Rusya'dan AİHM’e 'Navalnıy' cevabı: Temelsiz ve hukuka aykırı

Rusya'dan AİHM’e 'Navalnıy' cevabı: Temelsiz ve hukuka aykırı

Rusya Adalet Bakanı’ndan Navalnıy’nin serbest bırakmasını talep eden AİHM’e yanıt: Temelsiz ve hukuka aykırı.

SELMAN CÖMERT | KARAR.COM

Rusya’nın Alexei Navalnıy’nin tutuklanmasını Avrupa insan hakları sözleşmesinin ihlali anlamına geldiğini savunan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne yanıt Rusya Adalet Bakanı’ndan geldi: "Temelsiz ve hukuka aykırı."

"BU TEDBİRLER DERHAL UYGULANACAKTIR"

Navalnıy’nin “yaşamına yönelik riskin niteliği ve kapsamını” gerekçe göstererek Rusya’dan derhal serbest bırakmasını talep eden Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, “Bu tedbir derhal uygulanacaktır” açıklamasını yaptı. AİHM, Navalnıy’nin gözaltında yaşamını ve refahını korumak için yeterli önlemlerin Rusya tarafından alındığı iddialarına da itiraz etti.

"GERÇEK VE YASAL NORM BELİRTİLMİYOR"

Rusya tarafından cevap gecikmedi. AİHM’nin talebini reddeden Rusya Adalet Bakanı Konstantin Çuyçenko, AİHM kararının Rusya’nın yargı sistemine “açık ve ilkel bir müdahale” olarak değerlendirdi. Rus haber ajanslarına açıklamada bulunan Çuyçenko, “Bu talep temelsiz ve hukuka aykırı, çünkü talepte mahkemenin böyle bir karar vermesine izin veren tek bir gerçek veya yasal norm belirtilmiyor” dedi.

"YASAL BİR NEDEN YOK"

Çuyçenko, “Bu talep yerine getirilemez, çünkü o kişinin Rus hukukuna göre serbest bırakılması için yasal bir neden yok” dedi. Avrupalı yargıçların bunu çok iyi bildiğini belirten Bakan, “Avrupalı yargıçlar, Avrupa Konseyi kurumlarıyla yapıcı ilişkilerin yeniden kurulmasını daha da zorlaştıracak siyasi bir karar verdi” dedi.

NE OLMUŞTU?

2012’de Rusya Soruşturma Komitesi tarafından başlatılan soruşturma neticesinde Alexei Navalnıy ve kardeşi Oleg Navalnıy, bir Alman kozmetik şirketini kendi şirketleri üzerinden 50 milyon ruble (4 milyon 700 bin TL) zarara uğratma suçlamasıyla yargılanmıştı. Yargılama neticesinde 2014 yılında 3,5 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Verilen ceza, Alman kozmetik şirketi Navalnıy’nin kendi şirketlerini zarara uğratmadığını açıklamasına rağmen uygulanmıştı. Yapılan itirazlar sonrasında Navalnıy’e verilen cezanın 10 aylık kısmı ev hapsine çevrilmiş, kalanı da ertelenemişti.

Yolsuzlukla Mücadele Fonu’nun kurucusu muhalif aktivist Alexei Navalnıy, Kremlin’i sorumlu tuttuğu zehirlenme vakasından sonra beş ay boyunca tedavi gördüğü Almanya’dan Rusya’ya döndü ve tutuklandı. 2 Şubat 2021’de, Vladimir Putin’in en büyük rakibi olarak görülen Navalnıy’e verilen ve daha önce ertelenen 3,5 yıl hapis cezasının, denetimli serbestlik kurallarına uyulmadığı gerekçesiyle tekrar uygulanmasına karar verildi. Karara göre, 10 aylık ev hapsi cezasını çeken Navalnıy’e 2 yıl 8 ay hapis cezası verildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN