29 kişinin öldüğü faciada ihmaller zinciri: Uzman isimler eğlence merkezinde alınmayan önlemleri tek tek sıraladı

29 kişinin öldüğü faciada ihmaller zinciri: Uzman isimler eğlence merkezinde alınmayan önlemleri tek tek sıraladı

Türkiye, dün İstanbul Beşiktaş'tan gelen haberle yıkıldı. Gayrettepe'de bulunan ve tadilatta olan bir eğlence merkezinde çıkan yangın sonucu 29 kişi hayatını kaybetti. Olayın soruşturması devam ederken, uzmanlardan ise 'ihmaller zincirinin' detayları geldi. Uzmanlara göre; içeride yanıcı maddelerin kaldırılmaması sonucu böyle bir can kaybıyla karşılaşıldı. Aynı zamanda uygulanması gereken önlemler olmadığı sebebiyle işçiler boğularak can verdi.

İstanbul'un Beşiktaş ilçesi Gayrettepe'de bulunan bir eğlence merkezinde çıkan yangın faciaya sebep oldu. Dün saat 12.47'de meydana gelen yangında, 16 katlı binanın eksi 1 ve eksi 2. katlarında faaliyet gösteren eğlence merkezi, tadilat kaynaklı çıkan yangına dayanamadı. Olay yerine 31 araç ve 86 personel ile gelen itfaiye ekiplerinin müdahalesi sonucu yangın kontrol altına alındı, ancak faciadan geriye acı verici bir tablo kaldı.

ekran-goruntusu-2024-04-03-094724.png

29 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Yangın sonucu 29 kişi hayatını kaybederken, 1 kişi yaralandı. İşletme müdürü ve iş yerinin ortaklarının da aralarında bulunduğu 9 şüpheli gözaltına alındı. Yapılan otopsi işlemlerinin ardından yangında hayatını kaybedenlerin kimlikleri belirlendi. Üzerlerinde kimlik bulunmayan ve yabancı uyruklu olduğu belirlenen bir kişi dışında, diğer kişilerin isimleri tespit edildi.

ekran-goruntusu-2024-04-03-094748.png

İMAMOĞLU: RUHSAT 1987'DE ALINMIŞ

Yangınla ilgili idari soruşturma başlatılırken, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, olay yerinde incelemelerde bulundu. Binanın 1987'de ruhsat verilen bir gece kulübü olduğunu belirten İmamoğlu, yapılan incelemelerin ardından gerekli adımların atılacağını ifade etti. Ayrıca, İmamoğlu'nun açıklamalarına göre, binanın statik güvenliği ile ilgili incelemeler devam ediyor.

ekran-goruntusu-2024-04-03-095018.png

İmamoğlu, konuyla ilgili olarak, "En son itfaiye raporu 2016'da veriliyor. 2018'de bir ruhsat yenilenmesi yapılmış ilçe belediyesi tarafından. Bunlar incelenecek, savcılık da gereken süreci başlatmış durumda. Yapının statik güvenliği ile ilgili arkadaşlarım da burada inceleme yapıyor. Ona göre gerekirse komşuların tahliyesi gibi konularda destek olacağız. Yapı eski bir yapı" ifadelerini kullandı.

İHMALLER ZİNCİRİ

Türkiye Yangından Korunma ve Eğitim Vakfı (TÜYAK) Başkanı Dr. Kazım Beceren yangına ilişkin, "İnşa aşamasında, özellikle ateşli çalışmalar sırasında alınması gereken tedbirler vardır. Bu yangının ölümle sonuçlanması, bu tedbirlerin alınmadığını gösteriyor" dedi.

ekran-goruntusu-2024-04-03-094805.png

'İÇERİDEKİ YANICI MADDELER ÇOK OLDUĞU İÇİN FACİA YAŞANDI'

Yangın güvenlik uzmanı Levent Yasa da "İtfaiyenin müdahalesi yerinde ve doğrudur, fakat yangın büyük olduğundan ve içeride yanıcı madde çok fazla olduğundan dolayı böyle bir can kaybıyla karşı karşıyayız." ifadelerini kullandı.

'BİR İÇ MİMAR OLSAYDI BU YANGIN GERÇEKLEŞMEYEBİLİRDİ'

Yangına ilişkin İçmimarlar Odası İstanbul Şubesi Başkanı Herdem Süer ise "Burada bir iç mimar olsaydı, iç mimarlık projesi kullanılsaydı bu yangın belki gerçekleşmeyecekti." diye konuştu.

ekran-goruntusu-2024-04-03-094836.png

'BÖYLE BİR İŞ YERİNİN EKSİ KATLARDA NE İŞİ VAR?'

NTV'ye konuşan İş Güvenliği Uzmanı Dr. Şebnem Akman Balta, "Türkiye'de ve dünyada iş kazalarının yüzde 98'i önlenebilir. Yüzde 2'si doğal afetler veya felaketler nedeniyle yaşadığımız olaylardır. Burada yüzde 2'ye girecek bir durum maalesef söz konusu değil. Çünkü iş verenin ve taşeron firmanın mutlaka ve mutlaka dikkat etmesi gereken bazı noktalar vardı. Zaten 16 katlı bir konutun bulunduğu noktada -1 ve -2'nci katlarda böyle bir iş yerinin olması zaten mantıklı ve doğru değil." diye konuştu.

ekran-goruntusu-2024-04-03-094951.png

GEREKEN ONAYLAR ALINDI MI?

"Ruhsatta yenileme yapılmış, yenileme yapılırken itfaiyeden patlama ve yangınla ilgili onay alınması imarla ilgili yine çalışma için belediyeden şehircilik müdürlüğünden onay alınması önemli" ifadesini kullanan Balta şu şekilde devam etti:

"Yöneticinin buna izin vermesi ve kat maliklerinin oy birliği veya oy çokluğuyla burada iş yerinin açılmasıyla ilgili acaba nasıl bir aksiyon aldılar. Nasıl karar verdiler bunları öğrenmemiz gerekiyor.

2 bin kişinin olduğu anda böyle bir olay yaşansaydı olabilecek faciayı düşünemiyorum. Ayrıca burada kaçak akım kesici bir cihazın olması gerekirdi. Springler var mıydı, basınç dedektörleri var mıydı, binada bu dedektörlere haiz mi bina?

ekran-goruntusu-2024-04-03-094705.pngEğlence merkezinin yangın çıkmadan önceki hali

Bunların hepsi apayrı sorular ve bu soruların cevaplarını almamız gerekiyor mutlaka. Tek bir kapıdan çıkış var. Giriş ve çıkış tek bir kapıdan yapılmış. 29 tane işçi eğer o alanda çalışacaksa mutlaka bir tahliye koridorunun, yangın koridorunun, yangın dolaplarının olması gerekirdi. Kişisel koruyucu donanım kullanması gerekirdi."

'UYGUN MALZEMELER OLMADIĞI İÇİN BOĞULMALARA SEBEP OLDU'

Elektrik Mühendisi Erhan Karaçay ise "Muhtemelen burada ruhsat alınırken belediyeye verilen projeye aykırı uygulamalar yapıldı. Bunun gibi yüzlerce bina olduğunu tahmin ediyoruz. Bu tadilatlarda da buna uygun malzemeler kullanılması gerekir. Bizim gözlemimiz tahminimiz içeride uygun olmayan şekilde tabliyelerde ve taşıyıcılarda kesmeler yapıldığını tahmin ediyoruz ve yangın çıkış planı olmadığı için de çıkış yeri daraltılarak artı tadilat için orada kullanılan malzemeler de uygun malzemeler olmadığı için birden yanıp parlayıp içerideki insanların çıkışını engelleyip muhtemelen boğulmalara neden olmuştur." diye konuştu.

ekran-goruntusu-2024-04-03-094914.png

HAYATINI KAYBEDENLERİNDE KİMLİKLERİ BELLİ OLDU

Yangın sonucunda hayatını kaybedenlerin isimleri belli olurken, bir kişi dışında ölenlerin isimleri şöyle:

"Ahmet Sever (52), Ahmet Uzun (36), Alparslan Salih Derelioğlu (64), Atanur Aladağ (43), Barış Güngör (21), Emrah Demiroğlu (40), Fahrettin Korkut (42), Gökhan Yıldırım (37), Kadir Orhonoğlu (41), Kadir Orhanoğlu (41), Mehmet Okumuş (39), Özkan Baş (45), Sinan Yılmaz (55), Adem Özçelik (50), Ahmet Kartal (25), Ahmet Mehduş (28), Akın Kıhri (36), Binali Çayır, Cengiz Aksoy (47), Efe Demir (17), Gökay Tevlek (47), Gökhan Akbulut (40), Hüseyin Ak (21), Muhammet Ali Yıldırım (43), Ramazan Altan (43), Shir Agha Bigzade, Şivan Dolu (44) ve Yılmaz Kıhri (59)."

ekran-goruntusu-2024-04-03-095137.png

GÖZALTINA ALINANLARIN BAŞKA SUÇ KAYITLARI VAR

İş yerinin eksi ikinci katında yapılan tadilat nedeniyle çıktığı anlaşılan yangınla ilgili iş yeri ortakları Şehzade Ş. ile Mehmet Memduh C., mesul müdür İsmet Ş., işletme müdürü Arda Arman P., iş yeri muhasebecisi Salim A., tadilat ile ilgili metal işleri sorumlusu Kahraman E., metal işleri firma sahibi Çağatay A., mobilyacı Ercan E. ve iş yeri ortağı Fatma D. olmak üzere toplam 9 şüpheli şahıs yakalanarak gözaltına alındı.

Yapılan incelemeler sonucunda, İ.Ş, Ş.Ş. ve E.E'nin "kasten yaralama", S.A'nın "cinsel taciz", A.A.P'nin ise "kullanmak için uyuşturucu veya uyarıcı madde satın almak, bulundurmak ya da uyuşturucu madde kullanmak", "Ateşli Silahlar Kanunu'na muhalefet" ve "kasten yaralama" suçlarından kayıtları olduğu belirlendi.

Gözaltına alınan kişilerden 3'ünün daha önceden suç kayıtlarının bulunduğu öğrenildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN