Soğuk havaların yüzünü göstermesi ile birlikte her geçen gün rağbet artıyor. Doktorlar doğal reçete olarak veriyor nezle, grip, öksürük ve birçok hastalığı anında gönderiyor. Hasta olan onun yakasına yapışıyor. İşte kış aylarının doğal şifası...
Kış mevsimiyle birlikte soğuk algınlığı, grip ve nezle vakalarında artış yaşanıyor. Hastalıklardan korunmak isteyenler ise soluğu aktarlarda alıyor. Bitki çayları, bağışıklık sistemini güçlendirmek ve vücut direncini artırmak için doğal bir destek sağlıyor. Ancak uzmanlar, bilinçsiz tüketimin sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda uyarıyor.
KIŞ GELDİ, BİTKİ ÇAYLARINA TALEP ARTTI
Havaların soğumasıyla birlikte bitki çaylarına olan ilgi de artıyor. 22 yıldır aktar olan Orhan Cumaoğlu, kar yağışının olmamasının vücuttaki mikropların tam anlamıyla temizlenmemesine neden olduğunu belirtiyor. Cumaoğlu, bağışıklığı güçlendirmek ve hastalıklara karşı koruma sağlamak için bitki çaylarını önerdiklerini söylüyor.
BAĞIŞIKLIĞI ZAYIF OLANLAR RİSK ALTINDA
Kışın yeterli kar yağmaması nedeniyle hastalıkların daha fazla yayıldığını vurgulayan Cumaoğlu, “Eski kışları artık yaşamıyoruz. Kar olmayınca mikroplar vücutta kalıyor, bağışıklık sistemi zayıf olanlar daha çabuk hasta oluyor. Bu yüzden özellikle propolis ve özel hazırladığımız kış çaylarını öneriyoruz” dedi.
BİTKİ ÇAYLARI ŞİFA KAYNAĞI AMA DOĞRU KULLANILMALI
Bitki çaylarının boğaz ağrısından solunum yolu hastalıklarına kadar birçok faydası bulunuyor. Cumaoğlu, “Bu çayların iltihap önleyici özellikleri var. Nefes darlığı, grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklarda kullanılıyor. İnsanlar, ilaçlardan çok bitkisel ürünlere yönelirse sağlıkları açısından daha faydalı olur” diye konuştu. Ancak bitki çaylarını bilinçli tüketmenin önemine de dikkat çekerek, “Önemli olan satmak değil, insanların bu ürünleri doğru şekilde kullanması. Tedavi edici etkilerinden faydalanmak için bilinçli tüketilmeleri gerekiyor” ifadelerini kullandı.
BİTKİ ÇAYLARI TÜKETİRKEN DİKKAT!
Her bitkinin tüketilmesi gereken miktarı farklılık gösteriyor. Uzmanlar, fazla tüketilen bitki çaylarının yan etkilere yol açabileceğini belirtiyor.
Adaçayı: 15 gramdan fazla tüketildiğinde çarpıntı, kramp ve denge bozukluğuna neden olabilir.
Rezene çayı: Aşırı tüketimi konvülsiyonlara yol açabilir.
Papatya çayı: Fazla tüketildiğinde alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.
Bu nedenle bitki çaylarını bilinçli tüketmek ve ölçüyü kaçırmamak gerekiyor. Uzmanlar, özellikle kronik hastalığı olanların veya düzenli ilaç kullananların bitkisel çayları doktor tavsiyesiyle tüketmesi gerektiğini belirtiyor.