Endişeli hissetmeyin! Bu basit tüyolar anksiyete krizinize yardımcı olabilir

Endişeli hissetmeyin! Bu basit tüyolar anksiyete krizinize yardımcı olabilir

Anksiyete, stresli durumlarla uğraşırken karşılaşılan en yaygın zihinsel sağlık sorunlarından biridir. Uzmanlara göre, iş, okul, finansal sorunlar, kişisel ilişkiler ve hatta pandemi gibi öngörülemeyen olaylardan kaynaklanan stresli yaşam olaylarından endişeli bir ruh hali doğuyor. Peki anksiyete krizi ile nasıl başa çıkabiliriz?

İnsan vücudunda organların faaliyetlerini kontrol etmek için çeşitli sistemlere sahiptir. Kalbin çeşitli vücut bölgelerine kan akışını düzenlemesi gibi. Vücutta, sempatik sinir sistemi anksiyete belirtilerinin çoğuna aracılık eder. Doktorlar "Birey strese girdiğinde bu sistem devreye giriyor. Çevredeki değişikliklerin yanı sıra, genetik ve değişmiş beyin kimyası gibi faktörler de bu sistemi harekete geçirebilir ve kaygıya yol açabilir" diyor. Kaygı; korku ve huzursuzluk hissidir. Uzmanlar, bununla başa çıkabileceğiniz yolları paylaşıyor.

gettyimages-1136755765-1200x1414.jpg

ANKSİYETE BELİRTİLERİ VE BELİRTİLERİ

Bilişsel belirtiler: Kişinin kontrolünü kaybetme korkusu, fiziksel yaralanma veya ölüm korkusu, "çıldırmak" korkusu, başkaları tarafından olumsuz değerlendirilme korkusu, korkutucu düşünceler, zihinsel imgeler veya anılar, gerçek dışı veya kopukluk algısı, zayıflık vardır. konsantrasyon, kafa karışıklığı, dikkat dağınıklığı, dikkatin daralması, tehdide karşı aşırı uyanıklık, yaklaşan kıyamet duygusu ve zayıf hafıza.

Fizyolojik belirtiler: Bu durumda, kalp hızında artış, çarpıntı, nefes darlığı, hızlı nefes alma, göğüs ağrısı veya basıncı, boğulma hissi, baş dönmesi, sersemlik, terleme, ateş basması, titreme, mide bulantısı, mide rahatsızlığı, ishal, titreme görülür. Kollarda ve bacaklarda titreme, karıncalanma veya uyuşma, halsizlik, dengesizlik, baygınlık, gergin kaslar, soğuk ekstremiteler ve ağız kuruluğu.

Davranışsal belirtiler: Tehdit ipuçlarından veya durumlarından kaçınma, kaçış, uçuş, güvenlik arayışı, güvence, huzursuzluk, ajitasyon, pacing, donma, hareketsizlik ve konuşma zorluğu bu tür kaygıların altında gelir.

Duygusal belirtiler: Bu durumda kişi gergin, korkmuş, sinirli, ürkek, gergin ve sabırsız ve sinirli olabilir.

gettyimages-168413257-1200x1414.jpg

BİLİNMESİ GEREKEN KAYGI TÜYOLARI

Nefes egzersizi

Dört saniye nefes alın, ardından 4 saniye tutun ve dört saniye nefes verin. Dört saniye tekrar tutun ve zihni sakinleştirmek için işlemi tekrarlayın.

Vücut taraması

Doktorlara göre, endişeli olduğunuzda vücut taraması yapın. Ayaktan başa kademeli bir sırayla çeşitli vücut bölümlerine ve bedensel duyumlara odaklanılmalıdır.

Müzik

Sizi sakinleştiren müzikler dinlemek de stres seviyenizi düşürmenize yardımcı olabilir.

Duygusal özgürlük tekniği

Uzmanlar, aynı anda olumlu bir cümle okurken elinizin yanına, alnınıza ve çene ucuna (her biri 7 kez) dokunmanızı önerir. Örneğin: “Bu [korku ya da sorunum] olmasına rağmen, kendimi derinden ve tamamen kabul ediyorum.”

Günlük kaydedin

Sadece düşüncelerinizi kağıda yazın. Kendinizi rahat hissetmenize yardımcı olur.

Çevre bilinci

Sesleri dinlemek önemlidir. Ortamdaki bir şeyi tanımlayabilir, bir kokuyu tanımlayabilir, etrafınızdaki çeşitli nesnelerin dokunuşunu tanımlayabilir, bir şeyin tadına bakabilir veya çevrenizdeki sesleri dinleyebilirsiniz.

Su için

Ilık suyu yudumlar halinde iç.

Meditasyon yapın

Doktorlar, kaygıya yardımcı olduğu için farkındalık eğitimi öneriyorlar.

Egzersiz yapın

Düzenli fiziksel egzersiz veya yoga, stresi uzak tutmada harikalar yaratır.

Zamanınıza değer verin

Arkadaşlarınız ve ailenizle yeterince zaman geçirin.

Kafeine hayır deyin

Kafein ve soda gibi gıda maddelerini, özellikle günlük kaygınız varsa kesin. Alkol ve sigaradan da kaçının.

Günlük rutin

Vücudunuzun iyi çalışması için belirli bir günlük rutininiz olsun.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN