Sağlıkta 'online' dönem: Uzaktan muayene artık SGK kapsamında

Sağlıkta 'online' dönem: Uzaktan muayene artık SGK kapsamında

Yarından (22 Mayıs) itibaren Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerde uzaktan muayene masrafları SGK tarafından karşılanacak. Uzman doktorlar gerekli gördüklerinde rapor ve reçete yazabilecek. Uzaktan muayene için MHRS üzerinden randevu alınması gerekecek.

Hastanelerde dijital devrim başlıyor. Yarından (22 Mayıs) itibaren Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerde uzaktan muayene yapılabilecek ve bu hizmetin masrafları Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından karşılanacak.

RANDEVU ALINMASI GEREKİYOR

Uzaktan muayene hizmeti alabilmek için Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden randevu alınması gerekecek. Aynı gün içinde aynı hastane için sadece bir uzaktan muayene yapılabilecek ve SGK yalnızca bu muayenenin ücretini karşılayacak.

REÇETE VE RAPOR İMKANI

Habertürk'ten Ahmet Kıvanç'ın haberine göre; uzaktan muayeneleri uzman doktorlar gerçekleştirecek. Muayene sonucunda doktorlar e-reçete ile ilaç yazabilecek ve bu ilaçlar SGK ile anlaşmalı eczanelerden temin edilebilecek. Ayrıca, doktorlar gerekli gördüklerinde e-rapor da düzenleyebilecekler.

ÜNİVERSİTE HASTANELERİ VE ÖZEL HASTANELER KAPSAM DIŞI

Uzaktan muayene, Sağlık Bakanlığı'na bağlı ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmeti sunan kuruluşlarca verilecek.

İkinci basamak hastaneler, devlet hastaneleri ve dal hastaneleri ile semt poliklinikleri (TIP merkezleri), entegre ilçe hastanelerinden oluşurken, üçüncü basamak hastaneler eğitim ve araştırma hastanelerini kapsıyor. Tüm şehir hastaneleri de üçüncü basamakta yer alıyor.

Ancak, devlete ait veya vakıf üniversiteleri ile özel hastaneler kapsam dışında bırakıldı.

HASTANIN TERCİHİNE BIRAKILDI

Uzaktan sağlık hizmeti, gerekli bilişim teknolojisi altyapısına sahip ve bakanlıkça izinli hastanelerde sunulacak. Hasta, uzaktan muayene hizmeti almak istemezse yüz yüze muayene olmayı tercih edebilecek.

Ayrıca, teknolojiyi kullanma konusunda yeterli beceriye sahip olmayan veya teknik altyapıya erişimi bulunmayan hastalar da uzaktan muayene edilemeyecek.

MUAYENE ÖNCESİ HAZIRLIK

Uzaktan muayene öncesinde hastaların boy, kilo, bel çevresi, açlık kan şekeri ve tansiyon ölçümlerine ait sonuçları hazırlaması gerekecek. Giyilebilir teknolojiler ve diğer tıbbi cihazlar ile sağlık verileri ölçülüp takip edilebilecek. Böylece doktorlar, hastaları uzaktan daha etkin bir şekilde değerlendirebilecek.

KORONAVİRÜS SALGINIYLA BAŞLADI

Koronavirüs salgını döneminde karantinadaki hastalar için başlatılan uzaktan muayene uygulaması, 2022 yılında yayımlanan Uzaktan Sağlık Hizmetinin Sunulmasına Dair Yönetmelik ile kalıcı hale geldi.

Geçtiğimiz ay SGK’nin Sağlık Uygulama Tebliği’nde (SUT) yaptığı değişiklikle, uzaktan hasta değerlendirmeye yönelik sağlık hizmetlerinin bedelleri de SGK tarafından karşılanmaya başlandı.

SGK'nin bu adımı, sağlık hizmetlerine erişimi kolaylaştırarak hastaların konforunu artırmayı hedefliyor. Uzaktan muayene sayesinde hastalar, evlerinin rahatlığında doktorlarına danışabilecek ve gerekli tedavi hizmetlerini alabilecekler.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN