Araştırma: Haftada bir gün kuvvet antrenmanı kas kaybını durdurabiliyor

Araştırma: Haftada bir gün kuvvet antrenmanı kas kaybını durdurabiliyor

Yeni araştırmalar, yaşlanmaya bağlı kas ve güç kaybına karşı haftada yalnızca bir gün kuvvet egzersizi yapmanın etkili olabileceğini gösterdi. Uzmanlar, ağır ağırlıkların şart olmadığını, hafif dambıl, direnç bandı veya vücut ağırlığıyla yapılan egzersizlerin de kasları güçlendirebildiğini belirtti.

Yeni araştırmalar, yaşlanmayla birlikte görülen kas kütlesi ve güç kaybına karşı haftada yalnızca bir gün kuvvet egzersizi yapmanın dahi etkili olabileceğini ortaya koydu.

Geriatri ve spor hekimliği alanındaki araştırmalara göre, düzenli olarak haftada tek seans yapılan kuvvet egzersizleri, yaşa bağlı kas erimesi ve güç kaybının önüne geçilmesine katkı sağladı. Özellikle 70 yaşın üzerindeki ve birden fazla kronik rahatsızlığı bulunan kişilerde yaygın görülen sarkopeninin eklemlerde zayıflama, denge kaybı ve düşmeye bağlı kemik kırıkları riskini artırdığı belirtildi.

Yürüyüş ve bisiklet gibi aerobik aktivitelerin kalp-damar sağlığını desteklediğini belirten uzmanlar, bu egzersizlerin kas kütlesini korumada tek başına yeterli olmadığını bildirdi. Bu nedenle direnç egzersizlerinin sağlıklı yaşlanmanın önemli bir parçası olduğu vurgulandı.

AĞIR KİLOLAR YERİNE KASIN YORULMASI ÖNEMLİ

Araştırmalar, kuvvet egzersizlerinden sonuç almak için mutlaka ağır ağırlıkların kullanılmasının gerekmediğini de gösterdi. Hafif dambıl, direnç bandı veya kişinin kendi vücut ağırlığıyla yapılan çömelme ve basamak hareketlerinde 20 ila 25 tekrarın, ağır ağırlıklarla gerçekleştirilen setlere benzer düzeyde güç artışı sağlayabildiği belirlendi.

Egzersizde esas noktanın, setin sonuna yaklaşıldığında çalıştırılan kas grubunun tükenme ve gerilme eşiğine ulaşması olduğu kaydedildi.

80’Lİ VE 90’LI YAŞLARDA DA KAS KÜTLESİ ARTABİLİYOR

Haftada bir kez düzenli yapılan direnç egzersizlerinin sandalyeden destek almadan kalkma, merdiven çıkma ve yürüme hızında belirgin iyileşme sağladığı saptandı.

Uzmanlar, kuvvet antrenmanına başlamak için ileri yaşın engel olmadığını, 80’li ve 90’lı yaşlardaki kişilerin de uzman gözetiminde kas dokusu geliştirebildiğini bildirdi.

Antrenmanların yeterli protein tüketimiyle desteklenmesinin kas liflerinin onarımı açısından önemli olduğu belirtildi. Bacak, sırt, göğüs ve kol kaslarını çalıştıran temel direnç hareketlerinin haftalık olarak yapılmasının, bağımsız hareket kabiliyetinin korunmasında düşük maliyetli ve etkili bir yöntem olduğu aktarıldı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN