Salgının bir başka boyutu: Akıl sağlığı krizi

Salgının bir başka boyutu: Akıl sağlığı krizi

Koronavirüs yalnızca fiziksel sağlık sorunlarına neden olmakla kalmayıp akıl sağlığını da olumsuz etkiliyor. İngiltere'de yapılan araştırma, özellikle 18 yaş altı gençlerin zihin sağlıklarının olumsuz etkilendiğini ve 2019 yılına göre endişe, depresyon, yeme bozuklukları gibi sebeplerle hastanelere başvuranların 2020 yılında yüzde 28 arttığını ortaya çıkardı.

Tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını fiziksel sağlığı bozmanın yanı sıra zihin sağlığını da olumsuz etkiliyor. Bir yılı aşkın süredir dünya genelindeki kısıtlamalar ve gittikçe artan Kovid-19 vakaları özellikle gençlerin akıl sağlığında çeşitli sorunlara neden oldu. 

İngiltere'de Ulusal Sağlık Servisi (NHS) ve Kraliyet Psikiyatristler Koleji’nin yaptığı araştırma, 18 yaş altı gençlerin endişe, depresyon ve yeme bozuklukları gibi şikayetlerle hastaneye gitme oranlarının 2019 yılına oranla yüzde 28 arttığını ortaya çıkardı.

Araştırmaya göre 2019 yılında Nisan-Aralık ayları arasında 18 yaş altı 292 bin 212 gencin, endişe, depresyon ve yeme bozuklukları gibi şikayetlerle hastaneye gittiği, ancak 2020 yılında aynı aylarda bu sayının 80 bin 226 artarak 372 bin 438’e yükseldiği belirtildi. Öte yandan, 2019 yılında aynı aylar arasında acil müdahale gereken gençlerin sayısı 15 bin 417 olarak açıklanırken bu sayı 2020’de 18 bin 269’a çıktı.

'AKIL SAĞLIĞI KRİZİ'

"Akıl sağlığı krizinin kapsamı korkunç" diyen Kraliyet Psikiyatristler Koleji, konuya ilişkin açıklamasında "Durum iyileşmeden önce muhtemelen çok daha kötüye gidecek. Sağlık hizmetleri, yardıma ihtiyaç duyan çok sayıda insan tarafından 'istila edilme' konusunda çok gerçek bir risk altındadır" dedi.

'RUH SAĞLIĞI ÜZERİNDE YIKICI ETKİ'

Akıl sağlığı sorunlarının salgın nedeniyle artış gösterdiğini belirten Kraliyet Psikiyatristler Koleji’nde görevli Bernadka Dubicka,"Okulların kapanmasının, bozulan arkadaşlıkların ve salgının neden olduğu belirsizliğin çocukların ve gençlerin ruh sağlığı üzerinde yarattığı yıkıcı etkiye tanık oluyoruz" açıklamasında bulundu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN