İlaçlarda yokluk ve zam sarmalı sürüyor: 'Gripin fiyatları baş ağrısı yapıyor'

Dövize endeksli şekilde fiyatları güncellenen ilaçlardaki yokluk krizi devam ederken CHP'li Okan Gaytancıoğlu, gripin fiyatlarındaki artışa dikkat çekti. Eskiden para üstü olarak bile verilen gripin fiyatlarının ciddi anlamda arttığını belirten Gaytancıoğlu, "Eskiden başı ağrıyan gripin alıyordu şimdi buraya gelip gripin almak isteyenin mi başı ağrıyor" diye sordu. Eczacı Şükrü Ciravoğlu ise 2021 yılına kıyasla gripinlerde 10 kata kadar artış olduğunu söyledi.

Yükselen enflasyon ve döviz kurundaki artış birçok alanda olduğu gibi sağlığı da vururken dövize endeksli şekilde fiyatları güncellenen ilaç ürünlerindeki yokluk krizi sürüyor. Özellikle son 2 yıldır ilaç avro kuruyla reel kur arasındaki makas açıldıkça ilaç yokluğu adeta kıtlığa dönüştü. Reçetedeki 4 ilaçtan 1’i bulunamaz hale gelince Sağlık Bakanlığı her yıl şubatta güncellediği ilaç fiyat kararnamesindeki düzenlemeyi 2 ay önceye çekmişti.

2022 yılının başında 1.64 TL'ye satılan gripin aralık ayında 14.07 TL'ye yükselirken gelen tepkiler sonucu 10 liraya düştü. CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, bugün Edirne’de eczacı Şükrü Ciravoğlu’nu ziyaret ederek gripin ilacının fiyatlarındaki durumu değerlendirdi.

Eskiden para üstü olarak bile verilen gripin fiyatlarının ciddi anlamda arttığını belirten Gaytancıoğlu, "Geçtiğimiz ocak ayından itibaren bir yıl önce 1 lira 64 kuruştu, 14 liraya kadar çıktı. Şimdi 10 liraya düşmüş. Neden” diye sordu.

'2021'E KIYASLA 10 KATA KADAR ARTIŞ VAR'

Eczacı Şükrü Ciravoğlu ise ilaçların fiyatlarını Sağlık Bakanlığı'nın onaylayarak belirlediğini ifade ederek,

"Gripin'in fiyatı 2023 yılı ocak itibariyle 14 liraya çıktı. Bu tek kaşelik bir ilaç için korkunç bir fiyat oldu. Tamamen talep durdu. Eli yanmış gibi almaya teşebbüs eden geriye kaçtı. Bu tepkiler üzerine 10 liraya düşürdüler fiyatı. Yine de 2021 yılına kıyasla değerlendirildiğinde yaklaşık 10 kata kadar bir artış söz konusu" yanıtını verdi.

'GRİPİN ALMAK İSTEYENİN Mİ BAŞI AĞRIYOR'

Bunun üzerine Gaytancıoğlu, “Eskiden başı ağrıyan gripin alıyordu şimdi buraya gelip gripin almak isteyenin mi başı ağrıyor" diye sordu. Eczacı Ciravoğlu da “Aynen öyle oldu” diye karşılık verdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN