Ruhani'den Biden'a çağrı: Geçmişteki hataları telafi etmeli

Ruhani'den Biden'a çağrı: Geçmişteki hataları telafi etmeli

Yıllardır ABD'nin ambargosuyla mücadele eden İran'da, Biden'ın seçilmesi İran-ABD ilişkileri için de yeni bir dönüm noktası olacak. Biden'a çağrı yapan Ruhani "Yeni hükümet, geçmişteki hataları telafi etmek için ortaya çıkan fırsattan yararlanmalı" dedi.

İran'ın başkent Tahran'da yapılan Ekonomi Koordinasyon Merkezi toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, yeni seçilen ABD Başkanı Biden'a da çağrı yaptı. 

Ruhani, İran'ın uluslararası anlaşmalara bağlı kaldığını ve dünya ile yapıcı ilişkileri temel bir strateji olarak benimsediğini dile getirerek, yeni seçilen Biden hükümetine de "ABD'nin yeni hükümeti, geçmişteki hataları telafi etmek için ortaya çıkan fırsattan yararlanmalıdır. ABD uluslararası anlaşmalara bağlı kalma istikametine geri dönmelidir" çağrısında bulundu. 

"İRAN ABD'NİN EKONOMİK SAVAŞINA DİRENDİ"

Ruhani, Donald Trump döneminde uygulanan yaptırımlarla ilgili olarak da "İran, ABD'nin ekonomik savaşına karşı direndi ve ABD'nin maksimum baskı siyasetinin yenilmeye mahkum olduğunu gösterdi." ifadelerini kullandı. 

İRAN-ABD İLİŞKİLERİ TRUMP'LA İYİCE GERİLDİ

Ruhani, daha önce de ABD'nin İran'a karşı uyguladığı ambargolar nedeniyle Trump hükümetini sert sözlerle eleştirmişti. 

Özellikle Kasım Süleymani'nin ABD operasyonuyla öldürülmesi, iki ülke arasında tansiyonu yükseltmişti. Uzun süren gerginlik '3'üncü Dünya Savaşı kapıda' yorumlarına neden olmuştu.

Yine Trump döneminde ABD'nin nükleer anlaşmadan çekilmesiyle İran ile ABD arasında karşılık söz düelloları yaşanmış fakat iki ülke hiçbir diplomatik hamlede bulunmamıştı. 

İran, Ocak ayında 2015'te ABD, Çin, Rusya, İngiltere, Fransa ve Almanya ile imzaladığı ve ABD'nin 2018'de çekildiği nükleer anlaşmanın hiçbir taahhüdünü yerine getirmeyeceğini açıklamıştı.

Yıllardır ABD'nin ambargosuyla mücadele eden İran'da, Demokrat aday Joe Biden'ın seçilmesi İran-ABD ilişkileri için de yeni bir dönemin fitilini ateşleyecek.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN