Rusya'dan net mesaj: Türk gözlemciler Dağlık Karabağ'a girmeyecek

Rusya'dan net mesaj: Türk gözlemciler Dağlık Karabağ'a girmeyecek

Çavuşoğlu'nun "Rusya'nın rolü neyse Türkiye'nin rolü de o olacak" açıklamalarının ardından Rusya'dan net mesaj geldi. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Türk gözlemcilerin Dağlık Karabağ'a girmeyeceğini açıkladı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Azerbaydan'da yaptığı "Rusya'nın rolü neyse Türkiye'nin rolü de o olacak" açıklamasının ardından Rusya'dan net mesaj geldi. 

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Dağlık Karabağ'daki durumun izlenmesi için kurulan Rus-Türk gözlem merkezinin insansız hava araçları yardımıyla uzaktan görev yapacağını ve Türk gözlemcilerin Dağlık Karabağ'a girmeyeceğini açıkladı.

Dağlık Karabağ ile ilgili yabancı basına demeç veren Lavrov "Merkez, İHA'lar ve sahadaki özellikle de tüm temas hattındaki durumu tespit etme imkanı sunan diğer teknolojiler de dahil teknik objektif izleme araçlarını kullanarak uzaktan çalışacak ve hangi tarafın ateşkese uyduğunu, hangisinin ateşkesin ve tüm askeri faaliyetlerin koşullarını ihlal ettiğini belirleyecek" dedi.

"ANLAŞMA METNİNDE AÇIK ŞEKİLDE YER ALDI"

Lavrov, Türk gözlemcilerin hareket alanının Rus-Türk gözlem merkezinin konuşlandırılması için belirlenecek Azerbaycan topraklarındaki coğrafi koordinatlarla sınırlı olacağını ve merkezin Dağlık Karabağ'da çatışmaların yaşandığı bölgeye uzak bir noktada bulunacağını belirtti.

Lavrov, Türk barış gücü birliklerinin Dağlık Karabağ'a girmeyeceğinin ve bu hususun Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan liderlerinin imzaladığı anlaşma metninde açık şekilde yer aldığını ifade etti.

"ANLAŞMAYA UYARLARSA HERKES KAZANIR"

Bugün itibarıyla anlaşmanın bozulduğuna dair emareler görmediklerini ve anlaşmanın hayata geçirileceğine inandıklarını belirten Lavrov "Ermeni partnerlerimizle konuşuyoruz. Dün Devlet Başkanı Putin, Ermeni Başbakan ile konuştu, ben de bu sabah Ermeni mevkidaşımla telefon görüşmesi yaptım.

Ermeni hükümetinin tüm sorumluluğunun bilincinde olduğuna, anlaşmayı halkının en önemli çıkarlarını dikkate alarak imzaladığına inanıyorum. Anlaşmanın bütünlüğünün korunacağından ve uygulanacağından eminim. Eğer anlaşmadaki tüm hususlar yerine getirilirse herkes kazanır" ifadelerini kullandı.

Lavrov, ABD'li ve Fransız heyetlerin Dağlık Karabağ'la ilgili anlaşmanın uygulanmasını istişare etmek üzere önümüzdeki günlerde Moskova'yı ziyaret edeceğini ekledi.

"TÜRKİYE İLE İŞBİRLİĞİMİZ KARABAĞ'DA YER ALMAYACAK"

Bu arada Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, dün yaptığı açıklamada Dağlık Karabağ'daki barış gücüne Türkiye'nin dahil edilmediğini söylemişti.

Peskov "Hayır, Türk-Rus barış güçlerinden bahsedilmedi. Bu konu hiçbir zaman ele alınmadı. Türkiye ile iş birliğimiz Karabağ'da yer almayacak, Azerbaycan topraklarında yer alacak. Burada bir gözlem merkezi oluşturulması söz konusu" ifadelerini kullandı.

ÇAVUŞOĞLU: RUSYA İLE ROLÜMÜZ AYNI

Sabah saatlerinde Azerbaycan'da konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Ermenistan'ın anlaşmaya uymaması durumunda atılacak adımlar ile ilgili "Ateşkeste Ermenistan Başbakanı'nın imzası var mı? Var. En üst düzeyde yöneticinin imzası olduğu zaman o ülkeyi de bağlar. Ateşkesi yine bozarlarsa bedelini öderler" açıklaması yaptı. 

Çavuşoğlu, Türkiye ve Rusya'nın ortak Denetim ve Gözetleme Merkeziyle ilgili de "Burada Rusya'nın rolü neyse Türkiye'nin de rolü o olacak" ifadesini kullandı. 

Azerbaycan'a Türk askeri gönderilemesi yönündeki soruları da yanıtlayan Çavuşoğlu, "İhtiyaç duyulursa tezkere meclisten geçer. Söz konusu Azerbaycan olduktan sonra Gazi Meclisimizin de böyle bir talebi şevkle destekleyeceğini düşünüyorum" dedi.

TARİHİ ATEŞKES 10 KASIM'DA DEVREYE GİRDİ

Azerbaycan ve Ermenistan, 10 Kasım'da ateşkesi için anlaşmış, 'tarihi zafer' olarak yorumlanan ateşkese Rusya öncülük etmişti. 

Anlaşmaya göre, Azerbaycan ve Ermenistan kontrol ettikleri pozisyonlarda kalacak, Ermenistan, işgal altında tuttuğu Laçın, Kelbecer ve Ağdam illerini ay sonuna kadar boşaltacak.

Bölgeye Rus barış güçleri konuşlandırılmasını öngören anlaşma kapsamında Rus ve Türk askerlerden oluşan denetim merkezi de oluşturulacak.

DAĞLIK KARABAĞ'DA KİM KAZANDI?

01-004.jpg

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN