O ilimizde ağaçlarını soğuk havalardan korumak isteyen çiftçi ilginç bir yöntem denedi. Çevredekiler merakla izledi, kimi çiçek açmış sandı kimi kar yağdığını...
Amasya’nın Taşova ilçesine bağlı Yerkozlu köyünde, Şubat ayında meyve ağaçlarının tomurcuklanmaya başlaması, çiftçiler için risk oluşturdu. Soğuk hava dalgasının etkili olduğu dönemde, 6,5 dekarlık alanda nectarin ağaçlarıyla uğraşan Fatih Şahin, "dondurarak dondan koruma sistemi" uygulayarak meyve ağaçlarını korudu. Ağaçların üzerini su püskürterek yüzeylerinin donmasını sağlayan bu sistem, hava sıcaklıkları -12 dereceyi bulduğunda bile meyvelerin zarar görmesini engelledi.
BUZ SARKITLARIYLA DONAN AĞAÇLAR ÇİÇEK GİBİ GÖRÜNÜYOR
Şahin, bu yöntemi uygulayarak, geçen yıl ilkbahar donlarından ağaçlarını başarıyla koruduğunu belirtti. Bu yıl da, kar yağışının ardından gelen aşırı soğuklarda aynı yöntemi kullandı ve ağaçlarında buz sarkıtları oluştu. Donmuş bahçe, uzaktan bakıldığında çiçek açmış bir bahçe gibi görünürken, Şahin, "Nektarin ağacı çeşidi nedeniyle erken uyanıyor. Soğuklardan etkilenebiliyor. Buzun içerisi ise sıcak oluyor. Tomurcuğun dışarıdaki soğuğu hissetmesini engelliyor." dedi.
BUZ KAPLAMA SİSTEMİ İLE MEYVE KAYBI ÖNLENİYOR
Amasya İl Tarım ve Orman Müdürü Gürol Çetin, bu tür bir sistemin büyük önem taşıdığını vurguladı. Çetin, "Çiftçimiz dondurarak dondan koruma sistemi uygulamış. Eğer bu sistemi uygulamasaydı bahçenin tamamı kayıp haline gelecekken şu anda bahçenin yüzde 60’a yakını kurtulacak gibi görünüyor" şeklinde konuştu.
BUZLA KAPLI AĞAÇLAR İLGİ ODAĞI OLDU
Yukarı Baraklı köyünden Mustafa Gölbaşı, yolda karşılaştığı bu donmuş bahçeyi görünce, ağaçların çiçek açtığını düşündüğünü belirtti. "Ağaçların çiçek açtığını sandım. Bembeyaz çiçek açmış gibiydi. Meğerse buzmuş. Yeni gördük böyle bir sistemi" diyerek şaşkınlığını dile getirdi. Güllü Gölbaşı ise, "Meraktan öldük. Herkesin dikkatini çekmiş. Köpük sıkıldığını sananlar da var. Oysaki buz kaplamış. Ağaçlar donmuş kalmış. Manzarası ise çok güzel olmuş" dedi.