Arkadaşının vardiya teklifini kabul etmedi, patlamadan kurtuldu

Arkadaşının vardiya teklifini kabul etmedi, patlamadan kurtuldu

Bartın'da patlamanın meydana geldiği madende çalışan işçi Muhammed Başol, arkadaşının vardiya değişikliği talebini kabul etmedi ve patlamanın yaşandığı gün 00.00-08.00 saatlerinde ocakta çalıştı. Mesaisi sonrası evine dönen maden işçisi patlama haberini evinde aldı.

Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessesesinde 7 yıldır çalışan maden işçisi Muhammed Başol, arkadaşının vardiya değişikliği talebini kabul etmeyince maden ocağında yaşanan patlamadan kurtuldu.

Bartın'ın Amasra ilçesindeki madende 7 yıldır çalışan 38 yaşındaki 1 çocuk babası Başol, arkadaşının vardiya değişikliği talebini kabul etmedi ve patlamanın yaşandığı gün 00.00-08.00 saatlerinde ocakta çalıştı.

Mesai sonrası evinde dinlenirken akşam saatlerinde patlama haberini alması üzerine hemen maden sahasına giden Muhammed Başol, arama kurtarma faaliyetlerine destek verdi.

Vardiya değişikliği talebinde bulunan maden işçisi de işi dolayısıyla yöneticilerinden izin aldığı için Muhammed Başol gibi patlamadan kurtuldu.

'SAATLER İLERLEDİKÇE OLAYIN BOYUTU ORTAYA ÇIKTI'

Maden işçisi Muhammed Başol, patlama bölgesine gitmeden önce durumu sormak için iş yerini aradığını belirterek, "Çok ciddi bir durum olmadığını ümit ettiklerini söylediler, biz de o ümitle oraya vardık. Tabii saatler ilerledikçe işin gerçek boyutu, acı boyutu önümüze serildi." dedi.

'KÖMÜR KARASI OLARAK ÇIKTIM'

Ocağa inen ilk ekiplerden olduklarını dile getiren Başol, "Yaralı arkadaşlarla iletişimimiz, birçoğuyla beraber dışarı çıktığımız, şehit arkadaşlarımızla yukarı çıktığımız oldu. Eksi 300-350 kotunda kazadaki veya yardıma gelen arkadaşlarla temasımız oldu. Her biri birdi, ben de kömür karası olarak çıktım, onlar da..." şeklinde konuştu.

Başol, "Kolay değil. Birçoğumuz o manzarayı gördüğümüz zaman yüreğimiz kaldırmaz belki ama o esnada Rabb'im kuvvet veriyor, güç veriyor. Orada dirençli kalabiliyorsunuz, orada kalan arkadaşlarınıza el ayak olabiliyorsunuz." ifadelerini kullandı.

'CEVAP VEREMEMEK YORUYOR'

Patlama bölgesinde herkesin yakınlarından bir haber beklediğini anlatan Başol, şöyle devam etti:

"Bekleyenler bizi gördüğünde kimisi evladını kimisi eşini kimisi babasını sordu. İyi olmalarını diledik, 'İnşallah kavuşacağız.' dedik. Çaba sarf ettik ve dua ettik. Bütün ekipler içerideki arkadaşları kurtarmak için canla başla çaba gösterdi, kimse oturmadı. En alttaki işçisinden en yetkilisine kadar herkes yetişebildiği, ulaşabildiği yerde elini uzattı. Bir ablamız nişanlısını sordu, daha bir aylık nişanlıydı. Cevap verememek yoruyor, bir şey biliyorsunuz, cevap veremiyorsunuz ya o size ağır geliyor."

'O VARDİYADA O ARKADAŞLARIN YERİNDE BEN DE OLABİLİRDİM'

Başol, "Rabb'im sizi sevdiklerinize bağışlayacaksa, nasıl ki o gün kurtulan arkadaşlarımız oldu, onlar gibi sizi bağışlıyor. Vardiya da işe geleceğimiz yöneticilerimiz tarafından yazılıyor. O vardiyada o arkadaşların yerine ben de olabilirdim, bu, o günkü takdiri ilahi." diye konuştu.

Vardiya değişimini yöneticilerinin bilgisi dahilinde yaptıklarını aktaran Başol, "Elbette her insanın bir hatası, kusuru var ama her insanın da Rabb'im tarafından korunduğu nokta var. Yeri gelir bir insanın, yeri gelir dili olmayan bir hayvanın duasını alırsınız. Kimin duasını aldık bilmiyorum, inşallah onun duasıyla evladımıza, ailemize kavuşmuşuzdur." ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN