Deprem uzmanları 5.5 ile sallanan Kozan'ı yorumladı: Maraş depremleri Adana'daki fayları harekete geçirdi

Deprem uzmanları 5.5 ile sallanan Kozan'ı yorumladı: Maraş depremleri Adana'daki fayları harekete geçirdi

Adana'nın Kozan ilçesinde, bu sabah saat 08.44'te 5.5 şiddetinde bir deprem meydana geldi. Deprem Adana’da ve çevre ilçelerde paniğe neden olurken uzmanlar Maraş depremlerine dikkat çekti. Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Kozan’da meydana gelen 5.5 büyüklüğündeki depremin Savrun ile Saimbeyli faylarının Güney ucunda gerçekleştiğini belirtti. Sözbilir, “Her iki fay da 6 Şubat 2023'taki Maraş merkezli depremler sonrasında tetiklendi” dedi.

Adana'nın Kozan ilçesinde, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) verilerine göre saat 08.44'te 5.5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem Adana’da ve çevre ilçelerde paniğe neden oldu. İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir depremi değerlendirdi.

Depremin Savrun ile Saimbeyli faylarının Güney ucunda gerçekleştiğinin görüldüğünü belirten Prof. Dr. Hasan Sözbilir, "Her iki fay da 6 Şubat 2023'taki Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında tetiklendi. O günden beri özellikle Savrun Fayı'nın Kuzey segmenti üzerinde 4 büyüklüğü civarında çok sayıda deprem gerçekleşti. Bu fayların maksimum deprem üretme potansiyeli 7.1 ve 7.2 olarak biliniyor. Fakat bu fayların deprem tehlike kaynakları açısından ne anlam ifade ettikleri konusunda henüz bilimsel bir çalışma bulunmuyor" dedi.

170573.jpgProf. Dr. Hasan Sözbilir

'ADANA VE KOMŞU İLLERDE ÖNLEM ALINMALI'

"Bu fayların kayma hızı, deprem tekrarlama periyotları, tarihsel dönemdeki hangi depremlerden sorumlu oldukları, son yıkıcı depremlerini ne zaman yaptıkları, dolayısıyla fayların geçmişi bilinmiyor” diyen Prof. Dr. Sözbilir, şöyle devam etti:

“Faylar üzerinde hendek açılarak yapılan ve 'paleosismoloji' (depremler oluştuktan çok sonra eski deprem izlerinin araştırılması) adı verilen bu çalışmalar bilimsel anlamda henüz gerçekleştirilebilmiş değil. Bu nedenle Adana ve civarı için önemli bir sismik tehlike kaynağı oldukları söylenebilir.

Bu kapsamda her iki fay üzerinde gerekli olan çalışmaların bir an önce yapılması ve yakın gelecekte 7 civarında bir deprem üretmeleri durumunda can ve mal kaybı açısından ne tür riskler taşıyacağının önceden bilinmesi ve buna göre Adana ve yakın civarındaki yerleşimlerde önlem alınması hayati derecede önem taşımaktadır."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN