Balık en sağlıklı nasıl tüketilir? En faydalı balık türleri ve yararları

Balık en sağlıklı nasıl tüketilir? En faydalı balık türleri ve yararları

En sağlıklı besinler arasında yer alan balığı doğru tüketmek oldukça önemlidir. Doğru tüketimde faydaları saymakla bitmeyen balığın sağlıklı tüketimi hakkında bilgi sahibi olanlar ise ne yazık ki oldukça azdır. Peki, en sağlıklı balık tüketimi nedir? Sağlığa en faydalı balık türleri nelerdir? İşte detaylar...

Hayvansal gıdaların en faydalı olanları arasında yer alan balık 0 karbonhidrat ve yüksek Omega-3 değerleriyle adeta sağlık dostudur. Anne karnındaki bebeklerin bile beyin gelişimlerini destekleyen Omega-3 hamilelikte bol bol tüketilmelidir. Fakat her şeyde olduğu gibi fazla tüketilen balığın da zararları vardır, bundan dolayı uzmanlar yetişkinlerin haftada minimum 2 kere balık tüketmesini önerir.

En sağlıklı balıklar hangileridir?

Kolay bulunan balıklar arasında somon, ton balığı, uskumru, hamsi, alabalık ve morina türleri yer almaktadır. Bunların içerisindeki Omega-3 yağ asidi fazla olduğu için insan sağlığına faydaları da daha fazladır. Aynı zamanda içerdikleri E vitaminiyle cilt sağlığını ve saç sağlığını da desteklemekteler.

Uskumru: Yağ oranı fazla olan Uskumrunun B12 ile D vitamini diğer balıklara kıyasla daha fazladır. 100 gram uskumru yiyen bir birey 1 haftalık B12 ihtiyacını karşılar.

Palamut: Palamut, içerisindeki sülfür, vanadyum ve fosfor ile vücutta oluşan yaraları kapatırken, yüksek protein ve D vitamini ile de kan dolaşımını artırır.

Lüfer: Diyet listelerinin vazgeçilmezi lüferin 100 gramında yalnızca 144 kalori vardır. 100 gr lüfer tüketen bir yetişkin günlük Omega 3 ihtiyacının hepsini karşılar.

Hamsi: A ve D vitamini fazla olan hamsi, içerisindeki doymamış yağ asitleriyle kalp ve damar hastalıklarına karşı koruma sağlar. Ayrıca balık tüketenlerin ani kalp ölümü oranları da düşük olur.

 sağlıklı balık tüketimi

En sağlıklı balık tüketim yöntemleri nelerdir?

Uzmanlar en sağlıklı balık tüketim yönteminin fırında kendi yağıyla pişen balık olduğunu söylemektedir. Bu yöntemin dışında mangalda veya trans yağ ile pişirilen balıklar yüksek ısı aldığı için bütün besin değerlerini kaybetmektedir.

Taze balıklar dinlendirilerek ve tam olarak pişirilmelidir. Tam pişmemiş balıktaki et yiyen bakteriler önemli sağlık sorunlarıyla birlikte zehirlenmeye de yol açmaktadır.

Balık yemenin yararları nelerdir?

Balığın en yaygın bilinen yararı zeka gelişimine katkı sağlamasıdır. Alzheimer riskini önemli derecede azalttığı gibi kandaki yağ oranını düşürerek kalp ve damar hastalıklarının da önüne geçer. Ayrıca hamsi gibi kılçığıyla tüketilen balıklar içeriğindeki kalsiyum miktarıyla kemik ve diş sağlığını da güçlendirir.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN