Salgın (Contagion) filmi 2011'de koronavirüsü nasıl bildi? İşte filmin konusu...

Salgın (Contagion) filmi 2011'de koronavirüsü nasıl bildi? İşte filmin konusu...

Salgın (Contagion) filmi nasıl izlenir, merak konusu oldu. 2020 yılında ortaya çıkan son yüzyılın en büyük felaketi corona virüsü (kovid-19) hastalığının, 2011 yılında vizyona giren 'Salgın' adlı filmde bahsedildiği ortaya çıktı. Başrollerinde Kate Winslet, Matt Damon, Gwyneth Paltrow, Jude Law'ın yer aldığı filmin konusu ile gerçek hayatta yaşanan olayların benzerliği şaşkınlık uyandırdı. İşte detaylar...

Koronavirüs filmi Salgın (Contagion) ne zaman çekildi, sosyal medya kullanıcıları arasında konuşuluyor. Hollywood'un ünlü isimlerinin rol aldığı 2011 yapımı Salgın (Contagion) filmi, corona virüsü salgın hastalığının dünyayı etkisi altına almasıyla gündeme geldi. Aralık 2019'da Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan covid-19 hastalığının dünyaya yayılma sürecine benzer bir hikayeyi anlatan film, 9 Eylül 2011 yılında vizyona girmiş fakat pek ilgi görmemişti.

SALGIN (CONTAGION) FRAGMAN

SALGIN (CONTAGION) FİLMİ KONUSU NE?

Uluslararası bir yolcu, havaalanının barında kredi kartını garsona vermeden önce çerez kasesine uzanır. Bir iş toplantısı tokalaşmalarla başlar. Kalabalık bir otobüste bir adam öksürür... Bir temas. Bir an. Ölümcül bir virüs bulaşmıştır. Beth Emhoff (Gwyneth Paltrow), Hong Kong'daki bir iş gezisinden Minneapolis'e döndüğünde uzun yolculuğun kendisini sarstığını düşünür. İki gün sonra, Acil Servis'te ölür ve doktorlar şok ve matem içindeki kocasına (Matt Damon) bunun nedeni hakkında en ufak bir fikirleri olmadığını söylerler. Çok geçmeden, başkaları da aynı gizemli semptomları göstermeye başlar: Yoğun öksürük ve ateş, ardından gelen nöbet, beyin kanaması…ve nihayetinde ölüm. Minneapolis, Chicago, Londra, Paris, Tokyo ve Hong Kong derken, vakaların sayısı hızla artar: Bir vaka önce dört, sonra on altı, ardından yüzler ve binler olur. Ortalama bir günde gerçekleşen sayısız insan etkileşimiyle güçlenen salgın tüm ülkelere yayılır. Küresel bir salgın patlak verir.

SALGIN (CONTAGION) FİLMİ OYUNCULARI KİMLER?

Gösterime girdiği dönemde ABD'de 100 bin gişe yaparak beklentilerin çok altında kalan Salgın (Contagion) filminin oyuncu kadrosunda; Matt Damon, Gwyneth Paltrow, Laurence Fishburne, Jude Law, Marion Cotillard, Kate Winslet, Jennifer Ehle, Bryan Cranston, John Hawkes, Anna Jacoby, Josie Ho, Sanaa Lathan, Demetri Martin, Armin Rohde, Enrico Colantoni, Larry Clarke, Monique Gabriela Curnen, Amr Waked gibi isimler yer alıyor.

1 saat 46 dakika süren sinema filminin senaryosunu Scott Z. Burns yazarken, yönetmenliğini ise Steven Soderbergh yaptı.

0320201503201103990.jpg

SALGIN FİLMİ İLE KORONAVİRÜS ARASINDAKİ BENZERLİK TESADÜF MÜ?

Salgın (Contagion) filminin yapım şirketi Warner Bros, filmin koronavirüsün neden olduğu covid-19 hastalığı ortaya çıkmadan önce kendi veritabanlarında 270. sırada bulunduğunu, virüs çıktıktan 3 ay sonra ise şirketin en çok aranan filmleri arasına girdiğini açıkladı. Warner Bros'un bünyesinde gişe rekortmeni Harry Potter serisinin de bulunduğunu belirtelim.

Senaryo ile corona virüsü salgını arasında görülen benzerlikler, filmin 9 yıl sonra popüler olmasını sağladı. Filmde bir iş kadın olan Beth Emhoff, Çin seyahati sırasında kaptığı esrarengiz ve öldürücü bir virüs nedeniyle hayatını kaybediyordu. Salgının Çin'den kapılan bir virüs dolayısıyla yayılması, kovid-19 ile aralarında bulunan benzerliklerden sadece biri...

CORONA VİRÜSÜ FİLMİ SALGIN (CONTAGION) NE ANLATIYOR?

Filmde bir iş kadınını canlandıran Gwyneth Paltrow, Çin seyahati sırasında öldürücü bir virüse maruz kalıyor. Sonrasında bu virüs hızla başka bölgelerde de yayılıyordu. Salgının Çin'den kapılan bir virüs olmasının haricinde bir de yarasa detayı ilgi çekici...

Solunum yolundan vücuda giren virüs, insan bedenini hızlı bir şekilde etkiliyor. Filmde virüsün insanlardaki ölüm oranı yüzde 25. Ama Dünya Sağlık Örgütü'nün açıkladığı oran çok daha düşük; yüzde 3.4. Filmin senaristi Scott Z. Burns de filmin izleyiciye göstermek istedikleri fikrin "Toplumun böylesi salgınlara karşı ne kadar savunmasız olduğuydu" diyor.

Salgın (Contagion) filmi, büyük bir tesadüf sonucu şu anda gerçeğe dönüşen bir konu, tam 9 yıl önce gerçekçi bakış açısıyla ele alınmış. Filmin temposu biraz fazla dağınık olsa da filmde dikkat çekici detaylar mevcut. Filmin senaristi bile koronavirüsle filmin senaryosunun örtüşmesini şaşırtıcı buldu.

0320201503361106655.jpg

SALGIN (CONTAGION) FİLMİ İZLE

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN