D vitamini eksikliğine karşı kimler daha dikkatli olmalı?

D vitamini eksikliğine karşı kimler daha dikkatli olmalı?

Güneş ışığından daha az yararlanılan sonbahar ve kış aylarında D vitamini eksikliği riski artabiliyor. Uzmanlar, özellikle risk grubundakilerin takviyeleri doktor önerisi olmadan kullanmaması gerektiğini vurguluyor.

Medical Park İstanbul Onkoloji Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. İrem Köroğlu, D vitamininin kemik ve kas sağlığının yanı sıra bağışıklık sisteminin normal işleyişinde de rol oynadığını belirtti.

Eksikliğin her zaman belirti göstermediğini ifade eden Köroğlu, görülebilecek belirtiler arasında halsizlik, kas güçsüzlüğü ve kas-kemik ağrılarının bulunduğunu söyledi. Ancak bu şikâyetlerin farklı nedenlerden de kaynaklanabileceğine dikkat çekti.

KİMLER RİSK ALTINDA?

Güneşe az çıkanlar, ileri yaştakiler, koyu cilt pigmentasyonuna sahip kişiler, obezitesi veya emilim bozukluğu bulunanlar eksiklik açısından daha yüksek risk taşıyabiliyor.

D vitamini düzeyinin kan testiyle değerlendirilebildiğini belirten Köroğlu, test gerekliliğinin kişinin sağlık durumu ve risk faktörlerine göre hekim tarafından belirlenmesi gerektiğini kaydetti.

YÜKSEK DOZ TAKVİYE BÖBREKLERE ZARAR VEREBİLİR

Kontrolsüz D vitamini kullanımının ciddi sonuçlara yol açabileceği uyarısında bulunan Köroğlu, aşırı alımın kandaki kalsiyum düzeyini yükselterek bulantı, kusma, aşırı susama, sık idrara çıkma ve böbrek sorunlarına neden olabileceğini ifade etti.

D VİTAMİNİNİN KAYNAKLARI

Somon gibi yağlı balıklar, yumurta sarısı ve D vitaminiyle zenginleştirilmiş bazı süt ürünleri bu vitaminin besinsel kaynakları arasında yer alıyor. Uzmanlar, güvenli güneş maruziyeti ve dengeli beslenmenin önemini vurgularken D vitamini takviyelerinin ihtiyaç durumunda hekim önerisiyle kullanılmasını tavsiye ediyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN