Merhaba liberal Amerika, güle güle Trump!

Merhaba liberal Amerika, güle güle Trump!

Tüm dünyanın kilitlendiği başkanlık seçimlerinde sona gelindi, resmi olmayan sonuçlara göre Demokrat aday Joe Biden seçimi garantiledi. Trump ile ABD'de kutuplaştırıcı dönemin kapandığı iddia edilirken, Biden ile birlikte Beyaz Saray'da ilkler yaşanacak.

NEW YORK | SELÇUK ACAR

ABD'nin 59'ncu başkanlık yarışında, Demokrat Parti Başkan adayı 78 yaşındaki Joe Biden ülke tarihinde en yüksek oyu alarak 46'ncı başkan seçilip, California Senatörü Kamala Harris'in de ülkenin ilk kadın Başkan Yardımcılığını garantilediği ABD basını tarafından da teyit edildi.

"KOVULDUNUZ..."

Trump ve seçmenleri hariç herkesin kabul ettiği sonuçlara göre Amerikalılar, kendini dizginleyemeyip, hem yönetimini, hem de ülkeyi yıpratan, iç siyasette ülkeyi kutuplaştıran, dış siyasette de katılımcılığa ve çok taraflılığa (multileteralizm) karşı duran Başkan Donald Trump'a "Kovuldunuz" dedi. 

BİDEN 270 DELEGEYİ GEÇTİ

ABD'de AP ajansı başta olmak üzere Trump'ın en büyük destekçisi Fox News televizyon kanalı dahil birçok büyük medya kuruluşu, açıklanan en son oylarla Biden'ın, başkanlık için gerekli olan toplam 538 seçici kurul delege sayısının yarısının bir fazlası 270 delegeyi geçip, 290 sayısına ulaştığını teyit etti. Şu ana kadar 214 seçici delege sayısına ulaşabilen Trump'ın sayımın sonunda, toplam 232 delegeye ulaşması bekleniyor.

01.jpg

BİDEN 74 MİLYONDAN FAZLA OY ALDI

Rekor katılımın olduğu seçimlerde, oyların tamamına yakını sayılırken, şu ana kadar gelen sonuçlara göre Biden ülke genelinde yaklaşık 74 milyon 873 bin seçmenin oyunu aldı. Trump'a ise 70 milyon 602 bin seçmen oy verdi.

PENSİLVANYA'DA SONRADAN ÖNE GEÇTİ

Biden, zaferi için yeterli delege sayısının olduğu, oy sayımın geciktirildiği Nevada'da önde bulunurken, önceki gün Demokratların en sevilen isimlerinden siyahi Amerikalı kadın siyasetçi Stacey Abrams'ın büyük çabalarıyla Georgia'da öne geçti. Daha sonra demokratların çoğunlukta olduğu Philadelphia ve Pittsburgh'dan gelen oy sayım sonuçlarıyla Biden, 20 delege oyu olan Pensilvanya'da da öne geçmesiyle zaferini garantiledi.

04.jpgÜlkede yaşanan sağlık ve ekonomik krizi çözeceğine, kutuplaştırılmış siyasette normalliği sağlayıp, ulusal birlik ruhunu geri getireceğinin sözünü veren Biden, bu zaferiyle Trump'ın ülkenin bir dönem başkanı olmasını sağlamış oldu.

HARRİS İLE BEYAZ SARAY'DA İLKLER YAŞANDI

Daha önce 44'ncü Başkan Barack Obama ile birlikte 8 yıl Başkan Yardımcısı olarak Beyaz Saray’da göre yapan Biden, 47 yıllık siyasi hayatı boyunca kariyerinin ve ülkenin en üst makamına seçilirken, Senatör Harris de ülkenin ilk kadın Başkan Yardımcısı olarak Beyaz Saray'da 4 yıl görev yapacak. Harris, Amerika'nın ilk kadın, ilk siyahi ve ilk Güney Asyalı seçilmiş başkan yardımcısı unvanıyla yeni bir siyasi gücü temsil edecek.

06.jpgSenatör Kamala Harris, ülkenin ilk kadın Başkan Yardımcısı olarak Beyaz Saray'da 4 yıl görev yapacak.

HARRİS 'CAM TAVANLARI' YIKTI

Demokrat Parti'de Hillary Clinton'ın ilk kadın başkan adaylığı zaferinin ardından, Harris çıtayı daha da yükseltti. İlk siyahi Asyalı kadın ve ilk kadın başkan yardımcılığı hakkını kazanan Harris, belirli kesimin üst düzey pozisyonlara yükselmesini engelleyen görünmez bariyerin metaforu manasında kullanılan 'cam tavanları' yıkmış durumda.

BİDEN 20 OCAK'TA YEMİN EDECEK

Sonuçta Amerikan halkı, görev yaptığı yaklaşık 4 yıl içinde kendini dizginlemeyi başaramayan ve hem yönetimini, hem de ülkeyi yıpratan Trump'ı, demokratik yollarla dizginleyerek 'Kovuldunuz' demiş oldu.

Şu an itibariyle, ABD’nin 'seçilmiş başkan'ı unvanına ulaşan Biden, 20 Ocak'ta yapılacak yemin töreniyle daha önce Başkan Yardımcısı olarak 8 yıl görev yaptığı Beyaz Saray'daki başkanlık koltuğuna oturacak.

MULTİLETERERALİZM KAZANCI

Sadece iç siyasette değil, dış siyasette de kutuplaştırıcı bir lider olan Trump'ın aksine Biden döneminde, iklim değişimi ile mücadele başta olmak üzere uluslararası ilişkilerde diyalog ve 'çok taraflılık' yani multileteralizm öne çıkarken, Birleşmiş Milletler (BM) ve bağlı kurumlarının misyonun daha da artması bekleniyor.

Trump, ABD başkanı olarak 2015’te imzalanan Paris İklim Anlaşması'ndan, Dünya Sağlık Örgütü ve UNESCO gibi BM kuruluşlarına kadar sayısız uluslararası anlaşma ve düzenlemelere karşı sert ifadelerle saldırarak ABD'nin desteğini çekerken, multileteralizm karşıtı bir tutum içindeydi.

05.jpgTwitter'dan Biden ile konuşmasını paylaşan Kamala Harris "Başardık, başardık Joe. Birleşik Devletler'in bir sonraki başkanı olacaksın" dedi.

HARRİS'TEN KAHKAHALI VİDEO

İlk açıklamasını Twitter üzerinden yapan Harris, seçim zaferiyle ilgili Biden'la yaptığı ilk telefon görüşmesinin videosunu paylaşırken, kahkahalarla "Başardık, başardık Joe. Birleşik Devletler'in bir sonraki başkanı olacaksın" dedi.

OBAMA'DAN BİDEN'A TEBRİK

Eski Başkan Obama da sosyal medya mesajında, Başkanlık yarışında ipi göğüsleyen Biden'ı tebrik ederken, bugüne kadarki başkanların hiçbirinin karşılaşmadığı bir dizi olağanüstü zorluklarla karşılaşacağını ifade etti.

Mesajında "Bir sonraki başkanımızı kutlamaktan daha gururlu olamazdım, Joe Biden" diyen Obama şunları kaydetti: "Joe, Başkan olmak için gerekenlere sahip olduğu için şanslıyız. Çünkü ocak ayında Beyaz Saray'a geldiğinde, şimdiye kadarki Başkanlardan hiçbirinin karşılaşmadığı bir dizi olağanüstü zorlukla baş başa kalacak: Şiddetli bir salgın, dengesiz ekonomi ve adalet sistemi, risk altında bir demokrasi ve tehlikede olan bir iklim."

KRİTİK POZİSYONLARA KADINLAR GELİYOR

Yardımcısı siyahi ve Güney Asya kökenli Harris olan Biden, bundan sonra kabineye odaklanacak. Dışişleri Bakanlığı'na ABD'nin eski BM Daimi Temsilcisi ve 15 Temmuz darbe girişiminin olduğu dönemde Beyaz Saray eski Ulusal Güvenlik Danışmanı siyahi Amerikalı Susan Rice'ı getirmesi beklenen Biden'ın Savunma Bakanlığı'na için şu ana kadar West-Exec'in CEO'su eski ABD Savunma Bakan Yardımcılarından Michele Flournoy'yu düşündüğü belirtiliyor.

İLK KUTLAYAN KOMŞU KANADA OLDU

Trump'la büyük sorunlar yaşayan liberal görüşlü Kanada Başbakanı Justin Trudeau, siyasi görüş olarak yakın gördüğü Biden'ı tebrik eden ilk ülke lideri olurken, sosyal medyada paylaştığı mesajında "Joe Biden ve Kamala Harris’i tebrik ediyorum. İki ülke olarak yakın ortak, dost ve müttefikiz. Dünya sahnesinde özel bir ilişkimiz var. Birlikte çalışmayı bekliyorum" ifadelerini kullandı.

BİDEN YANLILARI SOKAKLARA DÖKÜLDÜ

Başta başkent Washington DC, New York, Philadelphia, Atlanta, Los Angeles, San Francisco ve Chicago gibi Demokratların ve 'Siyahilerin Hayatları Önemlidir' protestocularının çoğunlukta olduğu kentlerde, coşkulu seçim kutlamaları şimdiden başlamış durumda.

02.jpg

Başkent Washington DC'de halk, Beyaz Saray yakınlarındaki sokaklara akın ederken, New York’ta da birçok meydanda kutlamalar yapılıyor.

03.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN