinde takip edilecek yol şöyledir. Öncelikle bir e-devlet şifresinin olması gerekir. E-devlet şifresini almak için bir PTT şubesine gidip TC kimlik numarasıyla bu şifresini rahatlıkla alabilir.

Şifre alma işleminden sonra e-devlet sistemine TC numarası ve şifreyi girerek ulaşabilirsiniz. İşçi, bağ-kur, memur gibi farklı sınıfların emeklilik şartları da farklı olduğundan 4A, 4B, 4C şeklinde sınıflandırılmıştır.

SSK emeklilik hizmet dökümünden emekliliğine bakmak için e-devlet sistemi arama kısmına 4A hizmet dökümü yazılıp gerekli sigorta bilgilerine ulaşılabilir. Bu aynı yol diğer bağ-kur’dan veya emekli sandığından yararlananlar için de geçerli bir yoldur. Yani arama kısmına 4B veya 4C hizmet dökümü yazılarak emeklilik prim yaş gibi gerekli bilgilere ulaşılabilir.

E-Devlet sisteminden gerekli güncel bilgiler alındıktan sonra yapılacak ilk iş emeklilik yaşı bilgi formunu doldurma olacak. Formda istenen gerekli bilgiler doldurulduktan sonra sistem sonucu otomatik olarak hesaplar ve bize gösterir.

Sonuç olarak tek bir sistemle ya da tek bir uygulama yoluyla emeklilik yaşını ve tarihini öğrenmiş oluyorsunuz.

NORMAL ŞARTLARDA NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?

E-Devlet sisteminden SGK sayfasından veya arama kısmından 4a, 4b veya 4c hizmet bilgilerini aldıktan sonra https://uyg.sgk.gov.tr/nezaman/ sitesine girerek sitede belirlenen forma gerekli bilgileri doldurulur. Sistem otomatik hesaplamayla sonucu ekrana yansıtacaktır. Böylelikle ne zaman emekli olurumun cevabını almış oluruz.

EMEKLİLİK YAŞLARINDA DEĞİŞİKLİK

Devlet, 8 Mayıs 2008 tarihinde 5754 sayılı sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortası kanunu ile bazı kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapmıştır.
Bu değişikliklerle 01.05.2008 ile 31 Aralık 2035 tarihleri arasında sigorta girişi yapan çalışanların prim sayıları ve emeklik yaşı da değişmiş oldu.
Emekli olmanın ilk şartı da pirim günü 7200 olacak. Emeklilik yaşı da 60 olarak belirlendi. Prim sayılarını dolduran çalışanlar artık 60 yaşını beklemek zorundalar.
Bu tarihlerden sonra emekli olanların yaş sınırı da değişiyor. Şöyle ki;

• 1 Mayıs 2008 ile 31 Aralık 2035 arasında; 7200 prim ödeme süresini tamamlayanlar 60 yaşında,
• 1 Ocak 2036 ile 31 Aralık 2037 arasında; 7200 prim ödeme süresini tamamlayanlar 61 yaşında,
• 1 Ocak 2038 ile 31 Aralık 2039 arasında; 7200 prim ödeme süresini tamamlayanlar 62 yaşında,
• 1 Ocak 2040 ile 31 Aralık 2041 arasında; 7200 prim ödeme süresini tamamlayanlar 63 yaşında,
• 1 Ocak 2042 ile 31 Aralık 2043 arasında; 7200 prim ödeme süresini tamamlayanlar 64 yaşında,
• 1 Ocak 2044 ile 31 Aralık 2045 arasında; 7200 prim ödeme süresini tamamlayanlar 65 yaşında,
• 1 Ocak 2046 ile 31 Aralık 2047 arasında; 7200 prim ödeme süresini tamamlayanlar 65 yaşında emekliliğe hak kazanıyorlar.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN