Parkinson’a etkili çözüm ‘beyin pili’

Parkinson’a etkili çözüm ‘beyin pili’

Türkiye’de yaklaşık 150 bin Parkinson hastası bulunuyor. Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzm. Op. Dr. Hakan Şimşek, halk arasında ‘beyin pili’ olarak bilinen derin beyin stimülasyonunun Parkinson’un kontrol altına alınması için etkili olduğunu söyledi.

Merkezi sinir sisteminin dopamin aktivitesi sergileyen kısımlarının yıkımıyla ortaya çıkan sistemik bir hastalık olan Parkinson dünyada 10 milyon, Türkiye’de ise yaklaşık 150 bin kişiyi etkiliyor. Titreme, hareketlerde yavaşlama, yürüme ve konuşma güçlüğü gibi belirtilerle hastaların yaşamını zorlaştıran Parkinson’a karşı, hali hazırda ilaç tedavisi uygulanıyor.

Medicana Sağlık Grubu Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Hakan Şimşek, Parkinson hastalarının başlangıçta ilaçlardan fayda görseler de zamanla bu etkinin bir sonraki doza kadar devam etmediğini fark ettiklerini söyleyerek bu durumda ‘beyin pili’nin etkili bir seçenek olduğunu söyledi:

“Doz sonu kötüleşmesi döneminde tedavinin etkisinin azalmasıyla birlikte titreme, hareketlerde yavaşlama, yürüme güçlüğü ve konuşma akıcılığında bozulma başlar. Bazen de diskinezi olarak adlandırılan ve hastanın sosyal yaşamını sarsabilecek düzeyde bükülme, burkulma, çırpınma gibi istem dışı hareketler ortaya çıkar. Yeniden ilaç alınmasıyla birlikte belirtiler kaybolmaya başlar ve hasta tekrar kendini iyi hisseder. Bu döneme açık (on) dönem, yeniden ilaç almayı gerektiren kötü döneme de kapalı (off) dönem denir. Kapalı dönemleri ve diskinezileri azaltacak sıklıkta ve dozda ilaç ayarlaması yapılır. Halen ilaç tedavisinden fayda görmesine rağmen sorunlu kapalı dönemleri ve hareket bozuklukları olan hastalar için derin beyin stimülasyonu (DBS) ameliyatı oldukça etkili bir seçenektir.”

Şimşek genel olarak DBS’nin güvenilir bir cerrahi işlem olduğunu ifade etti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN