Selülit nedir? Ve selülit nasıl geçer?

Selülit nedir? Ve selülit nasıl geçer?

Cilt yüzeyinde iniş ve çıkışlarla kendini belli eden portakal kabuğu benzeri görüntüdür. Daha çok kalça, bacak, karın gibi bölgelerde kendini gösterir ve kadınlarda %80-90 oranında görünen bir estetik problemdir.

Erkeklere oranla ise kadınlarda daha sık görülür. Bir dolaşım bozukluğu problemidir dememiz pek tabii mümkündür. Sorunun temelini ise yağ hücrelerinin arasından geçen bağ dokusu oluşturur.

SELÜLİT NEDEN OLUŞUR?

Kesin nedeni bilinmemekle beraber, kişiden kişiye değişen faktörler bu problemin oluşumunda etkilidir. Olası nedenleri arasında genetik faktörler, hormonal değişiklikler, sedanter yaşam tarzı, sağlıksız beslenme, kilo alımı ve kaybı, sigara kullanımı, dar kıyafetler ve çok fazla oturmak gibi faktörler bulunmaktadır.

İnsanların en çok sordukları sorulardan bir tanesi, selülit nedir? selülit nasıl geçer? olmuştur. Bu faktörlerin yanında vücutta yağın dağılım şekli de portakal kabuğu görüntüsüne yatkınlık oluşturabilir.

SELÜLİT NASIL ÖNLENİR?

Oluşumunun bütünüyle engellenebilmesi mümkün görünmemekle birlikte önleyici bazı tedbirler alınabilir bunlar: sağlıklı yaşam tarzının benimsenmesi, düzenli egzersiz yapılması, sağlıklı diyet takibidir.

SELÜLİT BELİRTİLERİ NELERDİR?

Derecelerine bağlı olarak vücudun farklı bölgelerinde kendini farklı şekilde gösterebilir.

Dereceleri şu şekildedir;

  • Derece 1 ya da hafif selülit: Ayaktayken deri pürüzsüz görünür, yatarken zor fark edilir.
  • Derece 2 ya da orta şiddetli selülit: Ayakta dururken görünüm belirginleşir.
  • Derece 3 ya da şiddetli selülit: Hem yatarken hem de ayaktayken görünümü belirgindir.

Derecelerine göre farklı tedavi yöntemleri uygulanabilir.

SELÜLİT NASIL GEÇER?

Evde Tedavi Yöntemleri;

Su tüketiminin arttırılması: Kan dolaşımını hızlandırarak cilt altındaki toksinleri ve ödemi atmaya yardımcı olur. Ayrıca 2-3 litre su içmek alışkanlık haline getirilmelidir.

Sirkeli su tüketilmesi: Sabahları elma sirkeli su tüketmek (1 bardak suya 2 yemek kaşığı elma sirkesi) ayrıca selülit bulunan bölgeye elma sirkesi ile masaj yapmak selülit görünümünü azaltmaktadır.

Kafeinden, gazlı içeceklerden ve kızartmadan uzak durulmalı: Günde üç fincan kahve veya çaydan fazlası tüketilmemeli, bunların yerine su eklenmelidir. Kola, hazır meyve suyu gibi gazlı ve şekerli içeceklerden uzak durulmalıdır. Hamur işi, kızartma gibi besinler bu görüntünün oluşmasında etkili olduğundan bu tarz yiyecekler beslenme rutininden çıkartılmalıdır.

Kahve ve şeker peelingi uygulanması: Ciltteki ölü deriyi temizleyip kan dolaşımını hızlandırması sebebiyle bu görünümü azaltarak zamanla yok eder.

Sorunun yoğun olduğu bölgenin düzenli olarak fırçalanması: Doğal at kılı fırçalar yardımıyla cilt düzenli olarak fırçalanmalıdır. Fırçalama o bölgedeki kan dolaşımını arttıracağından bu görünümü azaltır. Sonrasında cildin nemlendirilmesinde fayda vardır.

Hareket edilmesi: Sayılan faktörlerin yanında hareket etmek bu görünümü zamanla azaltacaktır ancak sürekli oturmakta olduğu gibi sürekli ayakta kalmak da bu görünümü artırır.

Diğer tedavi yöntemleri ise şu şekildedir:

Mezoterapi: Tedaviyi sağlayan ilaç ve ürünlerin derialtına enjekte edilmesini ifade eder. Yağların erimesine etki ederek bu görünümü azaltır.

Lazer tedavisi: Deri altına termal enerji vermek suretiyle bu görünümü azaltır.

Radyofrekans tedavisi: Derinin altındaki tabakaya iletilen ısı aracılığıyla, yağ parçalanarak bu görünümü azaltmaktadır.

Ekstrakorporeal şok dalga tedavisi: Şok dalgalarıyla geliştirilen tedavi yöntemidir. Dalgalar aracılığıyla yağ tabakasında düşüş sağlar ve bu görünümü azaltır.

Selülit giderici kremler: Tedavisinde kullanılan kremler masaj yaparak kullanıldığı bölgedeki portakal kabuğu görüntüsünü azaltır. Bunların dışında;

Yağ aldırma, deri altındaki yağ birikintilerini azaltmak için uygulanan bir tedavi yöntemi olmakla beraber bilinenin aksine bu yöntem sorunun tedavisi için önerilen bir yöntem değildir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN