Kışlık konserve yapanlar dikkat! Bu detay ölümünüze neden olabilir…

Kışlık konserve yapanlar dikkat! Bu detay ölümünüze neden olabilir…

Kışa hazırlık yapanlar konservelerini hazırlamaya başladı. Ama konserve yapacağım derken sağlığınızdan olmamaya dikkat edin! Bu detayı kaçıranlar kışlık yapma niyetiyle canından olabilir… Dolayısıyla kışlıklarınızı hazırlarken bunlara çok dikkat edin.

Yaz mevsimini yavaş yavaş geride bırakırken binlerce vatandaş kış için hazırlık yapmaya başladı. Domates, menemen, acı sos gibi yiyecekler kışın kolayca tüketilmek için ve mevsimi geçtiğinde de değerlendirmek için yazın sonuna doğru konserve şeklinde yapılıyor. Buradaki önemli nokta ise konservelerin hazırlanmasındaki detaylardır. Kışlık konserve yaparken gözden kaçan bazı hatalar sizi sağlığınızdan edebilir.

UZMANLAR UYARDI: BU DETAYLARA DİKKAT EDİN

Kış mevsimine sayılı günler kala kışlık konserve hazırlıkları başladı. Uzmanlar ise vatandaşları bu konuda uyarıyor. Evde yapılan konservelerin zehirleme ihtimali doğrultusunda bazı detaylara dikkat edilmesi gerektiğinin altı çiziliyor.

konserve.jpg

Konservelerin nasıl daha doğru hazırlanacağını anlatan Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Memnune Şengül, bazı önemli detaylara dikkat çekti.

KONSERVELERİN TEMİZ OLMASINA DİKKAT EDİN

Yaz aylarında üretilen ama kış aylarında bulunamadığı için konserve halinde saklanarak kışın tüketilen yiyeceklerin konserve halinde saklanmasının doğru bir yöntem olduğunu dile getiren Şengül, en önemli konunun hijyen ve temizlik olduğunu söyledi. Öte yandan konserve yapılacak meyve ve sebzelerin çürük ya da ezik olmamasına, sağlam olmasına dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti.

konserve2.jpg

Çürük yiyeceklerin konserve haline getirilmesi ve kış dönemine kadar bekletilmesi sonucunda gıda zehirlenmelerinin yaşanabileceğinin altı çizildi. Dolayısıyla sağlıklı konserveler için seçilen sebze ve meyvelerin sağlam olması çok önemli.

“HERMATİK KAPAMA” YÖNTEMİ ÇOK ÖNEMLİ

Konservelerin sızdırmaz olması yiyeceklerin seçimi kadar önemli. Şengül, “hermatik kapama” yönteminin daha doğru olacağını ve cam kavanoz kapaklarının üst üste kullanılmasının tehlikeli olduğunu belirtti. Her kavanoz kapağının yalnızca bir kez kullanılması gerektiğini söyleyen Şengül, tekrar kullanıldığı takdirde hava sızdırma ihtimalinin yüksek olduğunu ve bu durumunda sağlığa zarar vereceğini açıkladı.

Bunların yanı sıra konservelere konulmadan önce besinlerin iyice kaynatılması gerektiğinin çok önemli olduğunu söyleyen Şengül, bu işlemin doğru yapılamaması sonucunda mikroorganizmaların konserve içinde çoğalacağını bunun da gıda zehirlenmesine yol açacağını bildirdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN