İftardan sonra bunları yiyen mide ağrısından uyuyamayacak! Sofranızdan hemen kaldırmanız gereken o ürünler

İftardan sonra bunları yiyen mide ağrısından uyuyamayacak! Sofranızdan hemen kaldırmanız gereken o ürünler

Ramazan ayında reflüye yakalanmamak için uzmanından tüyolara dikkat edin. İşte detaylar...

BUNLARI YAPANLAR RAMAZANI ZOR GEÇİRECEK!

Ramazan ayının iyi ve sağlıklı bir şekilde geçirmek herkesin dileği ancak bu birazda kişilerin yedikleri ile ilgili. Uzmanlar konu ile ilgili olarak ramazanda neyi nasıl yapmanız gerektiğini belirtti işte ramazan ayında yapılması ve yapılmaması gerekenler….

ramazan

Ramazan ayında iftarları ağır yemek ve içeceklerle geçirmek insanları çok büyük sıkıntıya sokabilir. Yediğiniz yemeklerin ardından içeceğiniz içeceklerde bir o kadar önem arz edecek. Midelerde bu durumda ne yapacaklarını karıştırıyor. Peki nasıl beslenmeliyiz…?

Tüketilen içeceklerin içinde bulunan kafein reflünün tetiklenmesine neden olabilir. Bu da tüm gecenin hatta ramazanın size zehir olmasını sağlayabilir. İşte uzmanında reflünün artmasına engel olacak tüyolar…

ramazan

Mide içeriği mide kapakçığının açık kalmasından kaynaklı olarak yemek borusuna geri kaçabiliyor. Bu duruma reflü deniyor. Reflü ile ilgili olarak konuşan uzman Prof. Dr. İbrahim Ertuğrul, “Bu durum normal bireylerde genellikle yemeklerden sonra olmak kaydıyla görülen fizyolojik bir olaydır. Ancak bu olay, hastada şikâyetlere yol açmışsa, yemek borusunda zedelenmeye yol açmışsa bunlara ‘reflü hastalığı’ adı verilmektedir” dedi.

İftar ve sahur arasında ardı ardına yemek yemenin mideyi rahatsız etmesinin kaçınılmaz olduğunu ifade eden Prof. Dr. Ertuğrul, “Yenilen gıdaların hacmi arttıkça içindekileri boşaltabilmek için mide daha fazla çalışmak zorunda kalacak ve böylece artan mide içi basıncı reflünün artmasına neden olacaktır” dedi.

REFLÜ SORUNU OLANLAR ŞEKERLİ İÇECEKLERDEN UZAK DURSUN

Reflü sorununu tetikleyen şeylerden birinin şeker içerikli gıdaların ya da yoğun tatlı gıdaların tüketilmesi olduğunu belirten Prof. Dr. Ertuğrul, “Yemek hazırlarken kullanılan şeker, adeta asit gibi etki eder. Aşırı tatlı kekler ve pastalar ya da yoğun şeker içeren şuruplu tatlılar, reflü hastalarında asitli bir gıda yenmişçesine reflü semptomlarını alevlendirebilmektedir. Gıdaların reflü semptomları üzerine etkileri kişiden kişiye göre değişebilmektedir. Hangi gıdalarda şikâyetler artıyorsa, bu gıdaları beslenme düzeni dışında tutmak doğru olacaktır. Reflü hastalığı olanlarda kilo fazlalığı, reflü şikâyetlerini daha da artırabilmektedir. Bu nedenle vücut ağırlığının boya göre makul bir aralıkta olması büyük önem taşımaktadır. Son olarak reflü hastalığı olanlar iftarlarını açtıktan sonra sigara içmemelidir. Sigara tükürük salgısında azalmaya ve tükürük içeriğindeki bikarbonatın salgılanmasında azalmaya ve mide boşalmasında gecikmeye neden olmaktadır” diyerek reflüden nasıl korunulacağını da açıkladı.

YAĞLI VE ACILI YEMEK REFLÜYÜ TETİKLER

İftarda yenilen yemeklerin yağ miktarının azaltılması gerektiğini savunan Uzman Ertuğrul, gıdalarda bulunan yağların vücuttan boşaltılmasını geciktirdiğini belirterek, ‘Fazla yağ, çoğunlukla midenin hareketliliğini yavaşlatır. Sonuçta mide içeriğinin midede daha uzun süre kalması ve mide içi basıncın uzun süre yüksek kalması, reflü riskinin artmasına neden olacaktır. İftarda yağdan zengin gıdaları azaltmanın; yağda kızartma yerine haşlama veya fırın yemeği, yemek hazırlarken tam yağlı seçenekler yerine yağı azaltılmış olanları tercih etmenin reflü semptomlarını belirgin olarak azalttığı hatırda tutulmalıdır’ dedi.

KAFEİNLİ İÇECEKLER SAKINCALI

Ramazan ayında yemekler kadar içeceklerde reflü olmanıza neden olabilir. Kafeinli içecek tüketenlerin reflü sorunu yaşayacaklarını belirten Prof. Dr. Ertuğrul, kafeinin kahve dışında bir çok içecekte olabileceğini ifade ederek  ayrıca portakal greyfurt, domates suları ve limonata da reflüyü tetiklediğini, bunun yanı sıra kayısı ve şeftali suları reflünün azaltılmasında yardımcı olabileceğini vurguladı.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN