Renault Fabrikasında eylem büyüyor

Renault Fabrikasında eylem büyüyor

Renault'un Bursa fabrikasında dün gece başlayan iş bırakma eylemi bugün de devam ediyor. İşçiler sendikaya tepki gösterirken OYAK eyleme yasal değil dedi

Türkiye’nin otomotiv devlerinden Renault’ta dün gece vardiyasında başlayan iş bırakma eylemi devam ediyor. Ücret artışı talebiyle eylem yapan Renault işçileri fabrikaya girdi, ancak üretime başlamadı.

Türk Metal Sendikası'nın örgütlü bulunduğu Bosch'ta çalışan işçilere geçen nisan ayında 3 yılı kapsayacak toplu sözleşmede yüksek oranda zam verilmesi, Renault ve TOFAŞ başta olmak üzere aynı sendikanın örgütlü bulunduğu otomotiv ve yedek parça fabrikalarındaki işçilerin tepkisine yol açtı. Fabrikalardaki işçiler sözleşmelerinin yenilenmesini isteyerek olumsuzluktan sorumlu tuttukları sendikadan istifa etme sürecine girdi. 

Yaklaşık 5 bin işçinin çalıştığı Bursa Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Renault Otomotiv Fabrikası'nda işçiler, gece vardiyasına girmeyerek fabrika önünde sabaha kadar eylem yaptı. Sabah 08.00 vardiyasına gelen bin 500 işçi de fabrikaya girdi, ancak onlar da dışarıda eylem yapan arkadaşlarına destek için fabrika içinde eylem yaparak çalışmadı. İşçi temsilcileri ile fabrika yönetimi arasında görüşmelerin sürdüğü bildirilirken, fabrika önünden ayrılmayan işçiler, ücretlerinde iyileştirme beklediklerini belirtti.

"Aynı şartları istiyoruz"

Yıllardır Renault’ta çalıştığını söyleyen Erhan İmralı, uzun zamandır iyi bir zam alamadıklarını dile getirerek, "Tepkimizi dile getirdik ancak sendikacılar bunu fabrika yönetimine iletmediler. Bir başka fabrikada sendika değişim problemi vardı. Mahkeme süreci başladı yetki konusunda ve 4 sene sözleşmeye giremediler. 4 sene sonra Türk Metal’e geçti arkadaşlar ve iyi bir zam aldılar. Aldıkları rakam güzeldi. Saat ücretinde bize göre 1-1,5 lira fazla alıyorlardı. Aynı sendikaya üyeydik, işveren aynı sendikaya üyeydi ama bizimle farklı sözleşme imzalandı. Biz bir rakam vermedik, sadece Bocsh’la aynı şartlara sahip olmak istiyoruz dedik, yönetim bizi dinlemedi" dedi. 

Fabrika yönetiminin açıklama yapması gerektiğini söyleyen İmralı, “İki vardiya da dışarıda şu anda. Ücretlerimizde iyileştirme bekliyoruz. Bizim de bir ailemiz var. Bunları geçindirmemiz gerekiyor. Sadece Renault’un kar etmesiyle olmuyor bu işler. Her sene üretim rekorları kırıyoruz ama bizim ailemizde bir değişiklik yok. Böyle giderse 16.00-24.00 vardiyası da iptal olacak. Çünkü daha evlerine gidip dinlenmediler, buradalar. Eylemimiz sürüyor" dedi.

Sendikadan çağrı

Türk Metal Sendikasından, OYAK Renault'un Bursa fabrikasındaki işçilerin üretimi durdurma eylemine ilişkin sağduyu çağrısında bulunuldu.

Sendikadan yapılan yazılı açıklamada, Renault fabrikasındaki 5 bin 600 çalışanın da dahil olduğu 110 bin üyeyi kapsayan grup toplu iş sözleşmesinin Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası'yla geçen yıl 15 Aralık'ta imzalandığı anımsatıldı.

Sözleşmedeki ücret artışları ve diğer hakların tüm üyeler tarafından memnuniyet ve sevinçle karşılandığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Yasal nedenlerle bu sözleşmenin dışında kalan Bosch iş yerinde daha sonra münferit sözleşme imzalanmış ve 38 aydır hiçbir ücret artışı ve sosyal haktan yararlanamayan ve bu süreçte büyük mağduriyetler yaşayan Bosch işçilerine bu mağduriyetlerini giderecek oranda yüksek artışlar sağlanmıştır. Bu yüksek artışlara rağmen, Bosch işçisinin 9,46 liraya yükselen ortalama saat ücreti, Renault işçisinin 9,83 lira olan ortalama saat ücretinin gerisinde kalmıştır.

Bunun üzerine Renault iş yerindeki üyelerimiz, imzalamış olduğumuz ve yaklaşık 8 aydır yürürlükte bulunan toplu iş sözleşmemize rağmen, sendikamızdan, aynı artışların kendilerine de yansıtılmasını talep etmişlerdir."

Oyak yönetimi: Eylem yasalara aykırı

OYAK Renault yönetimi, Bursa'daki fabrikada gece yarısından itibaren önceden öngörülmeyen bir duruş yaşandığını, bu duruşun, yürürlükte bulunan mevcut iş yasalarına ve ilgili mevzuat hükümlerine uygun olmadığını bildirdi.

Firmadan yapılan yazılı açıklamada, fabrikada üretimin durmasına yol açan işçi eylemleri değerlendirildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"15 Mayıs saat 00.00 itibarıyla Bursa'da kurulu bulunan OYAK Renault Otomobil Fabrikası'nda, önceden öngörülmeyen bir duruş yaşıyoruz. Bu duruş, yürürlükte bulunan mevcut iş yasalarına ve ilgili mevzuat hükümlerine uygun değildir. OYAK Renault yönetimi, şirketi ve çalışanları korumak ve normal çalışma düzenine dönmek için çeşitli eylem planları uygulamaya almaktadır. An itibarıyla fabrikanın içinde ve dışında toplanmış bulunan yaklaşık 2 bin 500 çalışanın, işbu eylem Türkiye'de yürürlükte bulunan yasalara uygun olmamasına rağmen OYAK Renault yönetimi eylemde bulunan iş arkadaşlarına su ve yemek dağıtma kararı almıştır."

"Şirketin pozisyonuna uygun olarak yürürlükteki toplu iş sözleşmesinin içeriği hakkında bir müzakere yürütmüyoruz" ifadesine yer verilen açıklamada, durumun gidişatı hakkında kamuoyuna bilgilendirmelere devam edileceği duyuruldu.

BURSA/DHA

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN