Aralıklı oruç ne kadar işe yarıyor? İşte aralıklı orucun kanıtlanmış faydaları...

Aralıklı oruç ne kadar işe yarıyor? İşte aralıklı orucun kanıtlanmış faydaları...

Şu sıralar en çok konuşulan diyetlerden biri olan aralıklı oruç yemek yeme ve oruç tutma sürelerini belirleyen bir beslenme şeklidir. Aralıklı oruç konusunda birkaç yaklaşım vardır, ancak en popüleri, tüm gün öğünlerini sekiz saatlik bir pencereye sıkıştırmayı ve kalan 16 saat boyunca oruç tutmayı gerektiren 16:8'dir.

Neden birisi düşük karbonhidrat veya düşük yağ gibi standart bir diyete karşı bu şekilde yemeyi tercih etsin? Bazı insanlar oruç tutmanın sağlık açısından birçok faydası olduğunu söylüyor. Aralıklı orucun vücuda faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:

KİLO KAYBINI TETİKLER

Çoğu insan kilo vermek için aralıklı oruca başlar. Ve bu iddia, en azından kısa vadede geçerli görünüyor. Kanada Aile Hekimliği'nde Şubat 2020'de yayınlanan bir makaleye göre , aşırı kilolu veya obez bireylerde aralıklı oruç kilo kaybına katkıda bulundu. Araştırmacılar 27 çalışmanın verilerini inceledi ve aralıklı oruç uygulayan katılımcıların ağırlıklarının yüzde 13'üne kadar kaybetmelerine yardımcı olduğunu belirlediler.

Kilo vermek için aralıklı oruç tutmayı planlıyorsanız, bu muhtemelen hoş bir haber.
Ancak tüm çalışmalar aralıklı orucun sürekli kilo kaybına neden olduğunu kanıtlamadı. Bazı araştırmalarda aralıklı orucun obez insanlarda ilk başta işe yaradığını sonrasında vücudun aralıklı oruç programına da uyum sağladığını ortaya çıkardı.

Bir başka araştırmada da kaybedilen kilo miktarı, başka bir kalori kısıtlamalı diyetten beklediğinizden daha fazla görünmüyor.

ancak uzmanlar diyet düzgün yapıldığında, aralıklı orucun normal kalori kısıtlaması içeren diyetler kadar etkili olabileceğini söylüyor. Bazı insanlar, özellikle de yemek planlamasına ayıracak zamanı olmayan meşgul insanlar, zaman kısıtlamalı bir diyeti keto diyeti veya paleo diyeti gibi bir diyetten daha kolay bulabiliyor.

DÜŞÜK KAN BASINCI

Aralıklı oruç kısa vadede yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olabilir. Son yapılan bir pilot çalışmada , 23 çalışma katılımcısında aralıklı orucun sistolik kan basıncını önemli ölçüde azalttığını buldu.

Nutrients dergisinde yayınlanan bir incelemeye göre, düşük sistolik kan basıncı ile aralıklı oruç arasındaki bağlantının ispatlandı. Yayınlanan çalışmada aralıklı orucun sistolik kan basıncında, tanımlanmış yemek yeme sürelerini içermeyen başka bir diyete göre daha da fazla düşüşe yol açtığını buldu.

Diyet sona erdiğinde ve insanlar kendileri için normal olan yemek yemeye geri döndüklerinde, araştırmacılar kan basıncı ölçümlerinin başlangıç ​​seviyelerine geri döndüğünü buldular.

AZALTILMIŞ ENFLAMASYON

Hayvanlarda yapılan çalışmalar hem aralıklı orucun hem de genel kalori kısıtlamasının inflamasyon seviyelerini azaltabileceğini ortaya çıkardı. Nutrition Research dergisinde yayınlanan araştırmaların yazarları bu bağlantının insanlar arasında da var olup olmadığını öğrenmek istediklerini ve bu nedenle, gün doğumundan gün batımına kadar oruç tutmayı ve gece yemek yemeyi içeren 50 kişilik bir grubu analiz ettiler. Çalışma, açlık döneminde proinflamatuar belirteçlerin, kan basıncı, vücut ağırlığı ve vücut yağı gibi normalden daha düşük olduğunu gösterdi.

DÜŞÜK KOLESTEROL

Annual Review of Nutrition'da yayınlanan bir incelemeye göre, alternatif gün orucu ve 5:2 dahil olmak üzere çeşitli aralıklı oruç uygulamaları kan basıncı gibi diğer kardiyometabolik sağlık belirteçlerinin yanı sıra LDL ("kötü") kolesterolü düşürmeye yardımcı oldu.

Yapılan araştırmalara göre LDL kolesterol kalp hastalığı veya inme riskinizi azaltabilir. Ayrıca araştırmalar aralıklı orucun kanda bulunan ve felç, kalp krizi veya kalp hastalığına yol açabilen yağlar olan trigliseritlerin varlığını azalttığını belirledi.

FELÇ RİSKİNİ AZALTIYOR

Daha sağlıklı kolesterol seviyeleri ve daha düşük kan basıncı (yukarıda belirtilen iki fayda), inme riskinizi azaltmada önemli bir rol oynar. Uzmanlar aralıklı oruç tutmanın beyin için koruyucu bir mekanizma sağlayabileceğini ve kısmen aralıklı orucun anti-inflamatuar etkisi nedeniyle felçten kurtulmayı sağlayabileceğini belirledi.

BEYİN FONKSİYONLARINI ARTTIRIR

Sağlık alanında yapılan çalışmalar sonucunda uzmanlar aralıklı orucun zihinsel keskinliği ve konsantrasyonu artırabileceğini tespit etti. Nutrients dergisinde yayınlanan bir incelemede aralıklı orucun insan beynini nasıl etkilediğine bakıldı. Aralıklı orucun sağlıklı insanlar arasında kısa vadeli bilişsel faydalara yol açmadığını, ancak nörolojik bir bozukluğun gelişmesine karşı koruma sağlayabileceğini buldu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN