Multivitaminler işe yarıyor mu? İşte multivitaminler hakkında bilmediğiniz gerçekler...

Multivitaminler işe yarıyor mu? İşte multivitaminler hakkında bilmediğiniz gerçekler...

Multivitaminler ve multimineraller dünyada en sık kullanılan takviyelerdir. Popülerlikleri son yıllarda hızla arttı. Bazı insanlar multivitaminlerin sağlığı iyileştirebileceğine, kötü beslenme alışkanlıklarını telafi edebileceğine ve hatta kronik hastalıklara yakalanma riskinizi azaltabileceğine inanıyor.

Multivitaminler, bazen diğer bileşenlerin yanında birçok farklı vitamin ve mineral içeren takviyelerdir. Bir multivitamini neyin oluşturduğuna dair bir standart olmadığı göz önüne alındığında, besin bileşimleri markaya ve ürüne göre değişir.

Multivitaminlere ayrıca multiler, katlar veya basitçe vitaminler de denir.

Tabletler, kapsüller, çiğnenebilir sakızlar , tozlar ve sıvılar dahil olmak üzere birçok formda bulunurlar .

Çoğu multivitamin günde bir veya iki kez alınmalıdır. Etiketi okuduğunuzdan ve önerilen dozaj talimatlarını uyguladığınızdan emin olun .

Multivitaminler eczanelerde, büyük indirimli mağazalarda ve süpermarketlerde bulunur.

multivitaminler.jpg

MULTİBVİTAMİNLER NE İÇERİR?

Sağlığınız için on üç vitamin ve yaklaşık 15 mineral gereklidir. Birçoğu enzimler ve hormonlar üretir, bağışıklığınızı güçlendirir ve sinirlerinizin ve organlarınızın düzgün çalışmasını sağlar.

Vücudunuz ayrıca üreme, bakım, büyüme ve bedensel süreçlerin düzenlenmesi için bu besinlere ihtiyaç duyar.

Multivitaminler bu vitamin ve minerallerin çoğunu sunabilir - ancak değişen miktarlarda. Ayrıca otlar, amino asitler ve yağ asitleri gibi başka bileşenler de içerebilirler .

Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), diyet takviyelerini reçeteli ilaçları düzenlediği kadar sıkı bir şekilde düzenlemediğinden, bazıları etikette belirtilenden daha yüksek veya daha düşük seviyelerde bazı besin maddeleri içerebilir.

Ek olarak, bazı takviyeler ilaçlarla etkileşime girebilecek bileşenler içerebilir, bu nedenle yeni bir takviyeye başlamadan önce sağlık uzmanınızla konuşun.

Ayrıca, multivitaminlerdeki besinler gerçek gıdalardan elde edilebilir veya sentetik olarak yapılabilir, bu da vitaminlerinizi saygın bir üreticiden satın almanızı zorunlu kılar.

multivitamin.jpg

KALP HASTALIĞINI ÖNLER Mİ?

Kalp hastalığı, dünya çapında önde gelen ölüm nedenlerinden biridir.

Bazıları multivitamin almanın kalp hastalığını önlemeye yardımcı olabileceğine inanırken , araştırmalar bunu kesin olarak desteklemiyor gibi görünüyor.

Bazı çalışmalar, multivitaminlerin kalp krizi ve ölüm riskinin azalmasıyla ilişkili olduğunu, diğerleri ise hiçbir etki göstermediğini öne sürüyor.

Physicians' Health Study II, on yıldan fazla bir süredir 14.000'den fazla orta yaşlı erkek doktorda günlük multivitamin kullanımının etkilerini araştırdı ve kalp krizi, felç veya ölüm oranlarında herhangi bir azalma bulamadı.

Bununla birlikte, daha yakın tarihli bir çalışma, kadınlarda - ancak erkeklerde değil - 3 yıldan fazla bir süre multivitamin almanın kalp hastalığından ölme riskinin daha düşük olmasıyla bağlantılı olduğunu ortaya koydu.

multivitamin-faydasi-001.jpg

KANSERE ETKİSİ NEDİR?

Multivitamin kullanımı ve kanser riski ile ilgili kanıtlar da karışıktır.

Bazı çalışmalar kanser riski üzerinde hiçbir etki göstermezken, diğerleri multivitamin kullanımını artan kanser riskine bağlamaktadır.

Bir derleme, 47.289 kişiyi içeren beş randomize kontrollü çalışmayı inceledi. Multivitamin alan erkeklerde %31 daha düşük kanser riski buldu , ancak kadınlarda hiçbir etkisi olmadı.

Biri sadece kadınları, diğeri hem erkekleri hem de kadınları içeren iki gözlemsel çalışma, uzun süreli multivitamin kullanımını azaltılmış kolon kanseri riskine bağladı.

Son olarak, Physicians' Health Study II, uzun süreli, günlük multivitamin kullanımının kanser öyküsü olan erkeklerde ve ayrıca hastalık öyküsü olmayan erkeklerde kanser riskini azalttığını kaydetti.

multivitamin-fayda.jpg

MULTİVİTAMİNLERİN BAŞLKACA FAYDALARI NELERDİR?

Multivitaminler, beyin fonksiyonlarını ve göz sağlığını geliştirmek de dahil olmak üzere birçok başka amaç için incelenmiştir.

Belirli popülasyonları inceleyen birkaç küçük çalışma, multivitaminlerin yaşlı erişkinlerde hafızayı iyileştirebileceğini bulmuştur.

Multivitaminler de ruh halinizi etkileyebilir. Araştırmalar, yalnızca kötü ruh hali ile besin eksiklikleri arasındaki bağlantıları değil, aynı zamanda besin takviyeleri ile anksiyete ve depresyon semptomlarının azalması arasındaki bağlantıları da ortaya çıkardı.

Bununla birlikte, diğer çalışmalar ruh halinde çok az değişiklik olduğunu veya hiç değişmediğini ortaya koyuyor.

MULTİVİTAMİNLER VE GÖZ SAĞLIĞI

Yaşa bağlı makula dejenerasyonu, dünya çapında körlüğün önde gelen nedenlerinden biridir.

Bir çalışma, antioksidan vitaminler ve mineraller almanın ilerlemesini yavaşlatabileceğini ve onu önlemeye yardımcı olabileceğini buldu.

Ayrıca, bazı kanıtlar multivitaminlerin başka bir yaygın göz hastalığı olan katarakt geliştirme riskinizi azaltabileceğini göstermektedir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN