Depresyon ve anksiyetenin ilacı bu! Genç yaşlı herkese iyi geliyor!

Depresyon ve anksiyetenin ilacı bu! Genç yaşlı herkese iyi geliyor!

Her gün yürümenin insan sağlığına faydaları saymakla bitmiyor. Özellikle doğa yürüyüşlerinin faydası hem vücuda hem de psikolojiye etki ediyor. Finlandiya Sağlık ve Refah Kurumu’nun araştırmasına göre yeşil alanlarda yürüyüş yapmak psikiyatrik ilaç kullanımını azaltıyor. Peki bunun için hangi koşullarda, ne kadar yürümek gerek? İşte ayrıntılar...

Hareketsiz yaşam pek çok sağlık sorununun ortaya çıkmasına sebep oluyor. Bu sorunların bazılarını da psikolojik sorunlar oluşturuyor. Spor yapmak, özellikle de doğada spor yapmak oksijen ve güneş ışınlarının sağlığa yararlı etkileriyle birleşerek iyileştirici özellikler sunuyor. Spor yapmak isteyen ancak sporu sevmeyen ve zorlananlar için en ideal spor ise yürüyüş.

Finlandiya Sağlık ve Refah Kurumu’nun yaptığı araştırmaya göre yeşil alanlarda yürüyüş yapmanın psikiyatrik ilaç kullanımını azalttığı ortaya çıktı. Çalışmanın sonuçlarına göre günde 5 bin adım ve üstü yürüyüş yapmanın kalp sağlığı başta olmak üzere vücut sağlığına pozitif etkileri olduğu gibi psikolojiye de iyi geldiği görüldü.

doga-yuruyusu2.jpg

PSİKOLOJİYİ KORUYOR

Anksiyete, uykusuzluk, depresyon, yüksek tansiyon ve astım için reçeteli ilaç kullanımı ile doğada yeşil ve mavinin görüldüğü alanlarda yürüyüş yapmanın arasındaki bağlantıyı ölçmek için araştırma yapan bilim insanları ilginç sonuçlar elde etti.

Araştırmaya göre haftada 3-4 kez yeşil alanlarda yapılan gezilerin psikolojik rahatsızlıklar, tansiyon ve astım ilaçlarının kullanımını azalttığı görüldü.

Çalışmanın sonuçları sık sık ormanlarda ve parklarda yürüyüş yapmanın tansiyon hapı kullanma olasılığını yüzde 36, ruh sağlığı ilaçları kullanma olasılığını yüzde 33 ve astım ilacı kullanma olasılığını ise yüzde 26 düşürdüğünü ortaya koydu.

doga-yuruyusu.jpg

GÜNDE EN AZ 5 BİN ADIM

Hürriyet yazarı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, yürüyüş yapmanın sağlığa etkileriyle ilgili "Her gün düzenli yürümek vazgeçilmez hedefimiz olmalı. Bu hedef de eğer mümkünse 10 bin adıma yaklaşmalı. Araştırmalar, özellikle 70 yaş üstü için sihirli rakamın günde 7 bin 500 adım hedefi olduğunu gösteriyor. Eğer günlük adım sayımız 4-5 bini geçiyorsa da -genelde her yaş için- bu rakamlar sağlığınız için yeterli olabiliyor" dedi.

Müftüoğlu, "Paslanmamak için günde en az 5 bin adım, yağlanmamak için günde en az 7 bin 500 adım, iyi yaşlanmak ve sağlıklı kalmak için günde yaklaşık 10 bin adım atılması gerekiyor." dedi.

Günde 5 bin adım ortalama 4 km yol yürümeye denk geliyor. Ancak bu yürüyüşün oksijeni bol yeşil alanlarda yapılması da önemli rol oynuyor.

1 km kaç adım ediyor? İşte cevabı:

KmOrtalama yürüyüş (5 km/sa)Hızlı yürüyüş (6.5 km/sa)
1 km1408 adım1209 adım
2 km2816 adım2418 adım
3 km4224 adım3627 adım
4 km5632 adım4836 adım

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN