Okul servislerinin şikayet sorununa çözüm UKOME

Okul servislerinin şikayet sorununa çözüm UKOME

Eğitim yılının başlamasıyla birlikte, okul servisi sorunları tekrar gün yüzüne çıktı. Hangi okula hangi servisin gideceği noktasında bir belirsizlik olduğu belirtilirken, veliler servis sorunlarını nereye şikayet edeceklerini bilmiyor. Şu an şikayetlerle UKOME ilgileniyor.

EKONOMİ SERVİSİ

Öğrenciler için 2016-2017 eğitim ve öğretim yılının ders zili önceki gün çaldı. 18 milyondan fazla öğrencinin ders başı yaptığı yeni eğitim ve öğretim yılında sadece İstanbul’da trafiğe çıkan 6 binden fazla okul servisi var. Veliler her yıl olduğu gibi bu yılda güvensiz yolculuklardan şikâyetçi.

Her ne kadar ‘Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliği’ belli olsa da, detimler yetersiz kalıyor. Bununla birlikte okul servisleriyle ilgili tam olarak bir yetkili mercide bulunmuyor. Veliler şikâyetlerini çoğu zaman sadece okul yönetimlerine iletiyor ve birçok okul yönetimi de bu konuda yetersiz kalıyor. Şuan genel olarak okul servisleri şikâyetleriyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi ilgilenirken, ALO 153’ü arayarak UKOME’ye bağlanmak yetiyor.

KENDİLERİ BÖLÜŞÜYOR

Servislerin idaresinden yalnızca servis şirketlerinin sorumlu olduğunu, bu nedenle ebeveynlerin ve eğitimcilerin şikâyetçi ya da mağdur olsalar dahi servislere müdahale edemediğini belirten Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, kentin yöneticilerin konuya müdahale etmeleri gerektiğine dikkat çekti. Aynı sorunun tüm Türkiye’de yaşandığını kaydeden Şahin, “Hangi okula hangi servisin hangi şirketin gideceği noktasında bir belirsizlik var. Bunu ne okul müdürleri, ne okul aile birlikleri, ne veliler belirliyor ne de valilik belirliyor. Bunu servisçiler kendi aralarında adeta bir taksim yaparak, bölüşerek şu okul senin bu okul benim şeklinde bir dayatmayla yapıyorlar. Okulların müdürlerin tek yetkileri servisleri bahçeye alıp almamakla ilgili. Ailelere servislerden memnun musunuz diye soran da yok, hâlbuki memnun olmayan çok aile var. Öyleyse burada bütün Türkiye’de, valiliklere ve milli eğitim il müdürlüklerine ciddi anlamda bir sorumluluk düşüyor” diye konuştu. Aynı boşluğun servis ücretleri konusunda da gerçekleştiğini söyleyen Şahin, Ulaştırma koordinasyon merkezleri (UKOME) tarafından, her sezon başında yalnızca fiyat aralıklarının belirlendiğini ancak denetim yapılmadığı için başıboşluk ortaya çıktığını söyledi.

KEYFİ ÜCRET VAR

Şahin, “Öyle olunca da, servis işletmesi sahipleri tarafından ücretlerde keyfi uygulamalar ortaya çıkıyor. UKOME bu fiyatların takibini ciddi manada yapmalı” dedi. Şahin, en azından veliler üzerinden bir araştırma yapılarak şikayetlerin olup olmadığını UKOME’nin sorması gerektiğini söyledi.

OKUL SERVİSLERİNDE NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Okul servis aracının yaşı 12’yi aşmamış olmalıdır. 

Rehber personelin 22 yaşını doldurmuş ve en az lise mezunu olması gerekmektedir.

Servis aracının cam ve pencereleri sabit olmalı, iç mekanda yaralanmaya neden olabilecek demir aksam yumuşak bir madde ile kaplanmalıdır.

Servis araçlarının kapıları iniş ve binişlerde güvenli ve emniyetli olmalı, kapıların hâkimiyeti sürücüde olmalıdır.

Her öğrenci için standarda uygun emniyet kemeri bulunmalıdır.

Okul servis şoförleri, her beş yılda bir bedeni ve psikoteknik açıdan sağlıklı olduklarına dair bir raporu yetkili sağlık kuruluşundan almış olmalıdırlar.

Şoförün hizmet sicillerinin temiz olmasına özen gösterilmeli, kılık kıyafeti yönetmeliklere uygun ve mali sigortası yapılmış olmalıdır.

Kaza ve trafik sıkışıklığı gibi sorunlar yaşadığında veli, okul aile birliği gibi ilgili diğer kişi ve kurumlarla mobil iletişimi sağlayacak şekilde donatılı olmalıdır.

SERVİSÇİLERE 26 YAŞ SINIRLAMASI

Yönetmeliğe göre, 26 yaşından gün almayanlarda okul servislerinde  şoförlük yapabiliyordu. ‘Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’ ile okul taşıtını kullanan şoförler için asgari 26 yaş sınırlaması ile birlikte ‘B’ sınıfı sürücü belgesi olanlar için 7, ‘E’ sınıfı sürücü belgesi olanlar için de 5 yıl tecrübe şartı getirildi.  Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Okul sezonunun başlamasının ardından okullarımızın çevresinde korsan servis araç işletmecileri çoğalmaya başladı. Veliler odaya kayıtlı olan 60 bin 799 servis araçlarından birinin tercih edilmesi doğru olacaktır” dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (13)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
13 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN