Orucun farzları ve sünnetleri neler? İftar ve sahur nasıl yapılmalı? İşte Hz. Peygamber'den örnekler

Orucun farzları ve sünnetleri neler? İftar ve sahur nasıl yapılmalı? İşte Hz. Peygamber'den örnekler

Oruç nasıl açılmalı, iftar ve sahur nasıl yapılmalı? Hz Muhammed nasıl oruç tutardı, nasıl sahur ve iftar yapardı? Ramazan ayında oruç tutarak ibadetlerini yerine gtirmek isteyen inanan vatandaşlar, orucun farzlarını ve sünnetlerini internette araştırıyor. Hz. Peygamber, iftarda acele eder ve yakınlarının da acele etmelerini teşvik ederdi. Sahura mutlaka kalkardı. Fakat iftarın aksine sahur yemeğini geç saatlere bırakırdı. İftarını hurma bulamazsa su ile açardı. Peki, orucun farzları ve sünnetleri neler? İşte Hz. Muhammed'den örneklerle iftar ve sahur adabı...

'Orucun farzları ve sünnetleri neler?', 'Hz. Muhammed orucunu nasıl açardı, sahuru nasıl yapardı?' sorularının yanıtlarını KARAR.com okurları için hazırladık. Sevapların katlandığı mübarek Ramazan ayında milyonlarca Müslüman oruç tutarak ibadetlerini yerine getiriyor. Peki, 'oruç nasıl açılmalı?', 'İftar ve sahur nasıl yapılmalı?' İşte 'Hz. Peygamber'den örneklerle orucun farzları ve sünnetleri'...

ORUCUN FARZLARI NELER?

Orucun 6 adet farzı bulunmaktadır:

* Ramazan hilalini görmek: Doğru sözlü olduğu bilinen güvenilir bir kimsenin hilali gördüğü duyulunca oruca başlanması farz olur. 16 fersahlık (100 km'ye denk) uzaklıkta bir başka şehirde yeni ay görülmüşse, burada olanlara (yani ayı görmeyenlere) oruç farz olmaz. Eğer mesafe 100 km den az olursa, o zaman oruca başlamak farz olur.

* Niyet: Niyet farzdır. Her gece niyet etmek gerekir. Niyetsiz bir kalp ile tutulan oruç sahih olmaz.

* Vucüt içerisine kasten birşey sokulmaması

* Eşi ile cima (cinsel ilişki) etmemek

* Hiçbir şekilde kendisinden meni çıkmasını istememek

* Zorla ve kasten kusmamak

ORUCUN SÜNNETLERİ NELER?

Orucun sünnetleri de 6 adettir:

* Sahuru geciktirmek

* İftarı acele bir şekilde hurma veya su ile açmak

* Öğleden sonra misvak kullanmamak (Hanefilere göre günün her vaktinde ister yaş ister kuru olsun, misvak kullanılabilir. Şafilerde ise mekruhtur)

* Sadaka vermek

* Yemek vermek

* Kuran-ı Kerim okumak

Şunu belirtmek gerekirki insan oruç iken meleklere benzemeye çalışmalıdır. Çünkü melekler kötü davranıştan, günahtan ve şehvetten uzaktırlar. Hayvanlarda ise tam tersi şehvet hakimdir. İnsan şehvet ve kötülüklerden uzak durdukça melekleşmeye yaklaşır, meyil ettikçe ise hayvani bir sıfata bürünür. Çünkü hayvanlarda şehvet hakimdir, meleklerde ise hiç şehvet yoktur.

İnsan tüm uzuvlarına oruç tutturmalı, bol bol Kuran-ı Kerim okumalı ve orucun karşılığını Allah'tan beklemeli, orucunun kabul göreceğini ümit etmelidir. Oruçlu iken yapılan güzel amellerin kat kat daha fazla olacağı sürekli akılda tutulmalıdır.

HZ. MUHAMMED NASIL ORUÇ TUTTARDI, SAHUR VE İFTARI NASIL YAPARDI?

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (SAV), iftarda acele eder ve yakınlarının da acele etmelerini teşvik ederdi. Sahura mutlaka kalkardı. Fakat iftarın aksine sahur yemeğini geç saatlere bırakırdı. İftarını hurma bulamazsa su ile açardı.

Hz. Muhammed (SAV) akşam namazını kılmadan önce iftar ederdi. Hurma veya su ile orucunu açardı. Orucunu açarken "Allah'ım! Senin rızan için oruç tuttum. Rızkınla orucumu açtım. Oruçlarımızı kabul et. Şüphesiz sen her şeyi işitir ve bilirsin" derdi. (Ebu Davud)

Farz olan Ramazan orucunu kasten bozmak büyük günahlardandır. Nitekim Resul-i Ekrem şöyle buyuruyor: "Kim Ramazan ayında orucunu bozarsa; onun üzerine, zıhar yapan kimsenin üzerine lazım gelen şey (kefaret) gerekir." (Fethu'l Kadir) Dolayısıyla Ramazan ayı içerisinde, oruçlu olması gerekirken kasten yiyip içen kimse arka arkaya olmak şartıyla 60 gün oruç tutmak zorundadır.

ORUÇ NE ZAMAN FARZ OLDU?

Ramazan ayı orucu, hicretin ikinci yılında farz kılınmıştır. Oruç ibadeti İslam'ın 5 temel şartından birisidir ve mükafatı çok fazladır. Hz. Peygamber (SAV) de bu ibadetin fazileti üzerinde çok fazla durmuş ve tüm detaylarıyla bu ibadetin inceliklerini ümmetine anlatmıştır. Orucun farz olduğunu açıklayan Bakara Suresi'nin 183. ayetinde şöyle yazmaktadır: "Ey iman edenler, sizden öncekilere yazıldığı gibi oruç size de yazıldı (farz kılındı). Umulur ki sakınırsınız." (Bakara Suresi, 183)

'Diyanet imsakiye 2020' ve tüm namaz vakitlerini NAMAZ VAKİTLERİ sayfamızdan öğrenebilir, RAMAZAN sayfamızdan ise bu aya özel haber, röportaj ve bilgilere ulaşabilirsiniz...

ŞEHR-İ RAMAZAN NE DEMEK?

TERAVİH NAMAZI EVDE NASIL KILINIR?

RAMAZANDA OKUNACAK DUALAR VE YAPILACAK İBADETLER

ZEKAT HESAPLAMA MODÜLÜ

İŞTE 2020 FİTRE MİKTARI

ENDER SARAÇTAN RAMAZAN ÖNERİLERİ

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN