Sezaryen doğum yapanlar dikkat! Çocuğunuzda bu hastalık olabilir: Uzmanlar gerçeği açıkladı

Sezaryen doğum yapanlar dikkat! Çocuğunuzda bu hastalık olabilir: Uzmanlar gerçeği açıkladı

İsveç'te yapılan bir araştırma doğum şekli ile atopik dermatit (egzema) arasında bir bağlantı olduğunu ortaya koydu. Araştırmanın sonuçlarını aktaran Dr. Candan İslamoğlu, “Sezaryen ile doğumda, normal yolla doğan çocuklara göre daha yüksek egzema riski olduğu ortaya çıktı” şeklinde konuştu.

Özellikle bebeklerde sık görülen atopik dermatit (egzema) ciltte kızarıklık, kuruluk, pul pul dökülme ve kaşıntı şeklinde kendini gösteriyor. Bebek ve çocukların yanı sıra yetişkinlerde de rastlanan atopik dermatitin kesin bir tedavisi bulunmuyor. Bulaşıcı olmayan fakat kronik seyreden bu cilt hastalığında sürekli ilaç tedavisi gerekiyor.

Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Üyesi Dr. Candan İslamoğlu, özellikle bebeklerde görülme sıklığı son yıllarda artan egzemanın sezaryen doğumlarda görülen artışla paralel gittiğini, bunların arasında bir bağ olduğuna savunan araştırmalar yayınlandığını ifade etti.

atopik-dermatit4.jpg

FARKLI ÜLKELERDE ARAŞTIRMALAR YAPILDI

Sezaryen doğum sıklığının son 10 yılda dünya çapında yüzde 9'dan yüzde 21'e yükseldiğini sööyleyen İslamoğlu, “Bu konuyu araştırmak için çok sayıda çalışma yapıldı. Kore’de 1302 hasta üzerinde yapılan araştırma, Ekvador’da 400 hastayı inceleyen araştırma başta olmak üzere birçok çalışma bu hipotezi destekledi. Son olarak İsveç’te gerçekleştirilen sezaryen ve atopik dermatit (egzema) arasındaki ilişkiyi inceleyen araştırma ile doğum şekli ve egzema arasındaki ilişki daha da netlik kazandı” dedi.

sezaryen2.jpg

“SEZARYEN DOĞUMDA EGZEMA RİSKİ DAHA YÜKSEK"

Dr. Candan İslamoğlu'nun aktardığına göre İsveç’te doğum şekli ile atopik dermatit arasındaki ilişkinin araştırılmasına yönelik yapılan çalışmada 2006-2018 yılları arasında İsveç'te doğan toplam 1 milyon 399 bin 406 çocuk doğum şekillerine göre 4 gruba ayrıldı ve 5 yaşına kadar izlendi.

Dr. Candan İslamoğlu, 5 yaşından küçük çocuklar üzerinde yapılan araştırma hakkında şunları söyledi:

“Normal doğum, Normal ama aletli doğum (forseps, vakum) zorunlu sezaryen ve isteğe bağlı sezaryen olmak üzere 4 gruba ayrılarak incelenen çocuklardan %17,8’i normal doğum ile, %82,2’si sezaryen ile doğmuş. Normal vajinal yolla doğan 1 milyon 150 bin 896 çocuğun yüzde 17,2'sinde ve sezaryenle doğan 248 bin 510 çocuğun yüzde 18,3'ünde egzema görüldü. Çalışmada sezaryen ile doğumda, normal yolla doğan çocuklara göre daha yüksek egzema riski olduğu ortaya çıktı.”

atopik-dermatit.jpg

"NORMAL DOĞUM HASTALIKLARA KARŞI KORUYUCU"

Dr. Candan İslamoğlu, normal doğumun anne ve bebek sağlığı konusunda hastalılkara karşı koruyucu bir rolü olduğunu ifade ederek “Araştırma Pediatric Allergy Immunology dergisinin 2022 yılı Aralık sayısında yayınlandı. Bu araştırma doğum metodu konusunda anneler için bir rehber olması açısından önemli bir yere sahip. Bu noktada da normal doğumun doğum esnasında gelişebilecek hastalıklara karşı nasıl önleyici olabildiğini görebiliyoruz” şeklinde konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN