16 bin okul servisinin bir odası bile yok

16 bin okul servisinin bir odası bile yok

Yeni eğitim ve öğretim yılıyla birlikte 16 bin okul servisi Türkiye’de yola çıktı. Bununla birlikte veliler servisleriyle olan sorunlarını şikayet edebilecek bir merci bulamıyor. Okul servisleri Türkiye’de 33 farklı odaya kayıt olabiliyor.

ÖZEL HABER: ALİ YILDIRIM

Yeni eğitim ve öğretim yılıyla birlikte öğrencilerin servis sorunu bitmiyor. Bizde Karar Gazetesi olarak bu sorunu geçtiğimiz gün sayfalarımıza taşımıştık. Konu üzerine bugün yapılan açıklamada, İstanbul Umum Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası okul servisleriyle ilgili şikayetleri okul idaresine ya da Ulaştırma Koordinasyon Merkezleri’nden (UKOME) Beyaz Masa’ya yönlendirdiklerini iletti. 2016-2017 eğitim ve öğretim yılında 16 bin servis aracı yollara çıkıyor. Araç sayısı her geçen dönem artarken sorunlarda beraberinde geliyor. Veliler ise öğrenci servisleri konusunda şikayetlerini nereye ileteceğini bilmiyor.

33 FARKLI ODA VAR

Gelen şikâyetler üzerine İstanbul Umum Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Başkan Yardımcısı Recep Kaya, servislerin karmaşasını bizlere anlattı. Kaya, Türkiye’deki bütün servis araçlarının odalarına kayıtlı olmadığını ve bu durumda velilerin şikayet merci konusunda problem yaşadıklarını belirtti. Kaya şöyle devam etti: “Bizler odamıza servis çeken şoförleri değil servis aracının sahiplerini kayıt altına alıyoruz. Bu konuda şöyle bir karmaşa var. Bu servis sahiplerinin aslında odamıza kaydolması gerekirken, ticaret odasına da kayıt yapıyorlar. Bununla birlikte bizimde takip alanımız daralıyor. Hatta 33 tane daha motorlu araçlar odası var. Servisçiler buralara da kayıtlı olabiliyor.”

YAPTIRIMIMIZ KISITLI

Kaya, okulların açıldığı ilk gün ehliyetsiz bir servis aracı şoförünün bir felakete yol açmadan polis tarafından yakalandığını anımsattı. Kaya, “Bizim göremediğimizi emniyet bulmuş. Biz zaten böyle kişilerin servisçilik yapması taraftarı değiliz. Bu konuda pek bir yaptırımımız olmasa da, araç bize kayıtlı ise disiplin kurulumuz gereken cezai yaptırımı uygulayacak” dedi.

EHLİYETSİZ KULLANILAN ARACA TRAFİKTEN MEN

Kaya, okullar açılmadan önce servis aracı şoförlerinin belgelerinin bağlı olduğu okulundaki sorumluları tarafından istenmesi gerektiğine işaret ederek, “Okul sorumlularının işi sıkı tutup denetimi elden bırakmamaları gerekir. Bu kişinin ehliyetine muhtemelen daha önce el konulmuş, bunun iyi sorgulanması lazımdı. Ehliyetsiz sürücünün kullandığı servis aracı polis tarafından trafikten men edildi. Polisin el koyduğu aracı sahibi çıkarır, uygun bir şoföre verir. İlerleyen günlerde daha aksi bir şey yaşanmamasını diliyoruz” diye konuştu.

ÜCRETTEN ŞİKÂYETÇİLER

Kendilerine özel okullardan fiyat şikayeti geldiğini vurgulayan Kaya, “Özel iş parası, bilmem ne parası adı altında velilerden fazla para alıyorlar. Veliler bizi arıyor. Biz kurumuz ama bizim cezalandırma yetkimiz yok, uygulama yapamıyoruz. Bunu yapan şirketler, onlar da ticaret odasına bağlı. Yaptırımımız olmadığı için veliyi okul idaresine ya da 153 Beyaz Masa’ya yönlendiriyoruz. Çünkü bunlara çalışma izni veren belediye. Çalışma izni iptalini de doğal olarak belediye yapar” açıklamasında bulundu.

ARAÇ SAHİPLERİ KAYITLI

Velilerin çocuklarını teslim ettikleri servisçilerle sürekli diyalog halinde olmaları tavsiyesinde bulunan Kaya, “Geçen yıl ki servis, bu sene değişiyorsa bunun sebebini araştırın. Şoför servis ücretinin çok cüzi bir kısmını alır, kalanı şirkete gider. Bazı şirketler işin ehli olmayan insanlara çalıştırabiliyorlar. Kaç senedir bu işi yapıyorlar buna bakılmalı” ifadelerini kullandı. Kaya, odalarına yalnızca araç sahiplerinin kayıtlı olduğunu, şoförlere müdahale edemediklerini ancak yine de bir sorun olduğunda çözüm için çabaladıklarını anlattı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN