Rahim ağzı kanseri aşısı kesin işe yarıyor

Rahim ağzı kanseri aşısı kesin işe yarıyor

Rahim ağzı kanserini önlemesi amacıyla geliştirilen Cervarix adlı aşının başarılı olduğu kesinleşti. 4 yıl süren araştırmaya göre aşının tek dozu yeterli.

Kanada'da sağlık kuruluşu "Public Health Ontario"nun liderliğinde rahim ağzı kanseri için geliştirilen Cervarix adlı aşının, genç kızlara uygulanması halinde bu kanser türünü engellediği kesinleşti.

10 çeşit rahim ağzı kanserine karşı etkili

Deneylerde Kosta Rika'da 18-25 yaş arası 7 bin 500 kadına, Pasifik Asya, Avrupa ve Amerika'da 15-25 yaş arası 18 bin 500 kadına Cervarix uygulandı. Aşının sadece tek bir dozunun bu kanser türüne neden olan papilloma virüsünün iki türünü engellemekte yeterli olduğu tespit edildi. HPV16 ve HPV18 isimli virüslerin toplamda 10 çeşit rahim ağzı kanserine neden olduğu biliniyor.

Aşı 9 yaşından 25 yaşına kadar uygulanabiliyor. 4 yıl süren araştırmanın ardından tek bir doz aşının yeterli olmasının ortaya çıkması, rahim ağzı kanserine karşı alınacak tedbirlerin maliyetini de düşürecek. Lancet Oncology isimli bilimsel dergide yayımlanan araştırmanın olumlu bulgularının ardından daha fazla kişinin aşı olması bekleniyor.

Rahim ağzı kanseri üçüncü dünya ülkelerinde yaygın

Özellikle Üçüncü Dünya Ülkeleri'nde rahim ağzı kanserinin yaygın oluşu ve sağlık bakım olanaklarına erişme oranının düşük olması nedeniyle bu kanser türünden ölen kadınların sayısı artıyor. Bu nedenle aşının bu ülkelerdeki kadınlara uygulanması planlanıyor.

İngiltere Kanser Araştırma Enstitüsü'nden araştırmacı Sarah Williams, sonuçların umut verici olduğunu, ancak aşının İngiltere'de hemen uygulamaya geçmediğini açıkladı. Williams, "Bu çalışma Cervarix aşısını mercek altına aldı. Ancak İngiltere'nin aşı programında Gardasil adlı aşı kullanılıyor" dedi.

 
 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN