Ramazan ayı sonrası beslenmeye dikkat! Aniden üç öğüne geçmek, hazımsızlık, yüksek tansiyon ve sindirim sorunlarına yol açabilir. Uzmanlar, yavaş yemek yemenin ve dengeli bir geçiş süreci uygulamanın önemini vurguluyor.
Ramazan ayının ardından günlük beslenme düzenine hızlı bir şekilde dönmek, vücutta çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Medical Point Hastanesi Diyetisyeni Sıla Yeşilyaprak, oruç sonrası aniden üç öğün beslenmeye geçmenin sindirim sisteminde rahatsızlıklara sebep olabileceğini belirterek, bireylerin bu süreci kontrollü bir şekilde yönetmeleri gerektiğini vurguladı.
Diyetisyen Yeşilyaprak, Ramazan süresince iki öğün beslenen kişilerin, bayramdan sonra doğrudan üç öğüne geçmelerinin hazımsızlık, kabızlık, yorgunluk, tansiyon dalgalanmaları ve kan şekeri yükselmeleri gibi sorunlara neden olabileceğini ifade etti. Bu tür problemlerin önüne geçebilmek için yemeklerin yavaş tüketilmesi gerektiğinin altını çizen Yeşilyaprak, “2 ana öğün ve 1 ara öğün şeklinde devam edip sonrasında 3 ana öğüne geri dönebilirler. Normalde kişi 2 öğün yerken birden 3 öğüne geçerse ve beslenme saatleri de değiştiği için; hazımsızlık, yorgun hissetme, kabızlık, yüksek tansiyon ve şeker yükselmelerinden kaynaklı damar yapılarında probleme yol açabilir. Mutlaka bunlara dikkat etmeleri gerekir. Bunu engellemenin en kolay yolu, kişilerin yavaş yavaş yemek yemesi” dedi.
TATLI TÜKETİMİNDE DİKKATLİ OLUNMALI
Bayram sürecinde özellikle tatlı tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini belirten Yeşilyaprak, şekerli gıdaların kontrollü tüketilmesini önerdi. Hızlı ve fazla miktarda tatlı tüketmenin ani kan şekeri dalgalanmalarına neden olabileceğini dile getiren Yeşilyaprak, tatlıların küçük lokmalar halinde ve yavaş yavaş çiğnenerek tüketilmesi gerektiğini; ayrıca, her ikram edilen tatlıya hayır demeyi bilmek sağlık açısından oldukça önemli olduğuna dikkat çekti.
KARBONHİDRAT SEÇİMİNDE DENGE SAĞLANMALI
Diyetisyen Yeşilyaprak, bayramda yapılan kahvaltılardan akşam yemeklerine kadar her öğünün dikkatli planlanması gerektiğini belirterek, özellikle karbonhidrat tüketimine özen gösterilmesi gerektiğini söyledi. Fazla miktarda karbonhidrat alımının sindirim sistemini zorlayabileceğini belirten Yeşilyaprak, “Öğlenleri bir ara öğün veya atıştırma yapılacaksa, kahvaltı ve akşam öğününün hafif olması daha iyi olur. Sabah kahvaltılarında çok ağır kızartmalar veya bal, reçel, pekmez tüketmek, öğlen tatlı, akşam da yoğun karbonhidrat alımı yapılırsa; bu kadar yüksek kan şekeri, kişide olumsuz durumlara yol açabilir. Mümkün olduğu kadar akşamları karbonhidrat yükü düşük besinler tüketmek daha faydalı olacaktır. Normalde kişi hem çorba hem bulgur tüketiyorsa, bir tane karbonhidrat kaynağı seçerek kilo almasını ve hazımsızlık yaşamayı da engellemiş olur” şeklinde konuştu.