Kardiyovasküler hastalık nedir?

Kardiyovasküler hastalık nedir?

Kardiyovasküler Hastalık Nedir? Kalp ve kan damarlarını etkileyen bir dizi hastalık grubudur. Bu hastalıklar, kalp krizi, inme, koroner arter hastalığı, anjina, kalp yetmezliği, hipertansiyon ve periferik arter hastalığı gibi birçok hastalığı içerebilir.

Kalp ve kan damarları üzerinde olumsuz etkileri olan bu hastalıklar, dünya çapında milyonlarca insanın yaşamını etkilemektedir. Bu makalede, kardiyovasküler hastalıklar nedir, belirtileri nelerdir, nasıl teşhis edilir, nasıl önlenir ve tedavi edilir gibi konulara değineceğim.

KARDİYOVASKÜLER HASTALIK NEDİR?

Kardiyovasküler hastalık, kalp ve kan damarlarının etkilendiği bir grup hastalığı ifade eder. Bu hastalıkların arasında koroner arter hastalığı, kalp yetmezliği, inme, periferik arter hastalığı, anjina ve hipertansiyon gibi birçok hastalık yer alır.

Bu hastalıklar, genellikle kalp ve kan damarlarında birikmiş yağ (plaklar) nedeniyle ortaya çıkar. Plaklar, kan damarlarını daraltarak, kan akışını engeller ve bu durum, kalbin yeterli oksijen ve besinlerden yoksun kalmasına neden olur. Bu da kalp krizi ve inme gibi ciddi sonuçlara yol açabilir.

KARDİYOVASKÜLER HASTALIKLARIN BELİRTİLERİ

Hastalıkların belirtileri, herhangi bir semptom göstermeyebilir ya da
Şiddetli göğüs ağrısı,
Nefes darlığı,
Yorgunluk,
Halsizlik,
Ödem,
Çarpıntı ve baş dönmesi gibi semptomlara neden olabilir.

Bu semptomlar hastalığın tipine ve şiddetine bağlı olarak değişebilir. Örneğin, koroner arter hastalığının semptomları genellikle göğüs ağrısı, nefes darlığı ve çarpıntı ile birlikte olurken, hipertansiyonun semptomları genellikle belirgin değildir ve yüksek tansiyonun fark edilmesi için düzenli tansiyon ölçümü yapılması önerilir.

HASTALIKLARIN TEŞHİSİ

Hastalıkların teşhisi için bir dizi test yapılabilir. Bu testler arasında;
EKG,
Kan testleri,
Koroner anjiyografi,
Kalp ultrasonu ve stres testi yer alır. Bu testler hastalığın türüne ve şiddetine bağlı olarak değişebilir.

HASTALIKLARIN ÖNLENMESİ

Kardiyovasküler hastalıkların önlenmesi için sağlıklı bir yaşam tarzı benimsenmesi önerilir. Bu yaşam tarzı değişiklikleri arasında;
Sağlıklı beslenme,
Düzenli egzersiz,
Sigara ve alkol tüketiminden kaçınma,
Stresten uzak durma ve ideal kilo korunması yer alır. Ayrıca, kan basıncı ve kolesterol seviyelerinin düzenli olarak ölçülmesi ve kontrol altında tutulması önemlidir.

KARDİYOVASKÜLER HASTALIKLARIN TEDAVİSİ

Kardiyovasküler Hastalıkların tedavisi, hastalığın türüne ve şiddetine bağlı olarak değişir, ancak genellikle yaşam tarzı değişiklikleri, ilaçlar ve cerrahi müdahaleler içerir.

Yaşam tarzı değişiklikleri, sağlıklı bir diyet, düzenli egzersiz, sigara bırakma ve alkol alımının sınırlandırılması gibi faktörleri içerir. İlaç tedavisi, kan basıncı, kolesterol ve kan şekeri seviyelerini kontrol etmek için kullanılır ve kan pıhtılarını önlemek için kan incelticiler dahil olmak üzere çeşitli ilaçlar mevcuttur.

Cerrahi tedavi,
Koroner arter,

Bypass ameliyatı veya anjiyoplasti gibi prosedürleri içerebilir. Cerrahi müdahaleler, bazı durumlarda, özellikle diğer tedavi seçenekleri işe yaramazsa veya hastalık ciddiyetle ilerlemişse gereklidir. Tüm bu süre zarfında hastanın durumu doktor ile birlikte takip edilmelidir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN