Oruç tutmak vücudun uzun saatler aç ve susuz kalmasına sebep oluyor. Bu süreçte beslenmede kesinlikle buna dikkat edilmesi gerekiyor! Prof. Dr. Coşkun Usta, uyardı...
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Coşkun Usta, Ramazan ayında oruç tutanların beslenme düzenine dikkat etmesi gerektiğini belirterek, gün boyu susuzluk yaşamamak ve vücudun dengesini koruyabilmek için sahur ve iftarda doğru besin tercihleri yapılması gerektiğini söyledi.
Ramazan’ın ilk günlerinde vücudun oruca uyum sürecinin önemli olduğunu vurgulayan Usta, özellikle sahurda baharatlı ve aşırı şekerli gıdalardan kaçınılması gerektiğini ifade etti. "İftarda da şekerli besleniyorsak kan şekerinde ciddi yükselme, insülin salgılanması ve sonucunda açlık krizi durumu ortaya çıkıyor. İftarda biraz daha rahat beslenebilirsiniz ancak sahurda şekerli besinlerden uzak durun." dedi.
İFTARDA ANİ YÜKLENMELERDEN KAÇININ
Orucu açarken kontrollü beslenmenin sindirim sistemi açısından büyük önem taşıdığını belirten Usta, iftara hafif besinlerle başlanmasını önerdi. Öncelikle hurma ile orucu açıp ardından çorba içmek en sağlıklı yöntemlerden biri olduğunu belirtti. Ayrıca ağır, yağlı ve karbonhidrat içeriği yüksek gıdalara bir anda yüklenmek mide rahatsızlıklarına neden olabileceğinin de altını çizdi.
Bazı kişilerin iftar sonrası sahura kadar sürekli yemek yemeye devam ettiğini belirten Usta, bu alışkanlığın vücutta hormonal dengesizliklere yol açabileceğini ifade ederek, "Fazla beslenmek kan şekeri dalgalanmalarına, sindirim sorunlarına ve metabolizmanın yorulmasına neden olabilir" uyarısında bulundu.
HURMAYI ABARTMAYIN
Hurmanın mineral açısından zengin ve sağlıklı bir besin olduğunu belirten Usta, hamile kadınlar için önemli bir uyarıda bulunarak "Hurma, içerdiği mineraller açısından çok iyi bir meyve. Ancak hurma, hamile kadınların düşük yapma riskini artırıyor. Düşük riski olan kadınlar varsa, lütfen hurmayı çok tüketmesinler, kasılmaya ve düşük yapma riskine neden olabiliyor. Tam tersi bir durum da var, doğuma yakın dönemde hurma tüketmeniz daha kolay doğum yapmanıza yardımcı olabilir." dedi. Günlük 1 ila 3 hurma tüketiminin yeterli olacağını belirten Usta, aşırı tüketimden kaçınılması gerektiğini söyledi.
DOĞAL TUZ KULLANIMI ÖNEMLİ
Ramazan sürecinde vücudun su, tuz ve şeker dengesinin korunmasının büyük önem taşıdığını vurgulayan Usta, "Oruç tutuyorsak vücudumuzun su, tuz ve şeker dengesini sağlamak çok önemli. Kalbimiz, sinirlerimiz, sodyumla, potasyumla, magnezyumla çalışan organlardır. Dolayısıyla mineralizasyonumuzu, su, tuz ve şeker dengesini çok iyi ayarlamamız gerekiyor. Burada rafine işlem görmemiş doğal tuzları kullanmak her zaman çok faydalı. Kaya veya deniz tuzu fark etmez, doğal olması önemli." ifadelerini kullandı.
İftarda bir anda çok fazla su tüketilmesinin sindirim sorunlarına, şişkinliğe, ihtiyaç olan gıdanın alınmamasına yol açtığını bildiren Usta, iftardan sahura kadar aralıklarla su tüketilmesini önerdi.