Çağımızın rahatsızlığı: Mevsimsel depresyonla bunları yiyerek mücadele edin! Beslenme düzeni, ruh halimizi etkiliyor

Çağımızın rahatsızlığı: Mevsimsel depresyonla bunları yiyerek mücadele edin! Beslenme düzeni, ruh halimizi etkiliyor

Depresyonun oluşmasında ise pek çok faktör rol oynar. Sonbahar ve kış aylarında sürekli yorgunluk ve mutsuzluk ise mevsimsel depresyona işaret edebilir. Beslenme alışkanlığınızı değiştirerek mevsimsel depresyonla mücadele edebilirsiniz. İşte, depresyonu yenmek için tüketilmesi gereken besinler...

Depresyon, yaşamları boyunca her 10 kişiden birini etkileyen gerçek bir durumdur. İnsanın yaşam mücadelesinde yaşadığı olaylara bir tepki olarak kimi zaman üzgün ve depresyonda hissetmesi normal.

Fakat kişinin yoğun bir şekilde mutsuz, çaresiz, umutsuz ya da değersiz hissetmesi haftalarca sürer ve kişiyi yaşamından alıkoyarsa bu durum tedavi edilmesi gereken tıbbi bir duruma işaret ediyor olabilir. Mevsimsel depresyon ise genellikle sonbaharda başlayan ve kışın da devam eden bir duygulanım bozukluğu.

MEVSİMSEL DEPRESYON NEDİR?

Mental Bozuklukların Tanısal ve İstatistiksel El Kitabı'na (DSM) göre 'mevsimsel desenli majör depresif bozukluk' olan, halk dilinde 'mevsimsel depresyon' olarak bilinen ruhsal bozukluk türü, değişen mevsimle birlikte ortaya çıkan üzüntü ve depresyon.

Independent Türkçe'de yer alan habere göre, mevsimsel duygu durum bozukluğuyla mücadele eden kişilere genellikle parlak ışık tedavisi, iyonize hava, psikoterapi veya antidepresan gibi tedaviler uygulanıyor.

MEVSİMSEL DEPRESYON NE ZAMAN OLUR?

Diğer dönemlere nazaran güneş ışığından daha az faydalanıp, günlerin kısaldığı ve havaların soğuduğu bu dönemde uzmanlar, kendisini daha iyi hissetmek isteyenlerin beslenmelerine de dikkat etmesi gerektiğini ifade ediyor.

Beslenme uzmanı Kyle Crowley, konuyla ilgili olarak, "Sağlıklı beslenmek, kış aylarında zihinsel sağlığı desteklemek için çok önemli" dedi.

Karanlığın çöktüğü bu soğuk aylarda tüketilebilecek 4 faydalı besin şöyle:

MEVSİMSEL DEPRESYONA NE İYİ GELİR? DEPRESYON HASTALARI NASIL BESLENMELİ?

BALIK

Somon, sardalya ve uskumru gibi yağlı balıklar, besleyici omega-3 yağ asitlerinin yanı sıra D vitamini açısından da zengin besinler arasında yer alıyor.

Yaz aylarında vücut, bol bol güneşe maruz kaldığı için D vitamini depoluyor ve kışın buradan yakıyor. Fakat bu tüm kışa yetmeyebilir.

D vitaminin hormon dengesinde önemli bir yere sahip olduğunu belirten Kyle Crowley, "D vitamini kemik sağlığını, hücre büyümesini ve bağışıklık sistemini destekliyor" dedi.

Buna göre, D vitamini alınacak besinler tüketilmesi güneşten uzak kalmanın yaratacağı boşluğu doldurmaya yardımcı olabilir ve zihinsel sağlığı destekleyebilir.

YULAF

Yulaf, kan şekerini dengeleyen ve ruh hali değişimlerini önleyen yüksek lif içeriğine sahip.

Kyle Crowley, "Bununla birlikte yulaf, genel beyin sağlığını destekleyen çinko ve vücuda enerji veren glikoz içeriyor. Ayrıca serotonin üreten triptofan salınımını destekleyerek anksiyeteyi ve depresif belirtileri azaltır" ifadelerini kullandı.

Triptofan açısından zengin diğer gıdalar arasında muz, yer fıstığı, et v süt ürünleri bulunuyor.

Triptofan, serotonin sentezinde rol alan önemli bir amino asit. Düşük triptofanlı beslenme biçimlerinin, serotonin üretimini sekteye uğratacağını belirten Kyle Crowley, "Bu anksiyete ve depresyon belirtilerinin artmasına neden olabilir" dedi.

MEYVE

Vitamin, lif ve antioksidan deposu meyveler, kışın çöken hüzünlü bulutları dağıtmaya yardımcı olabilir.

Yaban mersini, çilek gibi bilişsel yetenekleri geliştirdiği bilinen meyvelerin ayrıca C vitamini yoluyla stresle mücadelede önemli bir yer tuttuğunu belirten Kyle Crowley, "Bu besinler tüketildikten sonra iki saat içinde bile ruh halinizi düzenleyebilir" dedi.

Kış aylarında taze meyvelerin pahalı da olabileceğine dikkat çeken Kyle Crowley, bu ürünleri mevsiminde alıp buzdolabında saklamayı tavsiye etti.

KETEN TOHUMU

Keten tohumlarının vücuttaki dopamin ve serotoninin artmasına yardımcı olan önemli omega- 3 kaynağı olduğunu belirten Kyle Crowley, "Ruh hali ve zihinsel sağlık için kritik olmasının yanı sıra protein ve lif de dahil olmak üzere birçok besin maddesi içeriyor" dedi.

Keten tohumu vücudun enerji seviyesine etki ettiği bilinen B1 vitamini ve D vitamininin aktivasyonuna yardımcı olan magnezyum açısından da zengin bir kaynak.

Mevsimsel depresyonun gelip geçici bir dönem olarak düşünüldüğü için yeterince ciddiye alınmadığını söyleyen uzmanlar, profesyonel yardım almayı tavsiye ediyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN