Temasla bulaşan Demodex: Her insanın derisinde 2,5 milyon tane yaşıyor

Temasla bulaşan Demodex: Her insanın derisinde 2,5 milyon tane yaşıyor

Bir insanın derisinde, gözeneklerde üretilen yaklaşık 2,5 milyon tane mikroskobik böcek bulunuyor. Temasla bulaşan bu Demodex’ler insanlar için zararsız ve ortalama 20 günlük ömürleri ile çok uzun bir süre kalmıyorlar.

İnsan derisinde yaşayan akarlar, gözeneklerde üretilen mumsu yağını yiyorlar. Bu mikroskobik eklembacaklılara Demodex deniliyor.

İnsan vücudunda herhangi bir zamanda 2,5 milyona kadar Demodex yaşadığı tahmin ediliyor. İnsanlara bu mikroskobik böcekler, partnerleri ve yakınları aracılığıyla geliyor.

Bununla birlikte, dünyanın çeşitli ortamlarında yaşayan, çıplak gözle görülemeyen binlerce akar türü bulunuyor. Ancak, 0,4 mm boyutundaki Demodex’lerden yüzü ne kadar iyi yıkasanız da kurtulmanız mümkün değil.

Bilim insanları, Demodex’ler yalnızca insan derisinde yaşayacak şekilde uyarlandığından, doğumdan sonra anne ve babadan alınmış olunabileceğinin muhtemel olduğunu söylüyor.

20 GÜNLÜK ÖMÜRLERİ VAR

Diğer taraftan araştırmacıların bildirdiğine göre endişelenecek bir şey yok.

Demodex’ler insanlar için zararsız ve ortalama 20 günlük ömürleri ile çok uzun bir süre kalmıyorlar.

Ancak, bu akarlar karşı cinsleriyle gözeneklerin girişinde çiftleşiyorlar ve her seferinde 24'e kadar yumurta bırakıyorlar.

Genel olarak, akarlar geceleri meşgul oluyorlar ve yumurtalarını bırakmak için dışarı çıkıyorlar.

Öte yandan, Demodex akarlarının ölü deri hücrelerini topladığı bilinse de, bir yerde çok fazla yuva olursa rosacea gibi cilt rahatsızlıklarına yol açabiliyorlar.

Ancak çoğunlukla, mikroskobik akarlar tamamen zararsız.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN