Rusya’nın aşı hırsızlığı yarışta öne geçmek için

Rusya’nın aşı hırsızlığı yarışta öne geçmek için

ABD, İngiltere ve Kanada koordineli olarak yürüttükleri çalışmayla, ‘Rahat Ayı’ diye bilinen ve Rus istihbarat servisleriyle ilişkili APT29 adlı Rus hacker grubunun, Kovid-19 aşısı çalışmalarını çalmak için bilgisayarlara zararlı yazılım ve oltalama yoluyla sızdığını belirledi. Amerikan istihbaratına göre Rusların amacı aşı yarışında öne geçmek.

Rus korsanların devlet desteğiyle Amerikan, İngiliz ve Kanadalı araştırmacılarca yürütülen koronavirüs aşısı çalışmalarını ’hedef odaklı oltalama’ ve ‘zararlı yazılım’ yöntemleriyle çalmaya çalıştığı belirlendi. Amerikan Ulusal Güvenlik Kurumu 2016’da Demokrat Parti’nin sunucularına sızan bir Rus korsan grubunun üniversiteler ve diğer sağlık kuruluşlarından da aşı üzerine istihbarat almaya çalıştığını bildirdi.

İngiltere’nin Ulusal Siber Güvenlik Merkezi (NCSC) de siber saldırıların ilk olarak Şubat ayında tespit edildiğini ve ana hedefin koronavirüs aşısı için ortak çalışma yürüten Oxford Üniversitesi ile AstraZeneca firmasının hedef alındığını kaydetti. ABD, İngiltere ve Kanada’nın ortak görüşü ise ‘Cozy Bear’ (Rahat Ayı) olarak da bilinen Rus hacker grubu APT29’un Kovid-19 aşı ve ilaç formüllerini çalmaya çalıştığı yönünde. NCSC tarafından perşembe günü yapılan açıklamada Rus hackerların Kovid-19 aşısına ve ilaçlarına ait formülleri akademisyenlerden ve ilaç firmalarından çalmaya çalıştığı ileri sürüldü. NCSC Operasyon Direktörü Paul Chichester “Koronavirüs pandemisine karşı hayati bir mücadele verenlere karşı yapılan bu ahlaksızca saldırıları kınıyoruz” şeklinde konuştu. Amerikalı istihbarat uzmanları Rusların sabotaj amaçlı değil ancak kendi aşılarını daha çabuk geliştirmek için araştırmaları çalmaya çalıştığı görüşünde. Siber güvenlik uzmanlarına göre APT29 geçtiğimiz yıl içerisinde Japonya, Çin ve Afrika’da gerçekleştirilen çok sayıda siber saldırıdan sorumlu bir grup. ABD İç Güvenlik Bakanlığı ayrıca Rus korsanların WELLMAIL, SOREFANG ve WELLMESS adlı kod isimlerine sahip yazılımlarla bilgisayarlara uzaktan erişim sağladığını belirledi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise, Rusya’nın İngiltere’den aşı çalışmalarını çalmaya çalıştığı ve bu ülkedeki 2019 genel seçimlerine müdahalesi bulunduğuyla ilgili iddiaları yalanladı. İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab, Avam Kamarası’nda gönderdiği yazılı açıklamasında, “Kapsamlı analizlere göre hükümet, Rus aktörlerin, yasa dışı olarak edinilen ve sızdırılan hükümet belgelerini internette yayarak 2019 genel seçimlerine müdahale etmeye çalıştıklarından neredeyse emin.” demişti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN