Ordu yönetime el koydu! Siyasiler gözaltında

Myanmar'da ordu yönetime el koyarak, Myanmar lideri Aung San Suu Kyi dahil, partinin birçok üst düzey ismini gözaltına aldı. Ordu ülkede OHAL ilan edildiğini ve askeri yönetimin 1 sene süreceğini açıkladı.

Myanmar'da ordu yönetime el koydu. İktidardaki Demokrasi İçin Ulusal Birlik Partisi (NLD) Sözcüsü, Myanmar lideri Aung San Suu Kyi dahil, partinin birçok üst düzey isminin erken saatlerde askerler tarafından düzenlenen bir operasyonla gözaltına alındıklarını duyurdu.

Söz konusu adım, Myanmar Silahlı Kuvvetleri'nin 'hileli' olduğunu iddia ettiği genel seçimlerin ardından sivil yönetimle askerler arasındaki gerilimin tırmanmasının hemen akabinde geldi.

NLD Sözcüsü Myo Nyunt, Reuters'e telefonla yaptığı açıklamada Suu Kyi'nin yanı sıra, Başkan Win Myint ve diğer liderlerin sabahın erken saatlerinde "alındığını" söyledi.

Taraftarlarına sükunet çağrısında bulunan Sözcü Myo Nyunt, "Halkımıza sakin olmalarını ve yasalara göre hareket etmelerini söylemek istiyorum. Ben de tutuklanmayı bekliyorum" dedi.

20210201-2-46648407-62112260.jpg

SOKAKLARDA ASKERLER KONUŞLANDI, İNTERNET KESİLDİ

Ülkede bulunan yabancı muhabirler, sokaklarda askerlerin konuşlandığını, internet ve telefon bağlantılarının kesildiğini aktarıyor.

Ayrıca 14 bölgenin yöneticilerinin de askerler tarafından gözaltına alındıkları belirtildi.

screenshot-3.jpg

BAŞKENT GİRİŞİNE ABLUKA

Darbe sonrası başkent Nepido'ya girişlere asker ve askeri araçlar konuşlandırıldı.

screenshot-1.jpg

OHAL İLAN EDİLDİ

Darbenin ardından ülkede OHAL edildiğini açıklayan ordu, Myanmar'ın bir seneliğine askeri yönetimle idare edileceğini belirtti.

screenshot-2.jpg

DARBE İKTİDARI NEPİDO'DA

Darbenin ardından Milli Savunma ve Güvenlik Konseyi iktidarı, başkent Nepido'da toplandı. Geçici başkan Myint Swe ve Ordu Şefi Min Aung Hlaing görüşmeler yapıyor.

screenshot-4.jpg

PROTESTOLAR BAŞLADI

Demokrasi İçin Ulusal Birlik Partisi destekçileri Myanmar Büyükelçiliği önünde toplandı. Grup darbeyi protesto ediyor.

screenshot-6.jpg

POLİS VE PROTESTOCULAR KARŞI KARŞIYA

Myanmar'da darbe karşıtı protestolarda polis ve vatandaşlar karşı karşıya geldi. Myanmar Büyükelçiliği önündeki vatandaşlar geri çekilmeye başladı.

etihxlmw4ac9nmk.jpg

ENDONEZYA: SON SİYASİ GELİŞMELERDEN ENDİŞE DUYUYORUZ

Endonezya ve Yeni Zelanda yapılan darbeye tepki gösterdi. Endonezya Dışişleri Bakanlığı'nın Twitter hesabından yapılan açıklamada, "Endonezya, tüm tarafları söz konusu durumu daha da kötüleştirmemek ve mevcut zorluklara çözüm bulmak adına kendilerini kontrol etme ve diyalog kurmaya çağırıyor" ifadelerine yer verildi.

Hukukun üstünlüğü, demokrasi ilkeleri, iyi yönetişim ve anayasal hükümete bağlılığın yanı sıra Güneydoğu Asya Uluslar Birliğinin (ASEAN) ilkelerine uyulması talep edilen açıklamada, ordunun yönetime el koymasının ardından Myanmar’daki son siyasi gelişmelerden endişe duyulduğu belirtildi.

Açıklamada, tüm seçim farklılıklarının hukuka uygun şekilde ele alınması gerektiği de vurgulandı.

YENİ ZELANDA: SİVİL YÖNETİME DÖNÜLSÜN

Yeni Zelanda Dışişleri Bakanı Nanaia Mahuta, Myanmar'da ordunun yönetimi ele geçirmesinden ve Devlet Başkanı Win Myint ile Devlet Konseyi Başkanı ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii'nin gözaltına alınmasından derin endişe duyduklarını açıkladı.

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Bakan Mahuta, Myanmar'daki darbe ve ülke yöneticilerinin gözaltına alınmasına ilişkin değerlendirmede bulundu.

Myanmar'daki iktidarın ordu tarafından ele geçirmesinden "derin endişe" duyduğunu belirten Mahuta, "Bir seçim yapıldı ve halkın demokratik iradesine saygı duyulmalı. Myanmar'ın demokratik kurumlarına ve hukukun üstünlüğüne desteğimizi teyit ediyoruz" ifadesini kullandı.

Myanmar'daki gelişmeleri yakından izlemeye devam edeceklerinin altını çizen Mahuta açıklamasında "Devlet Başkanı Win Myint ile Devlet Konseyi Başkanı ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii de dahil olmak üzere, gözaltına alınan tüm siyasi aktörlerin serbest bırakılması ve sivil yönetime hızlı bir dönüş çağrısında bulunuyoruz" ifadesine yer verdi.

TÜRK BÜYÜKELÇİLİĞİ MYANMAR'DA YAŞAYAN TÜRK VATANDAŞLARI UYARDI

Türkiye'nin Nepido Büyükelçiliği, askeri darbenin yapıldığı Myanmar'da yaşayan Türk vatandaşlarını uyardı. Büyükelçilikten yapılan açıklamada, ülkede olağanüstü hal ilan edildiği, yasama, yürütme ve yargıya ait tüm yetkilerin silahlı kuvvetler başkomutanlığına devredildiği hatırlatıldı. 

Ordu kökenli Devlet Başkan Yardımcısı Myint Swe'nin geçici devlet başkanı ilan edildiği bilgisine yer verilen açıklamada, "Birçok üst düzey hükümet yetkilisinin gözaltına alındığı, ayrıca ülke genelinde televizyon kanallarının ve mobil hatlarının kesildiği, bazı bölgelerde kablosuz internet erişiminin kısıtlandığı/kesildiği anlaşılmaktadır" ifadesi kullanıldı. 

Açıklamada, ülkede yaşayan Türklere uyarıda bulunularak, "Myanmar'da bulunan vatandaşlarımıza zorunlu olmadıkça evlerinden çıkmamaları, seyahat etmemeleri, yerel kanallardan yapılan duyuruları takip etmeleri ve kalabalık alanlardan uzak durmalarını tavsiye ediyoruz" ifadesine yer verildi.

Myanmar'daki Türk vatandaşları, iletişim kanalları açık olduğu müddetçe büyükelçiliğe, Twitter ve Facebook hesapları ile "+9501662992", "+959405056552" acil durum hatlarından ulaşabilecek. 

TÜRKİYE DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Türkiye Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Myanmar Silahlı Kuvvetlerinin bugün yönetime el koymasını derin endişeyle karşılıyor ve şiddetle kınıyoruz. Türkiye her türlü darbeye ve askeri müdahaleye karşıdır. Gözaltına alındığı bildirilen tüm seçilmiş liderlerin, siyasi şahsiyetlerin ve sivillerin derhal serbest bırakılmalarını bekliyoruz" denildi.

Açıklamada, bu vahim gelişmenin Myanmar'da ağır şartlar altında yaşayan Rohinga Müslümanlarının durumunu daha da kötüleştirmemesinin temenni edildiğinin altı çizildi.

ABD: ADIMLAR GERİ ATILMAZSA ABD SORUMLULARA KARŞI ADIM ATACAK

Myanmar'daki darbeye ilişkin ABD'den de açıklama geldi. Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, "ABD, Myanmar ordusunun, Devlet Konseyi Başkanı ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii ile diğer sivil yetkilileri gözaltına alması dahil ülkedeki demokratik geçiş sürecinin altını oymak üzere attığı adımlardan endişe duyuyor" ifadelerine yer verdi. 

ABD Başkanı Joe Biden'ın Myanmar'daki darbeye ilişkin Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'dan bilgi aldığını belirten Psaki, "Myanmar'ın demokratik kurumlarına desteğimizi sürdürüyor, bölgesel ortaklarımızla koordinasyon içerisinde orduya ve diğer tüm taraflara demokratik normlara ve hukuk devleti esaslarına uymaları ve gözaltına alınanların bugün serbest bırakılması çağırısında bulunuyoruz" değerlendirmesinde bulundu.  

ABD'nin Myanmar'daki seçim sonuçlarını değiştirmeye veya ülkenin demokratik geçiş sürecini engellemeye yönelik tüm girişimlere karşı olduğunu kaydeden Psaki, "Bu adımlar geri atılmazsa ABD, sorumlulara karşı adım atacak" uyarısında bulundu. Psaki, ABD'nin Myanmar halkının yanından olduğunu da yineledi. 

NE OLMUŞTU?

Ordu, 8 Kasım 2020'de düzenlenen ve iktidardaki Demokrasi İçin Ulusal Birlik Partisinin (NLD) kazandığı seçimde "hile" olduğunu belirterek "oyların yeniden sayılması" çağrısında bulunmuştu.

Myanmar Seçim Komisyonu, iktidardaki Aung San Suu Kyi'nin partisinin zaferiyle sonuçlanan seçimde ordunun sonuçların belirlenmesinde hile yapıldığı iddialarını yalanlamıştı.

Genelkurmay Başkanı Başkanı Min Hlaing, 27 Ocak'ta kanunların düzgün şekilde uygulanmaması halinde anayasanın feshedilebileceği uyarısında bulunmuştu.

Myanmar, 1962'den 2015'e kadar askeri cunta tarafından idare edilmişti.

Ordu cumartesi günü yaptığı açıklamada, Hlaing'in sözlerinin yanlış algılandığını öne sürmüş ve darbe söylentilerini reddederek "anayasanın güvencesiyiz" açıklamasında bulunmuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN