Oruç tutmak bağışıklık sistemini zayıflatır mı? Corona virüs oruç tutanları etkiler mi?

Oruç tutmak bağışıklık sistemini zayıflatır mı? Corona virüs oruç tutanları etkiler mi?

Oruç tutmak bağışıklığı düşürür mü? sorusunun yanıtı vatandaşlar tarafından internette çok aratılan konu başlıklarından biri oldu. Corona virüs (koronavirüs) salgın hastalığa nedeniyle oruç tutmanın bağışıklığı zayıflatıp zayıflatmadığı merak ediliyor. Haberimizde "bağışıklığı düşük olanlar oruç tutar mı?" sorusunun yanıtını bulabilirsiniz...

"Corona virüs (koronavirüs) oruç tutanları etkiler mi?" sorusunun yanıtını merak ediliyor. Ramazan ayında oruç tutacak vatandaşların araştırdığı konular arasında oruç tutmanın bağışıklık sistemini nasıl etkilediği yer alıyor. Peki, "oruç tutmak bağışıklığı düşürür mü?", "Oruç tutmak bağışıklığı zayıflatır mı?" Detayları KARAR.com okurları için hazırladık...

ORUÇ TUTMAK BAĞIŞIKLIĞI DÜŞÜRÜR MÜ?

Oruç tutmak, sindirim sistemini dinlendirdiği için, vücutta diğer organların kanlanmasını sağlıyor, kemik iliği uyarılıyor, kan yapımı artıyor.

Oruç tuttuğumuzda vücut birikmiş zararlı maddelerden temizleniyor, bağışıklık sistemi güçleniyor. Kalp, damar, kanser gibi hastalıklara karşı direnç artıyor.

Güneşin doğuşundan batışına kadar olan süre içinde yemek ve içmekten vazgeçilmesi şeklinde tutulan oruçla, karaciğer ve tüm sindirim sisteminin dinlenme şansı buluyor. Uzmanlar, oruç tutmanın sindirim sistemini dinlendirdiğini ve vücutta diğer organların kanlanmasını sağladığını ve çalışma veriminin de artırdığını söylüyor. Oruç ile kanda yağ düzeyleri düşüyor, yararlı kolesterol yükseliyor. Vücutta depolanmış yağlar eriyor, birkaç kilo zayıflanıyor. Kemik iliği uyarılıyor, kan yapımı artıyor. Vücut birikmiş zararlı maddelerden temizleniyor, bağışıklık sistemi güçleniyor. Kalp, damar, kanser gibi hastalıklara karşı direnç artıyor.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ ZAYIF OLANLAR ORUÇ TUTAR MI?

Gazeteci Mehmet Akif Ersoy'un sorularını yanıtlayan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, bağışıklık sistemi düşük olanların ve hasta bireylerin oruç tutmayabileceklerini söyledi.

KİMLER ORUÇ TUTMAYABİLİR?

Hiçbir özrü yokken oruç tutmamak veya başladığı orucu bozmak günahtır. Hem de kaza ve (eğer başladığı Ramazan orucunu kasden bozmuşsa) keffaret olarak cezası vardır. Bâzı hallerde ise, oruç tutmamak veya başlanmış orucu bozmak şer'an câiz hâle gelir. Bu haller, şunlardır:

* Hastalık: Oruç tuttuğu takdirde hastalığının şiddetlenmesinden veya çok sürmesinden korkan kimsenin sonradan kazâ etmek üzere oruç tutmaması veya başladığı orucu bozması câizdir.

* Yolculuk: Ramazanda yolculuğa çıkanların oruç tutmayıp sonraya bırakmaları câizdir. Ancak yolda meşakkate, bedenî bir halsizlik ve rahatsızlığa mâruz kalmak söz konusu değilse, oruç tutmak, tutmamaktan efdal

* İkrâh, Tehdit ve Zorlama: Orucunu bozmadığı takdirde dövülmek veya yaralanmak veyahut öldürülmekle tehdit edilen bir kimse de oruç tutmayabilir.

* Gebelik ve Emziklilik: Oruç tuttuğu takdirde kendisine yahut çocuğuna bir zarar geleceğinden korkan hâmile veya emzikli kadın, oruç tutmayıp sonradan kazâ eder. Emzirdiği çocuğun başkasının çocuğu olması hükmü değiştirmez.

* Şiddetli Açlık ve Susuzluk: Açlık ve susuzluktan dolayı helâk olacağından veya aklî muvazenesinin bozulacağından korkan kimse orucunu bozabilir.

* Düşkünlük Derecesinde İhtiyarlık: Böyle kimselerin de oruç tutmaması câizdir. Böyleler oruç tutmayacakları gibi, kazâ da edemeyeceklerinden fidye verirler.

ORUÇ TUTMAKLA YÜKÜMLÜ OLMANIN ŞARTLARI NELER?

İslam'a göre, bireyin sorumlu olmasının temel şartları Müslüman, akıllı ve ergenlik çağına ulaşmış olmaktır. Dolayısıyla bu şartlar, oruç ibadeti ile sorumlu olmanın da şartlarıdır.

Buna göre, bir kimsenin Ramazan ayında oruç tutmasının farz olması için öncelikle müslüman ve âkil-bâliğ olması gerekir (Kâsânî, Bedâî’, II, 87).

İbadetlerle yükümlü olma şartlarını taşıdığı hâlde bazı özel durumlardaki kimselere oruç tutmama ruhsatı verilmiştir.

İbadetlerle yükümlü olmamakla birlikte ergenlik yaşına gelmeyen çocukların alıştırılmak ve ısındırılmak maksadıyla namaz kılmaları ve oruç tutmaları teşvik edilir. Nitekim Hz. Muhammen (SAV), 7 yaşından 10 yaşına kadarki sürede çocuğun namaza alıştırılmasını önermiştir (Ebû Dâvûd, Salât, 26).

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN